ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Τράπεζα Πειραιώς

Τρ. Πειραιώς: Χρηματοδοτήσεις σε ΜμΕ με κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης

Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν τις εταιρείες ΒΙΟΜΕΣ, PELOPAC και ΦΙΛΩΤΑΣ ΜΠΕΛΛΑΣ, ενώ μέχρι σήμερα η Τρ. Πειραιώς έχει παράσχει συνολική χρηματοδότηση με κριτήρια ESG ύψους 210 εκατ. ευρώ.

Την παροχή νέων δανείων σε μεσαίου επιπέδου επιχειρήσεις με βασικό κριτήριο την πολιτική που ακολουθούν στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης (ESG), ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της τράπεζας «η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για την υποστήριξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και την εναρμόνιση των εργασιών της με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής συνεχίζει να παρέχει χρηματοδοτήσεις σε επιλεγμένες επιχειρήσεις, με κριτήρια που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance – ESG) που συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Τράπεζα Πειραιώς ενέταξε κριτήρια ESG σε νέες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους».

Οι χρηματοδοτήσεις αυτές αφορούν τις επιχειρήσεις: 

  • ΒΙΟΜΕΣ ΑΕ 
  • PELOPAC ΑΕ
  • ΦΙΛΩΤΑΣ ΜΠΕΛΛΑΣ ΑΕ

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών, οι τρεις πρωτοπόρες επιχειρήσεις δεσμεύονται στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, θέτοντας κατά περίπτωση συγκεκριμένους στόχους που αφορούν: 

  • Τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας με μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται
  • Τη μείωση της κατανάλωσης νερού  
  • Τη μείωση των απορριμμάτων από την παραγωγική τους διαδικασία 
  • Την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών 

Με τις κινήσεις αυτές, οι τρεις επιχειρήσεις υποστηρίζουν έμπρακτα την προστασία του τοπικού και ευρύτερου περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα, υιοθετούν και κοινωνικά κριτήρια που σχετίζονται με την λειτουργία τους. 

«Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που προχώρησε σε εταιρικές χρηματοδοτήσεις εντάσσοντας στη διαδικασία αξιολόγησης κριτήρια ESG, και μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει ένα σημαντικό αριθμό, που αφορούν μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό χρηματοδοτήσεων περίπου €210 εκ

Στόχος της Τράπεζας είναι η έμπρακτη προώθηση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων, η προσαρμογή τους στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στη διεθνή αγορά και η συμμετοχή τους στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. 

Οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται μέσω των Sustainability Linked Loans, έχουν το κίνητρο να πληρούν κριτήρια ESG προκειμένου να επωφεληθούν από ανταγωνιστικούς όρους, όπως χαμηλότερη τιμολόγηση κατά τη χορήγηση του δανείου, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τηρούν τα κριτήρια για να απολαμβάνουν τα προνόμια σε όλη τη διάρκεια του δανείου. Τα κριτήρια αυτά μπορεί να αφορούν την βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας, τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και κατανάλωσης νερού, τη μείωση των απορριμμάτων της παραγωγικής τους διαδικασίας, την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών κ.α.  

Το περιβαλλοντικό όφελος που αναμένεται να επιτευχθεί τα επόμενα έτη από την ενεργή σύμπραξη των επιχειρήσεων και της Τράπεζας εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, στην ορθολογική χρήση πρώτων υλών, καθώς και γενικότερα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», υπογραμμίζεται ακόμη στην ανακοίνωση της τράπεζας. 

Βιώσιμες επενδύσεις και προστασία του περιβάλλοντος

Η εταιρεία  ΒΙΟΜΕΣ εδρεύει στην Παιανία Αττικής, δραστηριοποιείται στην  παραγωγή και εμπορία πλαστικών ειδών οικιακής χρήσης, σχεδιάζει και παράγει τεχνικά προϊόντα για εξειδικευμένες χρήσεις και πρόκειται να υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας με στόχο την ενίσχυση  της  θέση της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τη σημαντική βελτίωση της εξωστρέφειάς της.  Διαχρονικός στόχος της είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της στο περιβάλλον, η συνεχής βελτίωση της περιβαλλοντικής της επίδοσης και η μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος. 

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας χρηματοδότησης, δεσμεύεται στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, θέτοντας κατά περίπτωση ενδεικτικά στόχους που αφορούν την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας με μείωση της καταναλούμενης ενέργειας και την αύξηση χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών.  

 Η PELOPAC είναι εγκατεστημένη στην ΒΙΠΕ Σίνδου και έχει ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή και εξαγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας. Τα προϊόντα της έχουν ως βάση Ελληνικές και μεσογειακές συνταγές και συνδυάζουν παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής με υπερσύγχρονες μεθόδους συσκευασίας. Η εταιρία επικεντρώνεται στις εξαγωγές. Προμηθεύει κορυφαία brands και μεγάλες αλυσίδες λιανικής με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στις αγορές των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Βρετανίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Από το 2004, τα προϊόντα της εταιρίας έχουν διακριθεί συνολικά με 28 Great Taste Awards, ενώ έχουν συμπεριληφθεί επανειλημμένα στα βραβεία SIAL Trends & Innovations και PLMA New Product Expo, που αποτελούν παγκόσμια διάκριση για καινοτόμα προϊόντα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας χρηματοδότησης από την Τράπεζα, η εταιρία έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους σε ότι αφορά τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού.

Η εταιρεία  ΦΙΛΩΤΑΣ ΜΠΕΛΛΑΣ εδρεύει στην Ημαθία και ασχολείται με την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων με βασικό προϊόν το κασέρι Βερμίου με κατοχυρωμένο brand name. Συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων τυροκομικών μονάδων στην Ελλάδα και εξάγει περίπου το 70% της παραγωγής της κυρίως σε χώρες της Ευρώπης (κυρίως σε Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Βέλγιο), αλλά και σε ΗΠΑ, Κίνα κλπ. Η εταιρία δεσμεύεται να ακολουθεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την περαιτέρω βελτίωση της περιβαλλοντικής της απόδοσης και θέτει ενδεικτικά στόχους που αφορούν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας  την αύξηση χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών, καθώς και τη μείωση των απορριμμάτων που προκύπτουν από την λειτουργία της.  
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Πλήρης στήριξη επιχειρήσεων για την πράσινη μετάβαση

Η επικεφαλής του Επιχειρηματικού Σχεδιασμού Ενημέρωσης Επενδυτών και ESG της τράπεζας κα Χρ. Μπερμπάτη, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συνδυάσει την επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της με την αύξηση των επενδύσεων».
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Με Microsoft και Accenture προχωρά στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η Τράπεζα Πειραιώς κάνει την μετάβαση στο Cloud την επόμενη τριετία σε συνεργασία με την Accenture και τη Microsoft επιδιώκοντας την αύξηση της λειτουργικής αποδοτικότητας και το λανσάρισμα νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
trapeza Peiraiws
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Σειρά δράσεων για την ανασύσταση αγροδιατροφικού τομέα

Η τράπεζα προχωράει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες υποστήριξης για τις πληγείσες περιοχές, καθώς και σε στοχευμένες δράσεις, για την ανάδειξη του μείζονος σημασίας ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διεθνής διάκριση για την Πειραιώς factoring στα FCI Business Awards

Η παγκόσμια αυτή διάκριση είναι σημαντική για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς μέσω της Πειραιώς Factoring διαμορφώνουν εικόνα πριν αποφασίσουν να επεκταθούν, με ασφαλή τρόπο, σε νέες αγορές και σε νέο διεθνές πελατολόγιο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πάνω από 10 δισ. ξένες επενδύσεις σε τράπεζες και επιχειρήσεις φέτος

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χαντζηνικολάου είπε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν όλα τα αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια, ενώ θα έχουν ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση και απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.