ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Σε πώληση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία προχωρά η Mytilineos

Αγοραστής είναι η εταιρεία Enel Green Power Romania SRL, ενώ η συνολική ισχύς φθάνει στα 90 MW και αφορά δύο ηλιακά πάρκα τα οποία εκτιμάται ότι θα τεθούν σε λειτουργία το αργότερο έως τις αρχές του 2023.

Την πώληση χαρτοφυλακίου έργων ηλιακής ενέργειας ισχύος περί των 90 MW στη Ρουμανία στην εταιρεία Enel Green Power Romania SRL, προχωρά ο όμιλος Mytilineos, με τα δύο πάρκα να αναμένεται ότι θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία το αργότερο έως τις αρχές του 2023, όπως τονίζεται σε αντίστοιχη ανακοίνωση. 

Όπως αναφέρεται σε αυτήν τα έργα αναπτύσσονται σε συνεργασία με την Renergy Power Plants, μια καθιερωμένη εταιρεία ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σημαντική εμπειρία στην Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική. Ο Τομέας RSD  θα αναλάβει την περαιτέρω ανάπτυξη και κατασκευή των έργων.

Τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στη Νότια Περιφέρεια της Ρουμανίας, κοντά στο Βουκουρέστι. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο έργο είναι το Calugareni, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σε στάδιο «Έτοιμο για Κατασκευή» (Ready to Build-RTB), ισχύος 63 MW, με την κατασκευή του να αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2021. Τα υπόλοιπα 26MW βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Ο Νίκος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα RSD της MYTILINEOS, δήλωσε: «Η νέα αυτή συναλλαγή στη Ρουμανία μας γεμίζει με ενθουσιασμό καθώς αποτελεί σημαντικό σταθμό της αναπτυξιακής μας στρατηγικής στην Ευρώπη. Είμαστε μία από τις πρώτες εταιρείες που επενδύουν στην ηλιακή ενέργεια στη χώρα, καθώς η Ρουμανία διαθέτει μεγάλο δυναμικό για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που συμβάλλουμε στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Χαιρόμαστε επίσης για αυτήν τη στρατηγική συμφωνία με την Enel Green  Power Romania και σκοπεύουμε να προωθήσουμε τη συνεργασία των δύο εταιρειών».

«Η Enel Green Power επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση στη Ρουμανία, ως ο παγκόσμιος ηγέτης της ανανεώσιμης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Οι πρόσφατες προσθήκες αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής μας στη Ρουμανία, η οποία τώρα εισέρχεται δυναμικά στη φάση της απολιγνιτοποίησης», δήλωσε ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power. «Με την αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύς στις ανανεώσιμες, διευκολύνουμε τη Ρουμανία να πετύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους, υποστηρίζοντας το κοινό όραμα της Πράσινης Ευρωπαϊκής Συμφωνίας, και να εδραιώσει μια πιο ανταγωνιστική οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη των εθνικών και τοπικών επιχειρήσεων».

Παράληλα στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι εταιρείες που παρείχαν συμβουλευτικές υπηρεσίες στην MYTILINEOS ήταν η Ernst & Young LLP (Energy Law) και η Volciuc-Ionescu. Ταυτόχρονα, η MYTILINEOS, μέσω του Τομέα RSD και της πλατφόρμας ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας, ολοκληρώνει τις διαδικασίες ηλέκτρισης περίπου 118 MW φωτοβολταϊκών στην Αυστραλία και 3,5 MW στην Κύπρο, τα οποία θα συνεισφέρουν στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας από το δεύτερο εξάμηνο 2021. Οι ενέργειες αυτές  πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διαχείρισης ενός χαρτοφυλακίου συνολικής ισχύος 4GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, στην Ιβηρική Χερσόνησο, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Χιλή, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα για το οποίο είτε αξιολογεί τη δυνατότητα πώλησης, είτε τη δυνατότητα ενσωμάτωσης μέρους του στους Τομείς Δραστηριότητάς της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Εξαγορά έργων ηλιακής ενέργειας 14 MW στην Ιρλανδία

Τα έργα αυτά θα παρέχουν επαρκή και ανταγωνιστική ως προς το κόστος ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε περισσότερα από 4,000 σπίτια και θα αντισταθμίζουν ετησίως 7,000 τόνους εκπομπών άνθρακα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας