ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας

Αποκαλυπτήρια για τη «νέα» Eurobank: Ψηφιακό άλμα και νέοι στόχοι

Μοντέλο phygital για τις τραπεζικές λειτουργίες: καινοτομική τεχνολογία με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Πλήρης εξυγίανση χαρτοφυλακίου με μονοψήφιο δείκτη NPE και έμφαση στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Καταστήματα που δεν θυμίζουν... τράπεζα, εγκρίσεις δανείων στη στιγμή μέσω ψηφιακών καναλιών, εξατομικευμένη εξυπηρέτηση, νέες ψηφιακές υπηρεσίες (v-banking) με ψηφιακή «επίσκεψη» στο κατάστημα και ένα ριζικά νέο λειτουργικό μοντέλο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο «EUROBANK 2030 - Τράπεζα της Ανάπτυξης» που παρουσίασε χθες η διοίκηση της τράπεζας.

Φιλοδοξία της τράπεζας είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο όλες τις νέες ψηφιακές δυνατότητες διατηρώντας, ωστόσο, στο επίκεντρο τον ανθρώπινο παράγοντα. «Το νέο μοντέλο που επιλέξαμε και υλοποιούμε ήδη είναι τεχνολογικά υποβοηθούμενο αλλά ανθρωποκεντρικό. Για να είναι ξεκάθαρο: δεν θα γίνουμε μια ψηφιακή τράπεζα. Δεν πιστεύουμε στην υποκατάσταση των ανθρώπων μας από ένα chatbox. Ταυτόχρονα, όμως, αγκαλιάζουμε την τεχνολογία, επενδύουμε σε αυτήν, εντάσσουμε στη δουλειά μας τις ευκολίες της. Αυτό το υβριδικό μοντέλο το ονομάζουμε phygital. Η λέξη είναι κι αυτή ένα υβρίδιο, ενώνει το physical, την προσωπική, άμεση σχέση με τον πελάτη, με το digital, τον νέο ψηφιακό κόσμο στον οποίο ζούμε και λειτουργούμε», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί ο ανασχεδιασμός πέντε καταστημάτων νέας γενιάς, τα οποία θα λειτουργήσουν ως καταστήματα πρότυπα. Σε αυτά τα καταστήματα νέας γενιάς, καταργούνται τα παραδοσιακά γκισέ, διαδραστικά service bars διευκολύνουν τις απλές συναλλαγές, ενώ στον ειδικό χώρο υποδοχής οι πελάτες μπορούν να πλοηγηθούν μέσα από φιλικές στη χρήση οθόνες και να ενημερωθούν για προϊόντα και υπηρεσίες της τράπεζας. 

Παράλληλα με την τεχνολογική αναβάθμιση, το σχέδιο Eurobank 2030 και με στόχο την στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, περιλαμβάνει δύο ακόμα κεντρικούς άξονες: την υποστήριξη των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων στην εξασφάλιση χρηματοδότησης και τη στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων ώστε να ενισχύσουν τη ρευστότητα και την ανταγωνιστικότητά τους, με στόχο τη διάχυση της ανάπτυξης σε όλη την κοινωνία.

Το στρατηγικό σχέδιο της Eurobank με ορίζοντα το 2030 παρουσιάστηκε χθες αναλυτικά σε ειδική εκδήλωση της τράπεζας από τον Πρόεδρο της Eurobank - Γιώργο Ζανιά, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο - Φωκίωνα Καραβία, τους αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους, κ.κ. Ανδρέα Αθανασόπουλο, Κωνσταντίνο Βασιλείου, Σταύρο Ιωάννου, και τον Γενικό Διευθυντή Retail Banking, Ιάκωβο Γιαννακλή.

eurobank-dioikisi

 

Όπως σημείωσε ο κ. Καραβίας, πριν την παρουσίαση του νέου στρατηγικού σχεδίου προηγήθηκε η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την Eurobank να πετυχαίνει πρώτη την εξυγίανση του ισολογισμού της: «Ο δείκτης ΝΡΕ πέφτει κάτω από το 7,5% -για πρώτη φορά μονοψήφιος από την έναρξη της κρίσης. Αντλούμε μεγάλη ικανοποίηση από το γεγονός ότι ανοίξαμε ένα δρόμο που ακολούθησαν όλοι, συνεισφέροντας ώστε στα τέλη του 2022 ο μονοψήφιος δείκτης ΝΡΕ να αφορά το σύνολο του κλάδου»

Οι στρατηγικοί άξονες της Eurobank για το 2030

 1. Στήριξη της Ανάπτυξης – Ρευστότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις – Συμβολή στα μεγάλα έργα

 • Δίπλα στις επιχειρήσεις – Δυναμική συμμετοχή στα μεγάλα έργα υποδομών. Η Eurobank είναι έτοιμη να συνεισφέρει ουσιαστικά στο νέο αναπτυξιακό κύκλο υποστηρίζοντας την επέκταση και την εξωστρέφεια των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, κατευθύνοντας κεφάλαια σε βιώσιμες επενδυτικές πρωτοβουλίες και εντάσσοντας στη στρατηγική των χορηγήσεών τους την απαραίτητη προσαρμογή στα κριτήρια ESG. Στόχος της τράπεζας είναι να συμβάλλει στην επίτευξη στόχων εθνικής εμβέλειας, όπως η αναβάθμιση της οικονομίας, η εδραίωση βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα, με θετική συνδρομή στην απασχόληση και η στροφή σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται εντατικά για να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το σύνολο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των λοιπών Διαρθρωτικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, που συνιστούν μια μοναδική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία καθώς, συνολικά με τη μόχλευση από τραπεζικά δάνεια και ιδιωτικά κεφάλαια, οι πόροι θα ξεπεράσουν την επόμενη εξαετία τα 72 δισ. ευρώ. Εκτιμάται πως η Eurobank την επόμενη τριετία θα επιτύχει καθαρή πιστωτική επέκταση τουλάχιστον 20% στο Corporate ή 2,5 δισ., που αντιστοιχεί σε εκταμιεύσεις ύψους 5,5 δισ., με τις μισές εξ αυτών να εντάσσουν στο σχεδιασμό τους ισχυρά κριτήρια ESG. 
 • Συμβολή σε όλα τα μεγάλα έργα. Στόχος είναι η τράπεζα να είναι ενεργή στα μεγάλα έργα υποδομών που θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα 10ετίας. Ενδεικτικά αναφέρεται η εμπλοκή της στο Ελληνικό, στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, στα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΣΦΑ, στο νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο στη Κομοτηνή 800MW, στην ιδιωτικοποίηση και επέκταση της Εγνατίας Οδού και στην επέκταση της Ολυμπίας οδού. 
 • Στηρίζει εμπράκτως τις επιχειρήσεις συμβουλεύοντας, χρηματοδοτώντας και συμβάλλοντας στην άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων με τη συμμετοχή της σε ομολογιακές εκδόσεις και ΑΜΚ μεγάλων εταιρειών, για να στηρίξει την προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Οι κλάδοι της οικονομίας που θα πρωταγωνιστήσουν είναι αυτοί του Τουρισμού, της Ναυτιλίας, της Ενέργειας, των Υποδομών, του Real Estate και της Βιομηχανίας & Μεταποίησης, όπου υπολογίζεται ότι θα υλοποιηθούν την επόμενη τριετία συνολικές επενδύσεις ύψους 32 δισ. που αναλύονται ως εξής: 4 δισ. στον Τουρισμό, 10 δισ. στη Ναυτιλία, 6 δισ. στην Ενέργεια, 5 δισ. σε Υποδομές συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, 3 δισ. σε Real Estate και 4 δισ. στη Βιομηχανία & Μεταποίηση. Το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών που θα απαιτηθούν υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ.

2. Στήριξη μικρότερων επιχειρήσεων

Κεντρική στόχευση στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της τράπεζας είναι η διάχυση της ανάπτυξης στο σύνολο της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού αποτελεί η χρηματοδότηση των μικρότερων επιχειρήσεων και τις οποίες στηρίζει στην προσπάθειά τους να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη αξία τους για την ελληνική οικονομία, την κοινωνία και την απασχόληση. Δημιουργεί εργαλεία χρηματοδότησης αλλά και στρατηγικές συνεργασίες, προκειμένου να στοχεύσει ειδικά στο πεδίο των μικρότερων επιχειρήσεων αντιμετωπίζοντας ως προτεραιότητα να συμβάλει και στην κατά το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και γι’ αυτή την κατηγορία. Παράλληλα, αναπτύσσει σημαντικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες και φορείς για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών, προϊόντων και συμβουλευτικής στους πελάτες της. Σημειώνεται ότι από το 2020, έχει χορηγήσει ήδη 14.000 δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ, έχοντας εγκρίνει το 82% των αιτημάτων που υποβλήθηκαν μέσα στο 2021.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις μικρές επιχειρήσεις: 

 • Προσφορά επενδυτικών δανείων σταθερού επιτοκίου. Η τράπεζα προχωράει στην εισαγωγή επαγγελματικών επενδυτικών δανείων σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια της επένδυσης αναγνωρίζοντας την αξία της διασφάλισης χρηματοδότησης με τα χαμηλά σταθερά επιτόκια αυτής της περιόδου.
 • Αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εγχώριων κονδυλίων. Συμμετέχει σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και ενημερώνει τους πελάτες της για τα διαθέσιμα δάνεια όπως εκείνα που θα ανακοινωθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του νέου ΕΣΠΑ αλλά και μέσω άλλων προγραμμάτων που τρέχουν ή θα τρέξουν μεσοπρόθεσμα. Βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις για να διευκολύνει την διαδικασία απορρόφησης των επιχορηγήσεων που διατίθενται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αλλά και άλλους ευρωπαϊκούς Φορείς. Μεταξύ άλλων, το Ταμείο Εγγυοδοσίας CoVid 19 (Γ’ κύκλος), το Επενδυτικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (Επενδυτικά δάνεια ΤΕΠΙΧ ΙΙ), το Ταμείο Εγγυοδοσίας Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – ΤΜΕΔΕ και το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας «ΤΑΔΥΜ». Ταυτόχρονα, αναπτύσσει συνεργασίες με στόχο να παρέχει στους πελάτες της και μη τραπεζικά προϊόντα σε ιδιαίτερα προνομιακούς όρους. Σε αυτή την κατεύθυνση προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την Info Quest Technologies για την αξιοποίηση λύσεων της Microsoft και την Epsilon Net με ουσιαστική συμβολή στην ψηφιακή τους μετάβαση. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα διατεθούν καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών που αφορούν την τηλεργασία, το remote-collaboration, την κυβερνοασφάλεια και τις υπηρεσίες Cloud, όλες επιλέξιμες για τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. 
 • Ενίσχυση της «πράσινης» μετάβασης. Έχει παρουσιάσει λύσεις για την υποστήριξη ενεργειών που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως το ΕΚΟ, που επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών με χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το bridge financing, ενώ στον προγραμματισμό της είναι και η προσφορά ανάλογων εργαλείων σε επιχειρήσεις όταν παρουσιαστούν τα σχετικά προγράμματα που αναμένονται για τις ΜΜΕ.
 • Παροχή αποτελεσματικής ενημέρωσης. Με στόχο την προώθηση της ενημέρωσης για τις δυνατότητες ανάπτυξης κάθε επιχείρησης, έχει δημιουργήσει το Business Check up. Μέσω αυτού ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να ελέγξει αν η επιχείρησή του είναι επιλέξιμη σε όλα τα προγράμματα (RRF, ΕΣΠΑ, ΕΑΤ, EIF κ.ά.) και να συγκρίνει βασικούς δείκτες της με το μέσο όρο του κλάδου.
 • Υποστήριξη υποβολής αιτήσεων για χρηματοδότηση. Η Εurobank συνεργάζεται και με ένα ευρύ δίκτυο εξωτερικών συμβούλων για τη στήριξη των επιχειρήσεων στη δημιουργία της επενδυτικής πρότασης, υποβολής του φακέλου και υλοποίησης της επένδυσης.

3. Νέα αντίληψη στην Τραπεζική - Phygital μοντέλο εξυπηρέτησης

Η νέα αντίληψη που αναδεικνύει για την τραπεζική κινείται σε απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες και στην αξιοποίηση της φυσικής παρουσίας, με το πρωτοποριακό μοντέλο, Phygital. Η λέξη προκύπτει από το συνδυασμό του physical -της προσωπικής επαφής με τον πελάτη-, με τις δυνατότητες που προσφέρει το digital, ο νέος ψηφιακός κόσμος. Πλέον, η επικοινωνία διευκολύνεται ψηφιακά παρέχοντας στον πελάτη όλα τα διαθέσιμα κανάλια, η εξυπηρέτηση γίνεται γρήγορη και αποτελεσματική χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το m-Banking, το e-Banking, ενώ οι λειτουργίες της τράπεζας είναι δομημένες εσωτερικά έτσι ώστε να αξιοποιείται η τεχνολογία προς το μέγιστο όφελος για τον πελάτη. Στη διαδικασία αυτή το εξειδικευμένο προσωπικό της Eurobank είναι δίπλα στον πελάτη, με σύγχρονα μέσα, καθώς η ψηφιοποίηση δεν είναι αυτοσκοπός αλλά αξιοποιείται για την κάλυψη των αναγκών της σύγχρονης οικογένειας, του σύγχρονου καταναλωτή, της σύγχρονης επιχείρησης.

Eurobank

 

Για τον σκοπό αυτό, η Eurobank επενδύει συνεχώς σε έργα τεχνολογίας έχοντας διαθέσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, την τελευταία τριετία, ενώ το πλάνο τεχνολογικών επενδύσεων συνεχίζεται με ισχυρή δυναμική. Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα αξιοποιεί τις τελευταίες και πιο εξελιγμένες μεθοδολογίες συνεργασίας όπως Agile και Design Thinking, ενώ μέσω του Innovation & UX lab ελέγχει τη χρηστικότητα των εφαρμογών της μαζί με τους ίδιους τους πελάτες της, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη FinTech οικοσυστήματος στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, πρακτικές εφαρμογές του Phygital μοντέλου εξυπηρέτησης αναφέρονται ενδεικτικά:

 • Ασφαλείς και γρήγορες οnline συναλλαγές για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Μέσω του Eurobank mobile app, οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν καταναλωτικό δάνειο ολοκληρώνοντας την αίτηση εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. Μία επιλογή που αξιοποιεί ήδη το 65% όσων υποβάλουν σχετική αίτηση. Η τράπεζα αξιοποιεί την τεχνολογία και δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές του από όπου κι αν βρίσκεται. Ενδεικτικά, με το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών apple pay και google pay, ο πελάτης μπορεί γρήγορα και με ασφάλεια να πραγματοποιεί συναλλαγές, πληρωμές ακόμη και ανάληψη μετρητών από το ATM, χωρίς να απαιτείται χρήση κάρτας. Επίσης προσφέρει τη νέα ψηφιακή υπηρεσία καρτών «Garmin Pay Wallet», μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα κατόχους χρεωστικών/πιστωτικών καρτών Visa & Mastercard, να πραγματοποιούν ανέπαφες συναλλαγές μέσω της χρήσης Garmin Smartwatch με NFC λειτουργικότητα.
 • Νέες υπηρεσίες με τη σφραγίδα της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας. Ένα ακόμη σημαντικό βήμα γίνεται με τη νέα εφαρμογή Eurobank Smart POS που μετατρέπει το κινητό της επιχείρησης σε POS, διευκολύνοντας τις συναλλαγές εντός των φυσικών καταστημάτων αλλά και εκτός αυτών. Η τράπεζα, επίσης, προσφέρει μια βεντάλια πρωτοποριακών, διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως η υπηρεσία Payment Initiation, όπου οι πελάτες χρήστες e-Βanking μπορούν πλέον να αποστείλουν χρηματικά εμβάσματα χρεώνοντας λογαριασμούς που τηρούν και σε άλλες συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν ή να χρησιμοποιήσουν κωδικούς e-banking άλλης τράπεζας.
 • Ευέλικτη επικοινωνία και διασύνδεση των επιχειρήσεων. Για την άμεση πρόσβαση των επιχειρήσεων σε εξειδικευμένους συνεργάτες, η Eurobank δημιουργεί το πρώτο στην Ελλάδα ηλεκτρονικό Marketplace, μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας, Market Place/Eurobank που θα φιλοξενηθεί στο site της Τράπεζας από τις αρχές του 2022. Η νέα αυτή πρωτοβουλία είναι ένα ακόμη βήμα για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας με τους πελάτες.
 • Προσωποποιημένη επικοινωνία από απόσταση με τη διευκόλυνση της τεχνολογίας. Η επικοινωνία με τους ιδιώτες πελάτες διευκολύνεται, ήδη, μέσω της ψηφιακής θυρίδας της Τράπεζας που κάνει δυνατή την ηλεκτρονική πρόσβαση και έγκριση όλων των απαιτούμενων εγγράφων. Η e-χρηματοδότηση γίνεται εφικτή για επιχειρηματικά και στεγαστικά προϊόντα μέσω της υπηρεσίας v-Banking, που εισήγαγε η Eurobank στην ελληνική αγορά και βρήκε μεγάλη απήχηση. Εξυπηρετεί ήδη 40.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες προσφέροντας πρόσβαση σε προσωπικό εξειδικευμένο χρηματοοικονομικό σύμβουλο μέσω βίντεο κλήσης, από όποιο σημείο επιθυμούν οι πελάτες μας.
 • Future branches: μία νέα εμπειρία πελάτη. H νέα γενιά καταστημάτων, με σύγχρονο σχεδιασμό και λογική, τα νέα καταστήματα της Τράπεζας αποτυπώνουν το νέο, άμεσο, προσωποποιημένο τρόπο εξυπηρέτησης. Στο νέο αυτό μοντέλο καταστημάτων, καταργούνται τα παραδοσιακά γκισέ, διαδραστικά service bars διευκολύνουν τις απλές συναλλαγές, ενώ στον ειδικό χώρο υποδοχής οι πελάτες μπορούν να πλοηγηθούν μέσα από φιλικές στη χρήση οθόνες και να ενημερωθούν για προϊόντα. Τα future branches είναι σχεδιασμένα, κατασκευάστηκαν και λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με γνώμονα την ταχύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση του πελάτη. Η εφαρμογή ψηφιακών μέσων καταργεί τις αφίσες και το έντυπο ενημερωτικό υλικό, ενώ η ηλεκτρονική υπογραφή και η ψηφιακή αποστολή εγγράφων ελαχιστοποιεί τις εκτυπώσεις τραπεζικών παραστατικών.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ισχυρά αντισώματα οι τράπεζες, η κρίση δεν εκτροχιάζει το θετικό σενάριο

Με όπλα την ισχυρή πιστωτική επέκταση, την αύξηση των επιτοκίων και την περαιτέρω μείωση δαπανών, οι τράπεζες περιμένουν υψηλή κερδοφορία – αποδοτικότητα για την επόμενη 5ετία. Απώτερος στόχος, η διανομή μερίσματος στους μετόχους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακίνητα και διεθνείς δραστηριότητες κάνουν τη διαφορά στη Eurobank

Τα πολλαπλά οφέλη στον ισολογισμό της τράπεζας από το μεγάλο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Υστερούν σε απόδοση οι τραπεζικές εργασίες στην εγχώρια αγορά, αναμένεται ισχυρή βελτίωση τα επόμενα χρόνια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Με το «βλέμμα» στο guidance για το 2022 οι επενδυτές

Οι επενδυτές περιμένουν από τις διοικήσεις των τραπεζών την αναλυτική παρουσίαση των στόχων για την πιστωτική επέκταση, τη μείωση του κόστους και την κερδοφορία για το 2022 καθώς και τι θα γίνει με τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων.
Euros, Money, xrhmata,
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Tο στοίχημα της πιστωτικής επέκτασης: Σε νέα δάνεια 8 δισ. στοχεύουν οι τράπεζες

Τι σχεδιάζουν τα επιτελεία των τραπεζών για τα νέα δάνεια του 2022, που θα ανοίξουν τον δρόμο για επιστροφή σε κέρδη και μερίσματα. Οι δυσκολίες στον δανεισμό νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων και οι μεγάλες προσδοκίες για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί μένουν σε «χαμηλή πτήση» τα νέα δάνεια παρά το «άλμα» της οικονομίας

Το παράδοξο της αναιμικής πιστωτικής επέκτασης το 2021 κόντρα στη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ και την καλή πορεία των επιχειρήσεων και της αγοράς ακινήτων. Προσδοκίες για το 2022 και λόγω Ταμείου Ανάκαμψης.