ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
GEK TERNA
Φωτο: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στην ΤΕΡΝΑ η πρώτη φάση των εργασιών ανακατασκευής στον Πύργο του Πειραιά

Η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει την αποξήλωση της υφιστάμενες όψης και θα τοποθετήσει νέα υαλοπετάσματα με περσίδες. Στα 19 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου.

Η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέλαβε την πρώτη φάση των εργασιών της ανακατασκευής του Πύργου του Πειραιά καθώς υπέγραψε σύμβαση με την PIRAEUS TOWER AE (συνεργασία των εταιρειών «DIMAND AE», «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD» και «Prodea Investments ΑΕ»), η οποία έχει αναλάβει με Σύστημα Παραχώρησης από τον Δήμο του Πειραιά την αξιοποίηση του Πύργου.

Η σύμβαση, που υπεγράφη προβλέπει τις εργασίες αποξήλωσης της υφιστάμενης όψης  και την τοποθέτηση νέων υαλοπετασμάτων με περσίδες, με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε περίπου 19 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Το έργο στο σύνολό του αφορά την αποπεράτωση και λειτουργία του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, γνωστού ως Πύργου Πειραιά, με σχεδιαζόμενη χρήση γραφείων, καταστημάτων εστίασης και υπόγειου χώρου στάθμευσης σε συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τ.μ..

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη θα αφορά ένα βιοκλιματικό κτήριο γραφείων το οποίο στοχεύει να λάβει πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης βάσει του προγράμματος πιστοποίησης Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) σε βαθμίδα GOLD. Το νέο έργο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σημαντικών ιδιωτικών οικοδομικών έργων που εκτελεί η ΤΕΡΝΑ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Πύργος του Πειραιά είναι το δεύτερο υψηλότερο κτήριο της Ελλάδας, μετά τον Πύργο των Αθηνών και αποτελείται από 24 ορόφους και 2 υπόγεια, ενώ το ύψος του κτιρίου ανέρχεται στα 84 μέτρα.  Θα γίνει πλήρης ανακατασκευή του Πύργου, ο οποίος θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων με νέο αντισεισμικό σύστημα προστασίας και νέους κανόνες πυροπροστασίας, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους.

Το έργο, σε συνδυασμό με τις επενδυτικές δράσεις του Δήμου Πειραιά για την ανάπλαση της γειτονικής περιοχής του ακινήτου, αλλά και του ΟΛΠ στη λιμενική ζώνη, αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος και στην οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά.

Ο Πύργος Πειραιά αποτελεί ένα εμβληματικό ακίνητο 24 ορόφων επί της Ακτής Ποσειδώνος, στο κέντρο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. «Βλέπει» όλο τον Πειραιά και παρ’ ότι δεσπόζει σε όλο το λιμάνι εδώ και 47 χρόνια, δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, για διάφορους λόγους.

Η ιστορία του κτιρίου είναι από τις πιο… τρανταχτές περιπτώσεις γραφειοκρατικής αγκύλωσης και αδιαφορίας, ίσως παγκόσμια. Πέρασαν έντεκα δημοτικές αρχές από το δήμο του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου, αλλά και δεκάδες εθνικές κυβερνήσεις και όμως, ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του κτηρίου είτε δεν αναλήφθηκαν, είτε έμειναν ημιτελείς. Το εμβληματικό κτίριο ξεκίνησε να κατασκευάζεται με νόμο της Χούντας αλλά ουσιαστικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μετά από δεκαετίες παλινωδιών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης για την αξιοποίηση κτιρίου που ήταν σε εγκατάλειψη πολλά χρόνια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε η απόκτηση ελέγχου από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο καζίνο Ελληνικού

Οι σχετικές αποφάσεις και τα πρόσθετα δικαιολογητικά διαβιβάστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, συμπληρωματικά στο περιεχόμενο του φακέλου που είχε αποσταλεί ήδη από τις 8.3.2021, για την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου.
GEK TERNA, Kataskeves
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Περδικάρης: Με επενδύσεις 6,5 δισ. η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμβάλει στην ανάπτυξη

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μιλώντας στο 4th Athens Investment Forum, υπογράμμισε ότι μετά από 10 χρόνια συρρίκνωσης ο κατασκευαστικός κλάδος είναι έτοιμος να γίνει «μοχλός ανάπτυξης» της οικονομίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις 6,5 δισ. προωθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝA, τι ειπώθηκε στο investor day

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι θετικές εξελίξεις που έχουν προκύψει με τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, παραχωρήσεων, συμμετοχών και νέων έργων θα οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση μεγεθών.