ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Coca Cola HBC: Είσοδος στην αγορά της Αφρικής με εξαγορά 427 εκατ. δολ.

Η Coca Cola HBC εξαγόρασε το 94,7% της Coca-Cola Bottling Company of Egypt που δίνει την δυνατότητα για να ανοίξουν σημαντικές ευκαιρίες στην κατηγορία των μη αλκοολούχων ποτών στην Αίγυπτο.

Την απόκτηση του 94,7% της Coca-Cola Bottling Company of Egypt έναντι τιμήματος 427 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε η Coca-Cola HBC σε μια κίνηση που θα βοηθήσει την εταιρεία να αναπτύξει το αποτύπωμα της σε περιοχές υψηλής ανάπτυξης. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η Coca-Cola HBC Holdings BV εξ ολοκλήρου θυγατρική της Coca-Cola HBC αποκτά την Coca-Cola Bottling Company of Egypt (CCBCE) από τους μετόχους της, την Coca-Cola Company και την MAC Beverages Limited, καθώς και ορισμένες από τις συνδεδεμένες με αυτή οντότητες.

Όπως αναφέρει η Coca Cola HBC στην ανακοίνωσή της, η εξαγορά αυτή ανοίγει την πόρτα στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μη αλκοολούχων έτοιμων προς κατανάλωση (NARTD) στην Αφρική κατά όγκο, με Νιγηρία και Αίγυπτο να αντιπροσωπεύουν το 25% του συνολικού πληθυσμού της αφρικανικής ηπείρου. 

Παράλληλα δίνεται και σημαντική ευκαιρία για να αξιοποιηθούν οι αποδεδειγμένες δυνατότητες της Coca-Cola HBC στην αγορά και η εμπειρία 70 ετών από τη δραστηριοποίηση στις αναδυόμενες αγορές για να αυξήσει τη διείσδυσή της στο χαρτοφυλάκιο του brand της The Coca-Cola Company και να ηγηθεί της κατηγορίας. Ταυτόχρονα διευρύνεται και η έκθεση της Coca-Cola HBC σε γεωγραφικές περιοχές υψηλής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, βραχυπρόθεσμα προβλέπεται προσθήκη χαμηλών μονοψήφιων EPS, με δυνατότητα όμως δημιουργίας περαιτέρω αξίας μέσω της προοδευτικής αύξησης περιθωρίων της CCBCE κοντά στο μέσο όρο του ομίλου Coca-Cola HBC με την πάροδο του χρόνου.

Ο CEO της Coca-Cola HBC Zoran Bogdanovic σχολιάζοντας τη συμφωνία ανέφερε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε την Coca-Cola Bottling Company of Egypt στην ομάδα μας. Βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες στην επιχείρηση, η οποία μπορεί να ανοίξει σημαντικές ευκαιρίες στην κατηγορία των μη αλκοολούχων ποτών (NARTD) στην Αίγυπτο.

Με τις εξαιρετικές μας εκτελεστικές δυνατότητες, την εμπορική μας τεχνογνωσία και την κορυφαία προσέγγιση παγκοσμίως για τη βιωσιμότητα και τις κοινότητες, πιστεύουμε ότι υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για τη δημιουργία αξίας για όλους τους ενδιαφερόμενους. Εκτιμούμε την εμπιστοσύνη που μας έδωσαν η The Coca-Cola Company και η MBL και ανυπομονούμε να γίνουμε μέρος του συστήματος της Coca-Cola στην Αίγυπτο».

Από την πλευρά του, ο Abdul Galil Besher, Πρόεδρος της MAC Beverages Limited και της Coca-Cola Bottling Company of Egypt, έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μεταβιβάσουμε στην Coca-Cola HBC την ιδιοκτησίας της Coca-Cola Bottling Company of Egypt. Ως κορυφαίος εμφιαλωτής του συστήματος Coca-Cola, πιστεύουμε ότι η Coca-Cola HBC θα επιταχύνει τις αναπτυξιακές φιλοδοξίες της CCBCE, συνδυάζοντας την εξειδίκευση, το εύρος των γνώσεων, την τεχνογνωσία και τα κρίσιμα μεγέθη, με τη βαθιά γνώση της εταιρείας στην αγορά παρουσία πολλών δεκαετιών στην Αίγυπτο».

Ο Brian Smith, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της The Coca-Cola Company, δήλωσε: «Η συναλλαγή αυτή υπόσχεται να ενισχύσει το σύστημά μας στην Αίγυπτο, όπου η τεχνογνωσία της Coca-Cola HBC θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις τοπικές γνώσεις και δυνατότητες της Coca-Cola Bottling Company of Egypt. Η συμφωνία αυτή αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στη μακροπρόθεσμη δέσμευση του οργανισμού της Coca-Cola στην ανάπτυξη και εξέλιξη της σημαντικής αυτής αγοράς».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Coca-Cola Hellas: Η Μαρία Τζελέπη Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων

Η Μαρία Τζελέπη διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στον τομέα της Επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων, όπου δραστηριοποιείται τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ μέχρι πρότινος ανήκε στο δυναμικό της Ogilvy, ως Γενική Διευθύντρια PR & Influence.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκτίναξη κερδών για την Coca Cola HBC, αυξήθηκαν 88% το πρώτο εξάμηνο

Αύξηση των εσόδων κατά 23,1% ανακοίνωσε ο όμιλος, καθώς οι επιδόσεις στο κανάλι της εντός σπιτιού κατανάλωσης διατηρήθηκαν, σε συνδυασμό με ανάκαμψη στο κανάλι της εκτός σπιτιού κατανάλωσης κατά το β' τρίμηνο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Coca-Cola HBC: Εξαγορά του 30% της ιταλικής Casa Del Caffè Vergnano

Το αντίτιμο της συναλλαγής δεν ανακοινώθηκε, ενώ, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αφού πρώτα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού.