ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πώς έγιναν «μαγνήτης» ξένων κεφαλαίων οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας

Τι σηματοδοτεί το deal για την εξαγορά της Intrasoft International, πώς έχουν περάσει στο στόχαστρο ξένων ομίλων ελληνικές εταιρείες με διεθνή εμβέλεια. Καταλύτης ανάπτυξης τα έργα δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είκοσι χρόνια μετά το «σκάσιμο» της φούσκας των dot coms, που επηρέασε σημαντικά τον τομέα τεχνολογίας και στην Ελλάδα, με πολλαπλές χρεοκοπίες και δραματικές εξελίξεις, ο κλάδος της πληροφορικής και ευρύτερα της τεχνολογίας έχει επιστρέψει για τα καλά και στην Ελλάδα, αποτελώντας το πιο καυτό story μαζί με την «πράσινη» ενεργειακή στροφή και τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Αποκορύφωμα αυτής της επιστροφής είναι το μεγάλης αξίας –και από σημειολογική άποψη– deal της εξαγοράς της Intrasoft International του ομίλου Κόκκαλη από τη δανέζικη NetCompany, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης αλλά και στο Nasdaq. Και μόνο ότι είναι το κορυφαίο deal σε αξία στο χώρο της (αμιγώς) πληροφορικής στην ιστορία του κλάδου στην Ελλάδα (εξαιρούνται οι ιντερνετικές πλατφόρμες), αλλά και ένα από τα κορυφαία φέτος στην Ευρώπη, λέει πάρα πολλά.

Μια χώρα που δεν φημίζεται για τις ιδιαίτερες περγαμηνές της στις νέες τεχνολογίες και στην πληροφορική, δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια έχει «χτίσει» ένα καλό όνομα και σ’ αυτό το χώρο, κάτι που επιβεβαίωσε το τίμημα των 235 εκατ. ευρώ που έδωσαν οι Δανοί στον όμιλο Intracom. Η τελευταία θα λάβει 166,8 εκατ. ευρώ μετρητά και 18 εκατ. ευρώ σε μετοχές, ενώ τα υπόλοιπα είναι κάλυψη δανεισμού.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι η κίνηση αυτή ίσως «ξεκλειδώσει» και άλλα deal στον κλάδο της πληροφορικής, χώρος, που έτσι κι αλλιώς έχει δώσει πάνω από 15 μικρές και μεγάλες εξαγορές τους τελευταίους είκοσι μήνες, ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενόψει των αλλαγών που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση με φόντο τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής θα εισρεύσουν περί τα 7 - 8 δισ. ευρώ τα επόμενα λίγα χρόνια, για ένα μπαράζ έργων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Φυσικά, Ταμείο Ανάκαμψης δεν υπάρχει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ε.Ε., οι οποίες επίσης έχουν τεράστια projects να «τρέξουν» στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι για τη νέα ενοποιημένη εταιρεία αλλά και όλο τον κλάδο διεθνώς, υπάρχει ένα πεδίο δόξης λαμπρό τα επόμενα χρόνια και εκεί αποσκοπεί η δημιουργία ισχυρότερων και πιο καθετοποιημένων σχημάτων, όπως η «νέα» Netcompany Intrasoft.

Σε καλό momentum ο κλάδος τεχνολογίας

Παράλληλα, αυτή η συμφωνία έρχεται να «κουμπώσει» με δεκάδες άλλες εξαγορές μικρών ή μεγαλύτερων startup εταιρειών υψηλής τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, από μεγάλους ομίλους του εξωτερικού. Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις που ξένοι κολοσσοί «χτύπησαν» εγχώριες πλατφόρμες υψηλής τεχνολογίας, πολλαπλές οι περιπτώσεις επιτυχημένων νεών Ελλήνων που άλλαξαν την καριέρα και τη ζωή τους μέσα από τη σύλληψη και την εφαρμογή της ιδέας τους.

Η Taxibeat εξαγοράστηκε από τον όμιλο Daimler, η Lamda Hellix από τον αμερικανικό κολοσσό Digital Realty, η Instashop εξαγοράστηκε έναντι 360 εκατ. από την Delivery Hero η οποία εξαγόρασε και την Deliveras.gr, ενώ δεκάδες είναι ακόμη οι περιπτώσεις εξαγοράς startup τεχνολογίας από ξένους ομίλους.

Όλες αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτό που οι άνθρωποι του κλάδου πληροφορικής στην Ελλάδα τονίζουν διαρκώς, ότι στη χώρα μας έχουμε πολύ καλή εξειδίκευση, εξαιρετικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αλλά και στελέχη λίαν ανταγωνιστικά διεθνώς. Σε μια εποχή που πολύς λόγος γίνεται για την επιτακτική ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, ο κλάδος της νέας οικονομίας μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο. Παράλληλα, λειτουργεί και ως ανάχωμα στο λεγόμενο brain drain, δεδομένου ότι τα στελέχη και οι μηχανικοί υπολογιστών μένουν στην Ελλάδα, ή επιστρέφουν από το εξωτερικό, ενώ οι θέσεις στον κλάδο είναι λίαν καλοπληρωμένες.

Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση στο δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα, συνδυαστικά με το χαμηλό ακόμη βαθμό ψηφιοποίησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, υπόσχονται ένα λαμπρό πεδίο δράσης για τις εταιρείες του κλάδου.

Και αν μη τι άλλο, είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι μια ελληνική εταιρεία, όπως η Intrasoft International έχει καταφέρει να «παίζει» στο κορυφαίο επίπεδο της Ε.Ε. υλοποιώντας πολυάριθμα έργα για τα τελωνειακά συστήματα χωρών με πολύ μεγαλύτερη διείσδυση της τεχνολογίας συγκριτικά με την Ελλάδα.

Ο ρόλος της Intrasoft υπήρξε καθοριστικός στην καθοδήγηση πολλών κρατών, μέσω αυτής της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας, ενώ έχει συμβάλει σε πανευρωπαϊκή κλίμακα για την εναρμόνιση των συστημάτων όλων των κρατών μελών της Ε.Ε., σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG TAXUD).

Ποια είναι η Intrasoft International

Η Intrasoft International ιδρύθηκε το 1996 και μέσα σ’ αυτά τα 25 χρόνια έγινε η μακράν πιο διεθνοποιημένη εταιρεία πληροφορικής της χώρας μας –παρ’ ότι η φορολογική έδρα είναι στο Λουξεμβούργο– διεκδικώντας και διεκπεραιώνοντας έργα στο κορυφαίο επίπεδο εξειδίκευσης, για ξένες δημόσιες υπηρεσίες, την Ε.Ε, κράτη, τραπεζικά ιδρύματα, υπηρεσίες ασφάλειας, τελωνεία, τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Η Intrasoft απασχολεί περισσότερα από 2.200 στελέχη υψηλής εξειδίκευσης από είκοσι εθνικότητες και 18 γλώσσες. Παράλληλα, έχει παρουσία μέσω γραφείων, υποκαταστημάτων και θυγατρικών σε 13 χώρες, ενώ οι διεθνείς της δραστηριότητες εκτείνονται σε πάνω από 70 χώρες παγκοσμίως.

Ο νέος όμιλος

Η Netcompany ιδρύθηκε το 2000 και έχει την έδρα της στην Κοπεγχάγη. Σήμερα, είναι μια διεθνής εταιρεία με περισσότερους από 3.500 υπαλλήλους που εκτείνονται σε έξι χώρες. Όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του Netcompany Group κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η Intrasoft θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ξεχωριστή εταιρεία και μετά την εξαγορά, ενώ ο Αλέξανδρος Μάνος θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος. Η εταιρεία στην Ευρώπη θα δραστηριοποιείται με το brand Netcompany, ενώ στην Ελλάδα θα ονομάζεται Netcompany Intrasoft.

Τα pro forma έσοδα του συνδυασμένου ομίλου Netcompany – Intrasoft του 2020 υπολογίζονται στα 4,3 δισ. κορώνες Δανίας (περίπου 577 εκατ. ευρώ.) και τα συνολικά ΕΒΙTDA στα 944 εκατ. κορώνες Δανίας (περίπου 126,8 εκατ. ευρώ). Ο όμιλος θα απασχολεί συνολικά πάνω από 6.000 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των εξωτερικών συνεργατών, ενώ θα έχει παρουσία – μέσω γραφείων και υποκαταστημάτων – σε 17 χώρες.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο CEO της Netcompany, Αντρέ Ρογκατσέφσκι κατά την ενημέρωση των αναλυτών, «η Intrasoft είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών ΙΤ στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σχέση αυτή με την Ε.Ε. είναι ιδιαίτερο σημείο προσοχής. Η Netcompany σκοπεύει να αξιοποιήσει και την ισχυρή παρουσία της Intrasoft σε ειδικές αγορές, όπως ο τραπεζικός τομέας, οι τηλεπικοινωνίες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Intrasoft International συνεργαζόταν με τη NetCompany από το καλοκαίρι του 2021 όταν η ελληνική εταιρεία ανέλαβε το έργο των Τελωνειακών αρχών της Δανίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Φορολογίας της Δανίας. Το έργο που υλοποιείται μέσω της πλατφόρμας ERMIS, αφορά την παράδοση, συντήρηση και λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης Τελωνειακών διαδικασιών.

Τα έργα και το ανεκτέλεστο της Intrasoft

Περίπου στα 900 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων projects που δρομολογεί προς υλοποίηση η Intrasoft. Μαζί με τον ΟΤΕ έχει αναλάβει το έργο Ηρακλής για τον ΔΕΔΔΗΕ, αξίας 6,5 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει πολυάριθμα έργα μετασχηματισμού τελωνείων χωρών της Ε.Ε. και της Βόρειας Αφρικής (Τυνησία), έργα για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA), το Κυβερνητικό Πληροφοριακό Σύστημα Οικονομικής Διαχείρισης (GFMIS) για το Υπουργείο Οικονομικών της Ιορδανίας, πληροφοριακό σύστημα Δημοσιονομικών για το Υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας, Σύστημα Διαχείρισης τελωνειακών δηλώσεων στην Ολλανδία και πολυάριθμα άλλα.

Επίσης, έχει υλοποιήσει ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου ενδοκοινοτικής διακίνησης αγαθών και/ή συστήματα (ελέγχου) διαμετακόμισης για την πλειοψηφία από τις 27 χώρες της E.E., ενώ έχει περισσότερες από 30 εγκαταστάσεις της λύσης ΕΣΚΟΡΤ σε παγκόσμια κλίμακα για την υποστήριξη των διαδικασιών συμμόρφωσης για φορολογικές και τελωνειακές αρχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επιστροφή του κλάδου Πληροφορικής και η νέα κινητικότητα στο ΧΑ

Αυξάνουν τις προσδοκίες για τον κλάδο η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα «κανόνια» του παρελθόντος που ταλαιπώρησαν την αγορά και το νέο «ξύπνημα» των μετοχών.
Netcompany- Intrasoft
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Netcompany-Intrasoft: Ισχυρή ανάπτυξη το '23, προχώρησε σε 650 προσλήψεις

Η εταιρεία πληροφορικής επικεντρώνεται στην Ευρώπη και στην ανάληψη σημαντικών έργων, όπως τα τελωνεία και η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. Σε υψηλά επίπεδα η κερδοφορία και ο κύκλος εργασιών.
epsilon net
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρωταθλήτρια... εξαγορών η Epsilon Net, στόχος ο διπλασιασμός μεγεθών

Η εταιρεία πληροφορικής ξεκίνησε τη χρηματιστηριακή πορεία της από την Εναλλακτική Αγορά και έχει πλέον κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. Τρεις εξαγορές έχει ολοκληρώσει ήδη μέσα στο 2023.