ΓΔ: 1022.82 -0.19% Τζίρος: 145.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας

Φ. Καραβίας στο Time Magazine: Ευκαιρία για επενδύσεις στην Ελλάδα

«Έχουμε το πιο φιλικό σε επιχειρήσεις περιβάλλον από τη δεκαετία του '80, οι ευκαιρίες δεν περιορίζονται στον τουρισμό», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank στο αμερικανικό περιοδικό.

Στις 17 Ιουνίου 2021, η Ελλάδα έγινε ένα από τα πρώτα κράτη μέλη που επωφελήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μετά την πανδημία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη σκιά της Ακρόπολης, η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διέθεσε επίσημα 36,4 δισ. δολάρια χρηματοδότησης από την ΕΕ στην Ελλάδα 2.0, πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναγέννηση της οικονομίας της χώρας μέσω ενός πακέτου περιβαλλοντικών, ψηφιακών και ιδιωτικών επενδυτικών έργων, αλλά και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. 

«Ήταν μια πολύ σημαντική ημέρα για την Ελλάδα», λέει ο Φωκίων Καραβίας, ο οποίος ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank αναμένει να συμμετάσχει εξίσου ενεργά στην εφαρμογή του ταμείου τα επόμενα χρόνια, καθώς αυτός και η τράπεζα συνέβαλαν καθοδηγώντας την Ελλάδα προς την ανάκαμψη  μετά την οικονομική κρίση 2008-09.

Ο κ. Καραβίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TIME MAGAZINE ανέφερε τα εξής: 

Πώς διαγράφεται το μέλλον για την Ελλάδα και την οικονομία της;

Το κλίμα αυτή τη στιγμή  είναι πολύ θετικό εξαιτίας κάποιων ενθαρρυντικών δεικτών ανάπτυξης στην εγχώρια οικονομία και της συνολικής ανταπόκρισης στην πανδημική κρίση. Τα τουριστικά έσοδα φτάνουν στο 40% του αντίστοιχου υψηλού του 2019 σε σύγκριση με το 20% της προηγούμενης χρονιάς.  Και τώρα που το 40% του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί με τη μία δόση, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5% σε επίπεδο έτους. Αναμένουμε ότι και το 2022 θα είναι ένα ακόμα ισχυρό έτος ανάπτυξης.

Για ποιο λόγο οργανισμοί, εταιρείες και ιδιώτες θα επεδίωκαν να επενδύσουν στην Ελλάδα;

Πρώτον, έχουμε το πιο φιλικό σε επιχειρήσεις περιβάλλον από τη δεκαετία του '80,  η παρούσα κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση των φόρων και υιοθέτησε  μια επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα. Δεύτερον, οι επενδυτικές ευκαιρίες δεν περιορίζονται αποκλειστικά στον τουριστικό τομέα. Η Microsoft για παράδειγμα,  δημιουργεί ένα κόμβο κέντρων δεδομένων  εδώ, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου της Ευρώπης, στη βόρεια Ελλάδα. 

Τι κάνει την Ελλάδα τόσο ελκυστική επιχειρηματικά;

Η Ελλάδα διαθέτει ένα ανθρωποδυναμικό με υψηλή εκπαίδευση και επαγγελματισμό, πολλοί από τους οποίους έχουν εμπειρία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Ίσως εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι εδώ η ποιότητα ζωής είναι εξαιρετικά υψηλή.

Για ποιο λόγο οι δυνητικοί επενδυτές θα πρέπει να έχουν την Eurobank ως πρώτη επιλογή;

Η Eurobank έχει ήδη διεθνή προοπτική και έχουμε ήδη αναπτύξει διεθνείς συμμαχίες και συνεργασίες από την αρχή. Είμαστε πρωτοπόροι στην προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και είμαστε η μοναδική ελληνική τράπεζα που είμαστε μέλος του Santander's Trade Club.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Στο 1,25 δισ. ευρώ οι προσφορές για το senior preferred ομόλογο

Η ισχυρή συμμετοχή που υπήρξε, είχε σαν αποτέλεσμα η συνολική ζήτηση να υπερκαλύψει 2,5 φορές την προσφορά με την προσφερόμενη απόδοση να πέφτει σε 7,125%. Στο 71% του βιβλίου έφτασε η συμμετοχή από ξένους επενδυτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Αύξησε στο 15,8% τη συμμετοχή της στην Ελληνική Τράπεζα

Η Eurobank αύξησε το ποσοστό της κατά 3,2% έναντι 16,74 εκατ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, έχει συμφωνήσει να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 13,41% στην Ελληνική Τράπεζα, υπό την αίρεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Διπλάσια ευρώ επιστροφή στις καθημερινές αγορές των νοικοκυριών

Το πρόγραμμα επεκτείνεται μέχρι το τέλος Απριλίου 2023 για αγορές που πραγματοποιούν οι πελάτες της Τράπεζας μέσω πιστωτικών καρτών στο δίκτυο των 68 super markets που συνεργάζονται με το Πρόγραμμα Επιβράβευσης €πιστροφή σε όλη την Ελλάδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βασιλείου (Eurobank): Επενδύσεις 32 δισ. στην Ελλάδα την επόμενη τριετία

Συντελείται μία αλλαγή, με οδηγό τις νέες επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία που συμβάλλουν στην μακροχρόνια βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, τόνισε ο αναπληρωτής CEO της τράπεζας.