ΓΔ: 2012.01 -0.66% Τζίρος: 100.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:57:40

Ψάχνει έξοδο από τον Πειραιά η ΤΕΚΑΛ, διεκδικεί νέα έργα και μαρίνες

Η τεχνική εταιρεία που είχε τον πρώτο λόγο στα έργα της κινεζικής Cosco είδε να «παγώνει» η επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας και στράφηκε σε μεγάλους διαγωνισμούς, ενώ διεκδικεί τις μαρίνες Αρετσούς και Ναυπλίου.

Μετά τις μεγάλες ζημιές του 2019, εξαιτίας της αδυναμίας να αναλάβει νέα έργα, ενώ τελείωσαν οι μεγάλες εργολαβίες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, στην κατασκευαστική ΤΕΚΑΛ εμφανίζονται εξαιρετικά κινητικοί. Τον τελευταίο καιρό συμμετέχουν σχεδόν σε όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, ενώ διεκδικούν τουλάχιστον δύο παραχωρήσεις τουριστικών λιμένων, σε Ναύπλιο και Αρετσού. 

Η εταιρεία του Παναγιώτη Ψαλτάκου, δεξί χέρι του οποίου είναι ο γαμπρός του Αντώνης Πανάς, βρέθηκε σε δυσάρεστη θέση τα τελευταία χρόνια. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν προνομιακός εργολάβος της κινεζικής Cosco στον Πειραιά, δεν προχώρησαν κάποια μεγάλα έργα στον ΟΛΠ –και κυρίως η επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας που έχει αναλάβει με προσφορά 103 εκατ. ευρώ- με αποτέλεσμα το 2019 να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της ζημιογόνα αποτελέσματα. Οι ζημιές της χρήσης 2019 ξεπέρασαν τα επτά εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών υπέστη καθίζηση, από τα 25 εκατ. σε μόλις 5,2 εκατ. ευρώ. 

Ούτε το 2020 προχώρησε το μεγάλο έργο επέκτασης του προβλήτα κρουαζιεροπλοίων, με αποτέλεσμα η ΤΕΚΑΛ να αναζητεί άλλες εργολαβίες ώστε να επιστρέψει στα μεγέθη του παρελθόντος. Και εκεί όμως είχε ατυχίες, αφού η κοινοπραξία με την Intrakat δεν κατάφερε τελικά να αναλάβει το μεγάλο έργο των δικτύων αποχέτευσης της Παλλήνης, προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ, αν και εμφανιζόταν ως επικρατέστερη. Στο τέλος του 2020 τιμωρήθηκε και με μικρό πρόστιμο γύρω στα 22.000 ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως και άλλες έξι τεχνικές εταιρείες, για όσα είχαν συμβεί σε διαγωνισμό για το 5ο Λύκειο Λαμίας το 2011.

Το τελευταίο καιρό η ΤΕΚΑΛ κατέθεσε προσφορές τόσο για τα επείγοντα έργα του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, όσο και για την περιφερειακή της Αλεξανδρούπολης, προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ, χωρίς να κερδίσει. Εκτός από τα δημόσια έργα στα οποία είναι περισσότερο κινητική την τελευταία διετία η διοίκηση Ψαλτάκου – Πανά επιχειρεί να αναλάβει και παραχωρήσεις τουριστικών λιμανιών. Έτσι η ΤΕΚΑΛ είναι ένας από τους υποψηφίους που κατέθεσαν προσφορά στο ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα Αρετσούς στην Θεσσαλονίκη, ενώ υπήρξε και ο μοναδικός διεκδικητής της μαρίνας Ναυπλίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με λουκέτα σε εργοτάξια λόγω προσωρινών τιμών απειλούν οι κατασκευαστικές

Οι κατασκευαστικές εταιρείες ζητούν οριστικές τιμές για να αποφευχθούν δικαστικές διαμάχες που θα καθυστερήσουν τα έργα και προειδοποιούν για λουκέτο στα εργοτάξια αν δεν βρεθεί λύση.
Χρήστος Δήμας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Επενδύουμε στο BIM και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υποδομών

Ο Υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας τόνισε ότι η υιοθέτηση της τεχνολογίας BIM αποτελεί κεντρικό βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κατασκευών, με στόχο βιώσιμα και αποτελεσματικά έργα.
odos_pyrgos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τρία σενάρια και τα δύο "αγκάθια" στον δρόμο του άξονα Πύργος - Τσακώνα

Η κυβέρνηση αναζητεί φόρμουλα χρηματοδότησης και ψάχνει εναλλακτική χάραξη για την περιοχή του Καϊάφα, με τρία σενάρια στο τραπέζι. Ερωτήματα για χρηματοδότηση του έργου που μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ και θα κρίνει το μέλλον της Ολυμπίας Οδού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aνάσα στο κυκλοφοριακό χάος της Δ. Αττικής θα δώσει ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά

Στην τελική ευθεία η προκήρυξη του κόμβου Σκαραμαγκά, μετά από 20 χρόνια καθυστερήσεων. Το έργο θα αποσυμφορήσει τη Δυτική Αττική από εκατοντάδες φορτηγά βελτιώνοντας την κυκλοφοριακή ροή από και προς Ασπρόπυργο, Θριάσιο, Σχιστό και Πειραιά.