ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ψάχνει έξοδο από τον Πειραιά η ΤΕΚΑΛ, διεκδικεί νέα έργα και μαρίνες

Η τεχνική εταιρεία που είχε τον πρώτο λόγο στα έργα της κινεζικής Cosco είδε να «παγώνει» η επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας και στράφηκε σε μεγάλους διαγωνισμούς, ενώ διεκδικεί τις μαρίνες Αρετσούς και Ναυπλίου.

Μετά τις μεγάλες ζημιές του 2019, εξαιτίας της αδυναμίας να αναλάβει νέα έργα, ενώ τελείωσαν οι μεγάλες εργολαβίες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, στην κατασκευαστική ΤΕΚΑΛ εμφανίζονται εξαιρετικά κινητικοί. Τον τελευταίο καιρό συμμετέχουν σχεδόν σε όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, ενώ διεκδικούν τουλάχιστον δύο παραχωρήσεις τουριστικών λιμένων, σε Ναύπλιο και Αρετσού. 

Η εταιρεία του Παναγιώτη Ψαλτάκου, δεξί χέρι του οποίου είναι ο γαμπρός του Αντώνης Πανάς, βρέθηκε σε δυσάρεστη θέση τα τελευταία χρόνια. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν προνομιακός εργολάβος της κινεζικής Cosco στον Πειραιά, δεν προχώρησαν κάποια μεγάλα έργα στον ΟΛΠ –και κυρίως η επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας που έχει αναλάβει με προσφορά 103 εκατ. ευρώ- με αποτέλεσμα το 2019 να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της ζημιογόνα αποτελέσματα. Οι ζημιές της χρήσης 2019 ξεπέρασαν τα επτά εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών υπέστη καθίζηση, από τα 25 εκατ. σε μόλις 5,2 εκατ. ευρώ. 

Ούτε το 2020 προχώρησε το μεγάλο έργο επέκτασης του προβλήτα κρουαζιεροπλοίων, με αποτέλεσμα η ΤΕΚΑΛ να αναζητεί άλλες εργολαβίες ώστε να επιστρέψει στα μεγέθη του παρελθόντος. Και εκεί όμως είχε ατυχίες, αφού η κοινοπραξία με την Intrakat δεν κατάφερε τελικά να αναλάβει το μεγάλο έργο των δικτύων αποχέτευσης της Παλλήνης, προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ, αν και εμφανιζόταν ως επικρατέστερη. Στο τέλος του 2020 τιμωρήθηκε και με μικρό πρόστιμο γύρω στα 22.000 ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως και άλλες έξι τεχνικές εταιρείες, για όσα είχαν συμβεί σε διαγωνισμό για το 5ο Λύκειο Λαμίας το 2011.

Το τελευταίο καιρό η ΤΕΚΑΛ κατέθεσε προσφορές τόσο για τα επείγοντα έργα του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, όσο και για την περιφερειακή της Αλεξανδρούπολης, προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ, χωρίς να κερδίσει. Εκτός από τα δημόσια έργα στα οποία είναι περισσότερο κινητική την τελευταία διετία η διοίκηση Ψαλτάκου – Πανά επιχειρεί να αναλάβει και παραχωρήσεις τουριστικών λιμανιών. Έτσι η ΤΕΚΑΛ είναι ένας από τους υποψηφίους που κατέθεσαν προσφορά στο ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα Αρετσούς στην Θεσσαλονίκη, ενώ υπήρξε και ο μοναδικός διεκδικητής της μαρίνας Ναυπλίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χρυσά» δημόσια κτήρια 1 δισ. ευρώ που θέλουν να κατασκευάσουν ιδιώτες

Οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας μπαίνουν στη «μάχη» για την ανάληψη των εξαιρετικά αποδοτικών συμβάσεων σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ποιοι διαγωνισμοί προχωρούν, ποιοι μπαίνουν στην τελική φάση.
Απορρίματα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί τον Δεκέμβριο για νέες μονάδες απορριμμάτων

Ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους ομίλους των κατασκευών για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Γραμματικό, Ηράκλειο Κρήτης και Ρόδο που θα «τρέξουν» το πρώτο 15θήμερο του Δεκεμβρίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πίσω στα κέρδη η ΑΚΤΩΡ το α' τρίμηνο 2022 μετά τις ζημιές των 470 εκατ.

Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια ανάταξης του κατασκευαστικού τομέα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ, Χρ. Παναγιωτόπουλος. Τι λέει για τα νέα έργα, το κτήμα Καμπά και την κόντρα των μετόχων.