ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fiber-internet-diktyo-tilepikoinwnies
Φώτο: Shutterstock

Ο νέος παίκτης από τη Γαλλία που θέλει να μπει στα δίκτυα οπτικών ινών

Διερευνητικές κινήσεις για την είσοδο της στην ελληνική αγορά κάνει η γαλλική Infravia Capital Partners, διαπιστώνοντας τη μεγάλη καθυστέρηση στα γρήγορα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι.

Την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, με στόχο να επενδύσει σε υποδομές οπτικών ινών, διερεύνησε τους τελευταίους μήνες ο γαλλικός επενδυτικός όμιλος Infravia Capital Partners. Η Infravia, που έχει σειρά συμμετοχών σε υποδομές οπτικών ινών, κέντρα δεδομένων (data centers) και άλλες εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη, ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH) που θα παρέχει υπηρεσίες χονδρικής σε παρόχους. Δηλαδή οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι θα αξιοποιούν την υποδομή της Infravia ώστε να πωλήσουν υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Η αγορά υποδομής FTTH βρίσκεται στα σπάργανα στη χώρα μας, καθώς ο μοναδικός που πραγματοποιεί σοβαρές επενδύσεις είναι ο ΟΤΕ. Σχέδια επέκτασης στο FTTH έχει ανακοινώσει και η ΔΕΗ, ενώ ανατροπές ενδέχεται να φέρει και η είσοδος του ομίλου United ο οποίος ελέγχει τις Wind Hellas και Nova. Δεν είναι γνωστό αν οι Γάλλοι της Infravia έχουν έρθει σε επαφή με τους εγχώριους ομίλους προκειμένου να συνεργαστούν μαζί τους για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τη μεγάλη υστέρηση της Ελλάδας και μέσω του έργου Ultra Fast Broadband (UFBB), προϋπολογισμού κοντά στα 850 εκατ. ευρώ, στο οποίο υποβλήθηκαν δύο προσφορές προ ημερών, από τον ΟΤΕ και την κοινοπραξία Grid Telecom – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι δύο ανάδοχοι θα αναλάβουν να αναπτύξουν υποδομές οπτικών ινών σε περιοχές που δεν εντάχθηκαν στα εμπορικά πλάνα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Δεν πρόκειται για απόμακρες περιοχές της χώρας, αλλά και για ολόκληρες συνοικίες της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων που βρέθηκαν εκτός των επενδυτικών πλάνων του ΟΤΕ, της Vodafone Ελλάδας και της Wind Hellas. 

Την προηγούμενη εβδομάδα η Infravia ανακοίνωσε τη δημιουργία κοινοπραξίας με την Liberty Global Ventures για την ανάπτυξη δικτύου FTTH στην Γερμανία, με κύριο στόχο ακριβώς τις περιοχές που δεν καλύπτουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Η γαλλική επενδυτική εταιρεία συμμετέχει και στην IFT (Investissement dans la Fibre des Territoires), σε κοινοπραξία με τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο Iliad, για την ανάπτυξη δικτύου FTTH σε αραιοκατοικημένες και επαρχιακές πόλεις στην Γαλλία. Η IFT έχει επενδύσει μέσα σε λίγους μήνες από την ίδρυσή της περίπου 760 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των δικτύων. Η Infravia είναι, επίσης, μέτοχος της ADTiM που έχει αναλάβει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει, με 25ετή σύμβαση παραχώρησης, δίκτυο οπτικών ινών στις περιοχές Drôme και Ardèche στη Γαλλία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

internet-diadiktyo-fiber
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Σέρνονται» οι συνδέσεις στο ίντερνετ, «πετάει» το δίκτυο της κινητής

Με τη μισή ταχύτητα έναντι του διεθνούς μέσου όρου «τρέχουν» οι σταθερές συνδέσεις στο διαδίκτυο, ενώ πολύ πάνω από τον μέσο όρο βρίσκονται οι ταχύτητες του δικτύου κινητής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla για το 2021.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σίριαλ παρατάσεων στο Σύζευξις ΙΙ και κόντρες με τους αναδόχους

Αρκετοί ανάδοχοι ζητούν συνεχείς παρατάσεις για το μεγάλο έργο της αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του Δημοσίου. Θέτουν και το ζήτημα των μεγάλων αυξήσεων κόστους στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μεγάλες επενδύσεις για γρήγορο ίντερνετ στις «λευκές» περιοχές της χώρας

Το έργο για το δίκτυο Ultra Fast Broadband έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ και είναι από τα μεγύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη. Θα αυξήσει τη μέση ταχύτητα σύνδεσης για το 20% των νοικοκυριών σε αραιοκατοικημένες περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τους παρόχους.
Diktyo 5G
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το «θαύμα» στην ανάπτυξη των δικτύων 5G: Πώς η Ελλάδα κλέβει την παράσταση

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις τέσσερις πανευρωπαϊκά χώρες που έχουν προχωρήσει στην εκχώρηση φάσματος στα δίκτυα 5G που ξεπερνά το 90%. Με ευρωπαϊκές ταχύτητες τρέχει και η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου στην Ελλάδα.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τρέχει η ΔΕΗ για να μπει από το 2023 στην αγορά των τηλεπικοινωνιών

Συμβάσεις με παρόχους από τον επόμενο χρόνο και πριν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως το πανελλαδικό δίκτυο θα επιδιώξει η ΔΕΗ. Θα προσφέρει χαμηλότερες τιμές από τον ΟΤΕ και τα οφέλη αναμένεται ότι θα μεταφερθούν εν μέρει στους καταναλωτές.
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψάχνουν έσοδα οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών και στρέφονται στα έργα ICT

Τα έσοδα από υπηρεσίες έχουν βαλτώσει στο επίπεδο των 1,6 δισ. ευρώ την τελευταία επταετία. Στα μεγάλα έργα ψηφιαποίησης ποντάρουν τώρα οι μεγάλοι του κλάδου για να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις.