ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
DIMITRIS MANOLIS, DEPA EMPORIAS
Πηγή: ΔΕΠΑ Εμπορίας

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Κομβικός ο ρόλος της ενέργειας στην πράσινη μετάβαση

Μιλώντας στο 5ο Sustainability Summit για τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ο διευθυντής δραστιοτήτων της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Δ. Μανώλης τόνισε ότι τα έργα υποδομής για το φυσικό αέριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά και για υδρογόνο - βιομεθάνιο.

Στην προσήλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση και την «πράσινη» επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε ο διευθυντής Δραστηριοτήτων Λειτουργικής Υποστήριξης & Επικοινωνίας  κος Δημήτριος Μανώλης, συμμετέχοντας στο 5ο Sustainability Summit για τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2021 στο πλαίσιο των Economist Events, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η συζήτηση μεταξύ των πολλών και διακεκριμένων ομιλητών επικεντρώθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει ο τομέας της ενέργειας στη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την «πράσινη» επιχειρηματικότητα. Ο κ. Μανώλης περιέγραψε το διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία η οποία θέτει τις βάσεις για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050, και αξιοποίησε το παράδειγμα της ΔΕΠΑ Εμπορίας για να αναδείξει το μοντέλο που μπορεί να ακολουθήσει ο τομέας της ενέργειας στον δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση.

«Ως σύγχρονη και ολοκληρωμένη επιχείρηση ενέργειας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας υιοθετεί τα κριτήρια ESG και την «πράσινη» επιχειρηματικότητα  που συμβάλλουν  θετικά στη δημιουργία μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής δομής, η οποία θα ανταποκρίνεται και θα προσαρμόζεται επιτυχώς στις μεταβαλλόμενες ανάγκες όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και της αγοράς. Η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι άμεσα συνυφασμένη με την επίτευξη θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων και άρα μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και σταθερότητας». 

Ακόμη, ο κ. Μανώλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κρίσιμο ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρα στην πορεία προς την πράσινη ενέργεια. «Οι διεθνείς εξελίξεις αναβαθμίζουν τον ρόλο και τη σημασία του φυσικού αερίου και όχι τυχαία. Το φυσικό αέριο είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον, από όλα τα συμβατικά καύσιμα, με σημαντικά υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και μικρότερο κόστος, ενώ διαθέτει μια ασφαλή και αποδεδειγμένη τεχνολογία διανομής και αποθήκευσης. Επιπλέον, αποτελεί το ιδανικό συμπλήρωμα για τις ΑΠΕ, αφού χάρη στην τεχνική ευελιξία των μονάδων μπορεί να εξομαλύνει τις διακυμάνσεις στην παραγωγή τους».

Υπογραμμίζοντας ότι τα έργα υποδομής για το φυσικό αέριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά και για υδρογόνο-βιομεθάνιο, δύο καύσιμα με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ο κ. Μανώλης ανέπτυξε τη δραστηριότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας ως ολοκληρωμένης επιχείρησης ενέργειας με σαφή προσανατολισμό στο βιώσιμο μέλλον: «Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, όπως το small scale LNG(Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) και το CNG (Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο), επεκτείνει τη χρήση του φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα και εκτός εγκατεστημένου δικτύου, και προωθεί την αεριοκίνηση (Fisikon). Η ΔΕΠΑ Εμπορίας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα, που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ακόμη, η ΔΕΠΑ Εμπορίας επενδύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δημιουργώντας ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο άνω των 200 MW, με τη συμμετοχή της σε φωτοβολταϊκά πάρκα που κατασκευάζονται ή βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στις υπό μετάβαση περιοχές της Δ. Μακεδονίας. Τέλος, προετοιμάζει το έδαφος για τη μετάβαση σε καθαρά καύσιμα, όπως το υδρογόνο».

Όπως τόνισε ο κ. Μανώλης, «το υδρογόνο αποτελεί μέρος της λύσης για την ταχεία και οικονομικά αποδοτική αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής και άλλων πιεστικών προκλήσεων σε διάφορες περιφέρειες της Ευρώπης. Για αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και έχει την ευθύνη για τον συντονισμό του έργου White Dragon, το οποίο θα έχει οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και την τοπική και κατά συνέπεια εθνική οικονομική ανάπτυξη. Το White Dragon μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα συνδυάζει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και τη χρήση της θερμότητας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικτύων τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στα 1,20 ευρώ το κιλό η τιμή του φυσικού αερίου

Όπως αναφέρει η εταιρεία, στην τελική τιμή πώλησης του FISIKON έχει συμπεριληφθεί εκ νέου έκπτωση από την εταιρεία, που ανέρχεται στο ποσό των 1,05€/κιλό. Χωρίς αυτή την έκπτωση, η τιμή πώλησης θα διαμορφωνόταν στα 2,25€/κιλό. 
DEPA Emporias-Fisikon-CNG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα πτώση στις τιμές φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η Fisikon, θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι και αυτόν τον μήνα στους παρόχους με τις πιο ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας στην αγορά καθώς τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε τιμή κιλοβατώρας στα 31,8 λεπτά, τιμή μειωμένη κατά 14% έναντι του Νοεμβρίου.
DEPA Emporias-Fisikon-CNG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Μειώνει την τιμή στο φυσικό αέριο κίνησης στο 1,30 ευρώ

Στη μειωμένη τιμή θα συμπεριληφθεί η επιδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (όπως έγινε και τον μήνα Σεπτέμβριο), ενώ η εταιρεία συνεχίζει να επιδοτεί την τιμή του φυσικού αερίου με 1,45 ευρώ  ανά κιλό.