ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:00:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έχασε την αγορά της Αφρικής η Coca - Cola HBC

Την απόφαση να διατηρήσει τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετοχών της Coca - Cola Beverages Africa (CCBA), ανακοίνωσε η αμερικανική Coca - Cola, δίνοντας τέλος στις προσδοκίες της Coca - Cola HBC για την project Αφρική.

Την οριστική της απόφαση να διατηρήσει τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετοχών της Coca - Cola Beverages Africa (CCBA), κορυφαίου εμφιαλωτή αναψυκτικών της Αφρικής, ανακοίνωσε η αμερικανική Coca - Cola, δίνοντας τέλος στις προσδοκίες της Coca - Cola HBC για απόκτηση του ελέγχου της αφρικανικής βιομηχανίας.

Πρόκειται για ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την «εγχώρια» Coca Cola καθώς το project Αφρική ήταν κάτι που προσπαθούσε εδω και πολύ καιρό η διοίκηση της Coca Cola HBC. Ανάλογες ήταν και οι προσδοκίες των επενδυτών και η σημαντική άνοδος της μετοχής της εταιρίας το τελευταίο διάστημα είχε στηριχθεί στις προσδοκίες αυτές.

Τα νέα για την Coca Cola σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού αλλά και την σημαντική πίεση στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (-3,54%) καθώς το business plan δεν φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις των επενδυτών οδηγούν σε σημαντική πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτή την ώρα 15:26,ο Γενικός Δείκτης ο υποχωρεί σε ποσοστό 1,48% και βρίσκεται στις 718,53 μονάδες ενώ λίγο νωρίτερα βρέθηκε να υποχωρεί στις 717,02 μονάδες. Ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 2,45% και βρίσκεται στις 1.851,73 μονάδες ενώ νωρίτερα βρέθηκε στις 1.848,58 μονάδες.

Παράλληλα οι επενδυτές ακολουθούν στάση αναμονής και ενόψει των ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής 26 Μαΐου με την αγορά να αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον το εκλογικό αποτέλεσμα και κυρίως τη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του Σύριζα.

Χάνει την αγορά της Αφρικής

Η διοίκηση της Coca - Cola ανέφερε ότι είχε συζητήσεις με έναν αριθμό δυνητικών αγοραστών της CCBA, αλλά πλέον προτίθεται να διατηρήσει τη συμμετοχή της και θα αναταξινομήσει την CCBA στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες στις οικονομικές της καταστάσεις.

Οι ανακοινώσεις αυτές έπληξαν τη μετοχή της Coca - Cola HBC στη σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, οδηγώντας γύρω στις 15.00 σε υποχώρηση του τίτλου κατά 7,5%. Η Coca - Cola HBC έχει δραστηριότητες στην Νιγηρία και θα μπορούσε να γίνει απόλυτος κυρίαρχος στην αφρικανική ήπειρο, εάν εξαγόραζε την CCBA.

Η αμερικανική Coca - Cola προβλέπει ότι η επανένταξη της CCBA στις οικονομικές καταστάσεις ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα θα ενισχύσει κατά 400 εκατ. δολ. ετησίως τα λειτουργικά έσοδα και θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις της τάξεως των 400 εκατ. δολ. σε ετήσια βάση.

«Η CCBA είναι πολύ σημαντικό μέρος του συστήματος της Coca - Cola και βλέπουμε μεγάλες ευκαιρίες για τη δημιουργία ακόμη περισσότερης αξίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Coca - Cola, Μπράιν Σμιθ. «Είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων να συνεχίσει να ελέγχει και να διαχειρίζεται την CCBA η Coca - Cola», πρόσθεσε.

(Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο economistas.gr στις 20/05/2019)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Coca Cola 3Ε: Επενδύει 17 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του νερού ΑΥΡΑ

Επίσης, η εταιρεία θα υλοποιήσει στοχευμένο πλάνο για την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου που έχει βραβευθεί για τη σωστή διαχείριση υδάτινων πόρων και χρησιμοποιεί ενέργεια ανανεώσιμες πηγές.