ΓΔ: 876.7 1.04% Τζίρος: 17.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:48:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

ElvalHalcοr: Νέες επενδύσεις 100 εκατ. για ισχυρότερη διεθνή θέση

Αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας στα Οινόφυτα από 350 σε 520 χιλιάδες τόνους ετησίως, καθώς η ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα αλουμινίου αυξάνεται με καλπάζοντες ρυθμούς παγκόσμια.

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα για την επόμενη διετία αξίας 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να κατακτήσει ακόμη περισσότερες διεθνείς αγορές, σε μια συγκυρία που η ζήτηση για τα προϊόντα της είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της ElvalHalcor, της μεγαλύτερης θυγατρικής του ομίλου Viohalco

Με τη νέα επένδυση θα αναβαθμιστεί περαιτέρω η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου στα Οινόφυτα και από τους 350 χιλιάδες τόνους ετησίως -ήτοι περίπου χίλιους τόνους την ημέρα– στοχεύει να φτάσει τους 520 χιλ. τόνους μέσα στο 2023. Όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται σε μια συγκυρία που η ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα αλουμινίου αυξάνεται με καλπάζοντες ρυθμούς παγκόσμια. Το αλουμίνιο αναδεικνύεται σε μέταλλο του μέλλοντος καθώς σημειώνεται παγκόσμια στροφή των κατασκευαστών στη χρήση του έναντι άλλων υλικών. 

Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνει το αλουμίνιο το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στη γη και διακρίνεται για την αέναη ανακυκλωσιμότητά του, την κατάλληλη επιλογή για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2020 ολοκληρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις των τελευταίων πολλών ετών στη χώρα μας, που καθιστά την Elval – που είναι το… διαμάντι του ομίλου Viohalco - παγκόσμιο «παίκτη» στον κλάδο της έλασης αλουμινίου.

Η επένδυση ανήλθε στα 150 εκατ. ευρώ και καθιστά το εργοστάσιο της Elval το πλέον σύγχρονο έλασης αλουμινίου στην Ευρώπη και ένα από τα πλέον σύγχρονα στον κόσμο. Μέσω όλων αυτών των επενδύσεων, ο ελληνικός βιομηχανικός όμιλος αναβαθμίζεται τα μέγιστα και πλέον αναλαμβάνει ιδιαιτέρως απαιτητικά έργα παγκοσμίως, σε τομείς όπως αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, κατασκευές, yachting, τρόφιμα και πολλά άλλα. Το έλαστρο TANDEM έχει εδραιώσει την εταιρεία ως μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου έλασης αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο. 

ElvalHalcor. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

 

Σημαντικές διεθνείς μακροοικονομικές τάσεις (macro trends) πηγάζουν από τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και την κλιματική ουδετερότητα σε κλάδους όπως οι μεταφορές, η συσκευασία και τα κτίρια. Το αλουμίνιο και ο χαλκός αποτελούν μέταλλα στα οποία θα στηριχθεί η μετάβαση, καθώς έχουν εφαρμογή σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανικής παραγωγής και μπορούν να ανακυκλώνονται επ’ άπειρον χωρίς να χάνουν τις ιδιότητές τους.

Η οργανική ανάπτυξη της ΕΛΒΑΛ και οι εξαγωγές

Όπως τόνισε χθες ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ElvalHalcor, «η ΕΛΒΑΛ μεγάλωσε οργανικά, όχι με εξαγορές, εαναδείχτηκε μέσω συσσωρευμένης εμπειρίας και κουλτούρας μέσα στις δεκαετίες». Σημείωσε ακόμα πως από τότε που μεταφέρθηκε η έδρα της Viohalco στο εξωτερικό, οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα οι εταιρίες του ομίλου φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Η Elval διαθέτει και λειτουργεί το πιο προηγμένο τετραπλό θερμό έλαστρο στον κόσμο και βαποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης. Το 86% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από πωλήσεις εκτός Ελλάδας σε περίπου 100 χώρες. 

Η ΕΛΒΑΛ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μετά τα Ελληνικά Πετρέλαια, αποτελώντας το 4% των ελληνικών εξαγωγών. Όπως τόνισε ο Νικόλαος Καραμπατέας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ElvalHalcor, η παγκόσμια αγορά αλουμινίου είναι 30 εκατ. τόνοι, με την ελληνική εταιρεία να ελέγχει το 1% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ σε κάποιους τομείς το μερίδιό της φτάνει έως το 7%. 

Σημείωσε ότι ο κλάδος της συσκευασίας αλουμινίου είναι περίπου 7 εκατ. τόνοι παγκόσμια με την Elval να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην Ευρώπη. Παράλληλα, στην αγορά της κατασκευής γιοτ, η ελληνική εταιρεία είναι πρώτη στον κόσμο με μερίδιο 20%. Ένα από τα μεγάλα προτερήματα του αλουμινίου είναι ότι ανακυκλώνεται 100% οπότε όλα τα επόμενα χρόνια θα διατηρήσει το ισχυρό momentum ανάπτυξης που έχει, εξού και οι μεγάλες επενδύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Καραμπατέα, ο κλάδος της συσκευασίας είναι σήμερα περίπου το 1/3 των εργασιών της Elval, οπότε εκεί θα στραφεί και ένα μεγάλο τμήμα των επενδύσεων από τα 100 εκατ. ευρώ. 

Οι προοπτικές των προϊόντων έλασης αλουμινίου:

  • Η αύξηση ζήτησης για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται ότι θα αυξάνεται με ρυθμό 4,3%/έτος μέχρι το 2030*. 
  • Μόνο στη Ευρώπη η επιπλέον ζήτηση για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται να αγγίξει τους 400.000 τόνους.**

Αυτοκινητοβιομηχανία:

  • Η ζήτηση αλουμινίου από την αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να σημειώσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 13,1% για το διάστημα 2019-2023*.

Οι προοπτικές των προϊόντων Διέλασης Χαλκού & Κραμάτων:

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη οδηγεί σε μία αυξανόμενη ζήτηση για σωλήνες χαλκού HVAC&R. Η ένταση της αστικοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγεί σε γεωμετρική αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού. Οι επενδύσεις σε ανάπτυξη ΑΠΕ αλλά και υποδομών σε δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, συνεπάγονται την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού. 

Χαρακτηριστικά, η αύξηση της ζήτησης για καλώδια και HF (High-Frequency) καλώδια, προβλέπεται ότι θα επιφέρει αύξηση της ζήτησης κατά 30% για ταινίες χαλκού. Η χρήση του χαλκού και των κραμάτων του στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι ως και τέσσερις φορές υψηλότερη, ή 63 kg παραπάνω ανά όχημα, σε σχέση με τα συμβατικά. Μάλιστα, 140 εκατ. νέα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν μέχρι το 2035.

Εκτός της απευθείας χρήσης του χαλκού αλλά και των κραμάτων αυτού στα οχήματα, θα υπάρξει επιπλέον ζήτηση για την χρήση του, στις υποδομές των πόλεων και οδικού δικτύου, οι οποίες χρειάζονται για επαναφόρτιση μπαταριών αλλά και για την αυτοματοποίηση των λειτουργιών οδεύοντας προς την τεχνολογία της αυτόνομης κίνησης. 

Το παγκόσμιο εκτόπισμα της Halcor 

Η Halcor είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη και μαζί με τις τέσσερις παραγωγικές θυγατρικές εταιρίες συνθέτουν τον κλάδο χαλκού της ElvalHalcor Α.Ε., ενώ εξάγει σε 80 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού της τζίρου. Είναι η κορυφαία βιομηχανία στον κλάδο της με καθετοποιημένη παραγωγή και ανταγωνιστικότητα παγκοσμίου επιπέδου. Η Halcor τροφοδοτεί τη βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών ακροδεκτών καλωδίων  (cable lugs) με σωλήνες άνευ ραφής από ειδική ποιότητα καθαρού χαλκού. 

Όπως σημείωσε ο κ. Πάνος Λώλος, γενικός διευθυντής του τομέα διέλασης χαλκού και κραμάτων της ElvalHalcor η ζήτηση για προϊόντα χαλκού παγκοσμίως βρίσκεται σε έντονη άνοδο με αιχμή τη ζήτηση για καλώδια στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. 

Ο όμιλος διαθέτει εφτά παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία και Ολλανδία, απασχολεί 570 εργαζομένους, ενώ ελέγχει περίπου το 20% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς στους χάλκινους σωλήνες. Τέλος, η Halcor είναι από τους ελάχιστους ομίλους παγκοσμίως που διαθέτει τμήμα δοκιμής της αντοχής των σωλήνων και μέτρησης της εν γένει «συμπεριφοράς» των δημιουργημάτων του εργοστασίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elvalhalcor-alouminio-elval
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία ο όμιλος Viohalco για το placement της ElvalHalcor

Η μείωση του ποσοστού συμμετοχής της Viohalco στην ElvalHalcor θα επιτρέψει τη συμμετοχή της στον δείκτη FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι νέες ισορροπίες στη μετοχική σύνθεση και τη διοίκηση του ομίλου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ElvalHalcor: Άντεξε στην πανδημία και «ποντάρει» στην ανάκαμψη

Περιόρισε στο ελάχιστο τις απώλειες τζίρου το 2020 η ElvalHalcor και προσβλέπει τώρα στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Μεγάλου ατού η επένδυση στην πλέον σύγχρονη μονάδα προϊόντων έλασης αλουμινίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρή ανάπτυξη και κερδοφορία για την ElvalHalcor στο εννεάμηνο

Ο συνδυασμός του ανοδικού όγκου πωλήσεων και των τιμών των μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών σε ιστορικά υψηλά στα 2.082,5 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο, αυξημένο κατά 38,8% από τα 1.500,4 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ElvalHalcor: Νέος γενικός διευθυντής του κλάδου χαλκού ο Π. Λώλος

Το Δ.Σ. της εταιρείας εξέλεξε τον κ. Παναγιώτη Λώλο και ως εκτελεστικό μέλος του, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Περικλή Σαπουντζή. Ο κ. Λώλος θα ασκεί παράλληλα και τα μέχρι σήμερα καθήκοντά του, ως γενικός διευθυντής του τομέα σωλήνων χαλκού.