ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γ. Περιστέρης: Εθνικός στόχος η επίτευξη βιώσιμης ευημερίας για όλους

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα σημείωσε ότι οι επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει ο όμιλος τα επόμενα χρόνια φτάνουν τα 5 δισ. ενώ θα δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Την ανάγκη μιας συντονισμένης δράσης για την επίτευξη βιώσιμη ευημερία για όλους υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γεώργιος Περιστέρης, μιλώντας σε συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρότεινε τη συντονισμένη επιδίωξη ενός εθνικού και κοινωνικού στόχου: αντί για απλά βιώσιμη ανάπτυξη, πρότεινε να στοχεύσουμε σε βιώσιμη ευημερία για όλους. Κι επεσήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και η πράσινη μετάβαση με επενδύσεις αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες για την χώρα για την επίτευξη αυτού του στόχου. 

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι για να ευημερούν και οι άνθρωποι και όχι μόνον οι αριθμοί, πρέπει συντονισμένα να επιδιωχθεί βιώσιμη ευημερία για όλους. «Στις βιώσιμες και τις ενεργειακές υποδομές όλες οι τεχνολογίες είναι αναγκαίες», σημείωσε, «ωστόσο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία».

Ανέφερε ως παραδείγματα στον τομέα της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας την αντλησιοταμίευση, τα αιολικά πέρκα, χερσαία και θαλάσσια, και τα υδροηλεκτρικά έργα.

Στους κερδισμένους, από την υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης, συμπεριέλαβε: 

  • το εργατικό δυναμικό της χώρας, από τις εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν
  • το κράτος, από την οικονομική ανάπτυξη, τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που θα εισπράττει
  • τις νέες γενιές, που θα μπορούν να απασχοληθούν σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και σε τομείς δραστηριότητας του μέλλοντος στην πατρίδα τους
  • την παραγωγική Ελλάδα, βιομηχανία, τουρισμό, μεταφορές, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, που θα κερδίσουν σε εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα από το χαμηλότερο κόστος ενέργειας 
  • τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τα οικονομικά πιο ευάλωτα, που θα έχουν διπλό κέρδος από τη μείωση των τιμών του ρεύματος αλλά και όλων των άλλων προϊόντων και υπηρεσιών

ΑΠΕ και αποθήκευση εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος ενέργειας

Για το θέμα των αυξημένων τιμών στο ρεύμα, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων CO2, o κ. Περιστέρης τόνισε ότι χωρίς τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, οι τιμές του ρεύματος θα ήταν ακόμη υψηλότερες και συμπλήρωσε ότι οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που στο παρελθόν επιδότησαν τις ΑΠΕ μέχρι να ωριμάσουν οι τεχνολογίες, δικαιώνονται απόλυτα για την επιλογή τους. Σήμερα, οι ώριμες τεχνολογίες ΑΠΕ αποτελούν την φθηνότερη ηλεκτροπαραγωγή, αλλά για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, ακόμη χαμηλότερες τιμές για όλους δηλαδή, πρέπει να υπάρξει αποθήκευση μεγάλης κλίμακας, όπως τόνισε. Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά: «τις μέρες που καταγράφεται υψηλό αιολικό δυναμικό, οι τιμές πέφτουν κατά 30%, οι ΑΠΕ λοιπόν κατακρημνίζουν τις τιμές».

Παράλληλα, ζήτησε να θεσμοθετηθεί το πλαίσιο για την αποθήκευση το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνοντας ότι έχουμε χάσει μια δεκαετία και ότι αν είχαμε αποθήκευση – τόσο ηλεκτρικής ενέργειας όσο και φυσικού αερίου – σήμερα τα επίπεδα τιμών θα ήταν διαφορετικά, ενώ πρόσθεσε πως το κόστος ενέργειας υπεισέρχεται σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Εθνική κι ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία από το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας

Ο κ. Περιστέρης περιέγραψε το αιολικό δυναμικό, χερσαίο και θαλάσσιο, και την ηλιοφάνεια στη χώρα μας ως αστείρευτα, που επιτρέπουν να αποθηκεύουμε περισσότερη καθαρή ενέργεια από όση χρειαζόμαστε και να εξάγουμε το τυχόν πλεόνασμα. Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα, σε πολλές περιοχές, συνδυάζει όλες τις προδιαγραφές που απαιτεί η αποθήκευση με αντλησιοταμίευση: αιολικό δυναμικό, ηλιοφάνεια, υψομετρικές διαφορές, ταμιευτήρες και νερά και έχει έτσι ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση και διασυνδέσεις μπορούν, σύμφωνα με τον ηγέτη του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε λιγότερο από δέκα χρόνια, να μετατρέψουν την πατρίδα μας, από εξαρτημένο εισαγωγέα ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων, σε ανεξάρτητη περιφερειακή δύναμη και εξαγωγέα καθαρής ενέργειας.

Παράλληλα, εγγυώνται μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση από το εξωτερικό, δηλαδή, διασφαλίζουν την εθνική και ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια.

ΑΠΕ, αποθήκευση και διασυνδέσεις για πολλαπλά οφέλη σε όλους τους τομείς

Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και το μέλλον του πλανήτη, τονίζοντας ότι περνάει μέσα από την απανθρακοποίηση. Απανθρακοποίηση παντού, στην ενέργεια, τις μεταφορές, τη στέγαση, την ψύξη – θέρμανση, την αγροτική παραγωγή. Και εξήγησε πως απανθρακοποίηση χωρίς ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας και τις διασυνδέσεις απλά δεν γίνεται.

Με σωστές προτεραιότητες, είπε, το τρίπτυχο ΑΠΕ, αποθήκευση και διασυνδέσεις διασφαλίζει ταυτόχρονα το εθνικό συμφέρον, το οικονομικό συμφέρον των πολλών, την κοινωνική συνοχή και ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα επόμενα χρόνια

Ο κ. Περιστέρης εκτίμησε ότι η συνολική συνεισφορά του Ομίλου στην εθνική προσπάθεια την επόμενη 5ετία σε νέα έργα και επενδύσεις στους τομείς των βιώσιμων υποδομών, της ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ, με δημιουργία 20.000 νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας. «Πιστεύουμε στην Ελλάδα» κατέληξε. «Τις δύσκολες μέρες της προηγούμενης δεκαετίας, υιοθετήσαμε τον όρο επενδυτικός πατριωτισμός και τον κάναμε πράξη. Σήμερα, ατενίζουμε το μέλλον της χώρας και του Ομίλου μας με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία.»
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

GEK TERNA, TERNA ENERGIAKI, George Peristeris, Giorgos Peristeris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Περιστέρης: Στην πιο παραγωγική της περίοδο μπαίνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προανήγγειλε ότι έρχεται σημαντική κερδοφορία τα επόμενα χρόνια, καθώς ο όμιλος κατέχει ηγετική θέση στους τομείς που δραστηριοποιείται. Τη διανομή 20 εκατ. στους μετόχους αποφάσισε η ΓΣ.
GEK TERNA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υψηλή κερδοφορία για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ώθηση από κατασκευές και την ΗΡΩΝ

Η ενοποίηση της ΗΡΩΝ σε συνδυασμό με τις αυξημένες εργασίες του κατασκευαστικού τομέα ανέβασαν τον τζίρο του ομίλου στα 3,93 δισ. ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 67,1% και διαμορφώθηκαν στα 243,3 εκατ. ευρώ. Επιστροφή κεφαλαίου 0,20 ευρώ ανά μετοχή.
Peristeris, GEK TERNA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Περιστέρης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας

Ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ότι το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, με την εταιρεία να είναι απόλυτα έτοιμη να τη στηρίξει πλήρως.