ΓΔ: 951.65 0.74% Τζίρος: 38.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
internet-diadiktyo-fiber
Φώτο: Shutterstock

Οπτικές ίνες: Η νέα συμμαχία της Telekom και οι φήμες για την Ελλάδα

Σχήμα για επενδύσεις στις οπτικές ίνες συγκροτεί η μητρική του ΟΤΕ, Deutsche Telekom. Η ίδια θα εισφέρει 1 δισ. ευρώ και επενδυτική εταιρεία άλλα 500 εκατ. ευρώ. Έντονη κινητικότητα και στην ελληνική αγορά.

Η πληθώρα κεφαλαίων από επενδυτικές εταιρείες που αναζητούν τοποθετήσεις με σίγουρες αποδόσεις και στις υποδομές επιτρέπει σε κολοσσούς όπως η μητρική του ΟΤΕ, η γερμανική Deutsche Telekom (DT) να εξετάζει τη δημιουργία ενός νέου κοινοπρακτικού σχήματος που θα προχωρήσει το σχέδιο για οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο γερμανικός όμιλος θα τοποθετήσει αρχικά γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ στη συγκεκριμένη κοινοπραξία και η επενδυτική εταιρεία με την οποία θα συνεργαστεί θα βάλει άλλο μισό δισεκατομμύριο. Σταδιακά οι δύο συνέταιροι θα επενδύουν νέα κεφάλαια ανάλογα με την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών που στα επόμενα χρόνια θα καλύψουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια συνδέσεις. 

Οι πληροφορίες για τις κινήσεις των Γερμανών έρχονται σε μια περίοδο που κυκλοφορεί το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών ομίλων και για τα δίκτυα οπτικών ινών στη χώρα μας. Όπως είχε γράψει το Business Daily, η γαλλική Infravia έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με εγχώριο τηλεπικοινωνιακό όμιλο (ή και τη ΔΕΗ που επιδιώκει να επεκταθεί στις οπτικές ίνες) για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στη χώρα μας. 

Πριν από λίγες εβδομάδες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είχε υποστηρίξει πως με βάση τα σημερινά σχέδια των παρόχων υπάρχει «επενδυτική τρύπα» περίπου δύο εκατομμυρίων συνδέσεων στις οπτικές ίνες. Γι’ αυτό και εκτίμησε πως υπάρχει χώρος για την είσοδο νέων επενδυτών. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, από τα 4,8 εκατομμύρια που είναι οι δυνητικές συνδέσεις οπτικών ινών στη χώρα, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν επενδυτικά σχέδια που καλύπτουν τα δύο εκατομμύρια, ενώ άλλες 800.000 συνδέσεις θα καλυφθούν μέσα από το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB).

Συνεπώς, υπάρχει κενό περίπου δύο εκατομμυρίων συνδέσεων που μπορούν να καλύψουν νέοι επενδυτές όπως η ΔΕΗ ή ακόμα και ξένοι όμιλοι όπως η Infravia που έχει διερευνήσει την ελληνική αγορά. «Αυτού του είδους οι επενδύσεις κινούνται με κριτήρια ιδιωτών» είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. «Εμείς θέτουμε τους κανόνες, ορίζουμε το γήπεδο. Εμάς μας ενδιαφέρει η υπηρεσία προς τον πολίτη και θέλουμε να παρέχεται με τον μεγαλύτερο δυνατό ανταγωνισμό». 

Ο ίδιος είχε δηλώσει πως «είναι η ώρα να γίνει η λεγόμενη αποχαλκοποίηση», δηλαδή η αντικατάσταση του δικτύου χαλκού στο «τελευταίο μίλι» (από την καμπίνα μέχρι το σπίτι ή το γραφείο) από την οπτική ίνα. Στο Ταμείο Ανάπτυξης έχει ενταχθεί το πρόγραμμα «Fiber Readiness» για την επιδότηση της εγκατάστασης οπτικής ίνας στις πολυκατοικίες, μέχρι την πόρτα κάθε διαμερίσματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διπλάσιες ταχύτητες ίντερνετ από τον ΟΤΕ και επενδύσεις σε οπτικές ίνες

Χωρίς πρόσθετο κόστος για τους συνδρομητές, ο ΟΤΕ θα προσφέρει διπλάσιες ταχύτητες στις ευρυζωνικές συνδέσεις, ενώ θα αυξήσει το επενδυτικό πρόγραμμα για τις οπτικές ίνες. Τι συμφωνήθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη και CEO της Deutsche Telekom.
fiber-internet-diktyo-tilepikoinwnies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο πόλεμος ΔΕΗ - ΟΤΕ για το ίντερνετ προβληματίζει και το Μαξίμου

Αντίθετος ο ΟΤΕ στο σχέδιο της ΔΕΗ για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, καθώς τίθεται σε αμφισβήτηση η μονοπωλιακή του θέση. Ο προβληματισμός της κυβέρνησης και το παράδειγμα της Ιταλίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο άγνωστος πόλεμος για την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

Το παρασκήνιο του διαγωνισμού για τα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων. Η παρέμβαση από τη διοίκηση της ΔΕΗ με αίτημα αναβολής, η απόφαση του Μαξίμου να προχωρήσει η διαδικασία και οι διχογνωμίες στην κυβέρνηση.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επαφές ΔΕΗ - Vodafone για το νέο δίκτυο που θα «χτυπήσει» τον ΟΤΕ

Αρχίζει ο επόμενος «πόλεμος» στις τηλεπικοινωνίες, καθώς η ΔΕΗ θέλει να προσφέρει πρόσβαση σε γρήγορα δίκτυα στους ανταγωνιστές του ΟΤΕ με φθηνότερες χρεώσεις. Έγινε η πρώτη συζήτηση με τη Vodafone, συνεργασία έχει προτείνει και η Nova.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γκαζώνει» ο ΟΤΕ για τις οπτικές ίνες, στο Μαξίμου ο CEO της D. Telekom

Οι κυβερνητικές παραινέσεις για επιτάχυνση επενδύσεων και η είσοδος νέων παικτών στα δίκτυα ανεβάζουν την πίεση στον ΟΤΕ για γρήγορες επενδύσεις. Ραντεβού Μητσοτάκη με το «αφεντικό» της μητρικής D. Telekom μέσα στον Δεκέμβριο.