ΓΔ: 878.3 1.22% Τζίρος: 13.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:07:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
DIMITRIS MANOLIS, DEPA EMPORIAS
Πηγή: ΔΕΠΑ Εμπορίας

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Κομβικός ο ρόλος της ενέργειας στην πράσινη μετάβαση

Μιλώντας στο 5ο Sustainability Summit για τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ο διευθυντής δραστιοτήτων της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Δ. Μανώλης τόνισε ότι τα έργα υποδομής για το φυσικό αέριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά και για υδρογόνο - βιομεθάνιο.

Στην προσήλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση και την «πράσινη» επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε ο διευθυντής Δραστηριοτήτων Λειτουργικής Υποστήριξης & Επικοινωνίας  κος Δημήτριος Μανώλης, συμμετέχοντας στο 5ο Sustainability Summit για τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2021 στο πλαίσιο των Economist Events, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η συζήτηση μεταξύ των πολλών και διακεκριμένων ομιλητών επικεντρώθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει ο τομέας της ενέργειας στη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την «πράσινη» επιχειρηματικότητα. Ο κ. Μανώλης περιέγραψε το διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία η οποία θέτει τις βάσεις για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050, και αξιοποίησε το παράδειγμα της ΔΕΠΑ Εμπορίας για να αναδείξει το μοντέλο που μπορεί να ακολουθήσει ο τομέας της ενέργειας στον δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση.

«Ως σύγχρονη και ολοκληρωμένη επιχείρηση ενέργειας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας υιοθετεί τα κριτήρια ESG και την «πράσινη» επιχειρηματικότητα  που συμβάλλουν  θετικά στη δημιουργία μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής δομής, η οποία θα ανταποκρίνεται και θα προσαρμόζεται επιτυχώς στις μεταβαλλόμενες ανάγκες όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και της αγοράς. Η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι άμεσα συνυφασμένη με την επίτευξη θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων και άρα μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και σταθερότητας». 

Ακόμη, ο κ. Μανώλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κρίσιμο ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρα στην πορεία προς την πράσινη ενέργεια. «Οι διεθνείς εξελίξεις αναβαθμίζουν τον ρόλο και τη σημασία του φυσικού αερίου και όχι τυχαία. Το φυσικό αέριο είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον, από όλα τα συμβατικά καύσιμα, με σημαντικά υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και μικρότερο κόστος, ενώ διαθέτει μια ασφαλή και αποδεδειγμένη τεχνολογία διανομής και αποθήκευσης. Επιπλέον, αποτελεί το ιδανικό συμπλήρωμα για τις ΑΠΕ, αφού χάρη στην τεχνική ευελιξία των μονάδων μπορεί να εξομαλύνει τις διακυμάνσεις στην παραγωγή τους».

Υπογραμμίζοντας ότι τα έργα υποδομής για το φυσικό αέριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά και για υδρογόνο-βιομεθάνιο, δύο καύσιμα με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ο κ. Μανώλης ανέπτυξε τη δραστηριότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας ως ολοκληρωμένης επιχείρησης ενέργειας με σαφή προσανατολισμό στο βιώσιμο μέλλον: «Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, όπως το small scale LNG(Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) και το CNG (Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο), επεκτείνει τη χρήση του φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα και εκτός εγκατεστημένου δικτύου, και προωθεί την αεριοκίνηση (Fisikon). Η ΔΕΠΑ Εμπορίας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα, που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ακόμη, η ΔΕΠΑ Εμπορίας επενδύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δημιουργώντας ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο άνω των 200 MW, με τη συμμετοχή της σε φωτοβολταϊκά πάρκα που κατασκευάζονται ή βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στις υπό μετάβαση περιοχές της Δ. Μακεδονίας. Τέλος, προετοιμάζει το έδαφος για τη μετάβαση σε καθαρά καύσιμα, όπως το υδρογόνο».

Όπως τόνισε ο κ. Μανώλης, «το υδρογόνο αποτελεί μέρος της λύσης για την ταχεία και οικονομικά αποδοτική αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής και άλλων πιεστικών προκλήσεων σε διάφορες περιφέρειες της Ευρώπης. Για αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και έχει την ευθύνη για τον συντονισμό του έργου White Dragon, το οποίο θα έχει οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και την τοπική και κατά συνέπεια εθνική οικονομική ανάπτυξη. Το White Dragon μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα συνδυάζει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και τη χρήση της θερμότητας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικτύων τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

sunedria
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ρόλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας

«Προτεραιότητα της εταιρείας αποτελεί η ενίσχυση του ρόλου του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας με παράλληλη στήριξη της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Ι. Παπαδόπουλος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξιφαράς: Η ΔΕΠΑ Εμπορίας μπορεί να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε ότι χάρη στις καίριες κινήσεις και τον στρατηγικό σχεδιασμό που έχει υιοθετήσει από το 2019 η εταιρεία, ήταν σε θέση να επωμιστεί το οικονομικό βάρος της έκπτωσης 15% στους καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Πώς θα πραγματοποιηθεί η έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η εταιρεία θα συνεργαστεί με όλους τους ιδιώτες παρόχους για την οριστικοποίηση των όρων, της διαδικασίας αλλά και του μηχανισμού πιστοποίησης ώστε να εξασφαλιστεί ότι η έκπτωση θα φτάσει σε όλους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Με σύνθημα «Ενέργεια που μας πάει μπροστά» στη ΔΕΘ

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο περίπτερο της εταιρείας στη ΔΕΘ και να πληροφορηθούν με τη βοήθεια διαδραστικού βίντεο για τις χρήσεις του φυσικού αερίου στην καθημερινότητά τους.
DEPA Emporias, Fysiko Aerio, Polyxroniou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η απολιγνιτοποίηση ενισχύει τον ρόλο του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Πολυχρονίου,  συντονιστή διευθυντή Δραστηριοτήττων Στρατηγικής και Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το φυσικό αέριο αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ των συμβατικών μορφών ενέργειας και των ΑΠΕ.