ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Βγαίνει στην αγορά η Τρ. Πειραιώς για πράσινο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ

Η Τρ. Πειραιώς έδωσε εντολή σε έξι τράπεζες για την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της, ενώ εκτιμάται ότι αυτό θα λάβει αξιολόγηση Caa1/Β από τους οίκους Moody's και S&P.

Στην έκδοση νέου «πράσινου» ομολόγου με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, σε μία αναμενόμενη κίνηση, καθώς είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση έως τα τέλη του έτους. 

Θα είναι το πρώτο «πράσινο» ομόλογο το οποίο εκδίδει η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του έτους, πέραν της επιτυχημένης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου 1,4 δισ. ευρώ, έχει προχωρήσει και στην έκδοση δύο ομολόγων Tier II, από τα οποία έχει αντλήσει 900 εκατ. και ενός ΑΤ1 εκ του οποίου συγκέντρωσε το ποσό των 600 εκατ. ευρώ. 

Στόχος της τράπεζας με τη νέα έκδοση είναι να καλύψει τον ενδιάμεσο στόχο για τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) τον οποίο έχει θέσει το ενιαίο συμβούλιο εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB). 

Η Τρ. Πειραιώς έδωσε, ήδη, εντολή σε έξι τράπεζες για την έκδοση του senior preferred «πράσινου» ομολόγου. Πρόκειται για τις BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, Morgan Stanley και UBS. Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα του βιβλίου είναι η Τρίτη 26 Οκτωβρίου.

Ο τίτλος αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa1/B από τη Moody's και τη S&P σύμφωνα με το πρακτορείο IFR. Παράλληλα ο senior preferred τίτλος είναι τύπου 6NC5, δηλαδή 6ετής με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν την πάροδο των 5 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Οκτωβρίου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι βαθμολογεί το senior ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς με «Caa1» και τα Tier II ομόλογα με «Caa2»

Στην έκθεσή του ο οίκος εκτίμησε ότι η τράπεζα θα ικανοποιήσει πλήρως τον προσωρινό στόχο MREL του 16,1% του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Όπως αναφέρει, η Πειραιώς έχει σχετικά χαμηλά μαξιλάρια απορρόφησης ζημιών στη δομή του παθητικού της χωρίς άλλο senior ομόλογο και 900 εκατ. ευρώ Tier 2 ομόλογα συν άλλα 600 εκατ. Additional Tier 1 χρεόγραφα.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza Peiraios, Vlachopoulos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βλαχόπουλος: Στρατηγική επιλογή της Πειραιώς η στήριξη του τουρισμού

Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής, επικεφαλής εταιρικής τραπεζικής της Πειραιώς, η επόμενη ημέρα περιλαμβάνει για τις επιχειρήσεις του τουρισμού νέες επενδύσεις στους τομείς της αποτελεσματικής και υπεύθυνης διαχείρισης των φυσικών πόρων.