ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
Πηγή: ΑΠΕ

Τρ. Πειραιώς: Απόδοση κεφαλαίου 5%, πάνω από τον στόχο το Sunrise

Πάνω από 90% ο βαθμός υλοποίησης του μετασχηματισμού, μειώθηκαν σε 5,9 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια, διατηρείται στο 16% η κεφαλαιακή επάρκεια. Τί είπε στους αναλυτές ο Χρ. Μεγάλου.

Την καλύτερη από τις προβλέψεις υλοποίηση του  σχεδίου μετασχηματισμού της Τρ. Πειραιώς, Sunrise τόνισε μιλώντας στους αναλυτές ο Διευθ. Σύμβουλος Χρ. Μεγάλου, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου, υπογραμμίζοντας ότι η τράπεζα οδεύει προς την επίτευξη στόχου απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) πάνω από 5% μέσα στο 2022, και πάνω από 10% το 2023.

Μάλιστα ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση σε δυο σημαντικά επιχειρηματικά deal που έκλεισε η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς σημειώνοντας ότι ανέλαβε την παροχή υπηρεσιών θεματοφυλακής στην κορυφαία ιταλική τράπεζα Intesa San Paolo για στοιχεία ενεργητικού ύψους 1 δισ. ευρώ αλλά και στη συμφωνία με τις Microsoft και Accenture για αναβάθμιση των συστημάτων cloud της τράπεζας ώστε να διευρυνθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε μια προσέγγιση cloud first.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στους αναλυτές ο κ, Μεγάλου:

  • Η προοπτική της οικονομίας είναι πολύ πιο αισιόδοξη σε σχέση με τις αρχές του έτους καθώς επιταχύνεται η ανάκαμψη με πολύ γρήγορους ρυθμούς τους τελευταίους μήνες ενώ σημαντικοί δείκτες όπως εκείνου του οικονομικού κλίματος υποδεικνύουν πως θα έχουν επιτάχυνση του οικονομικού κλίματος.
  • Σε αυτό το πλαίσιο, η Τρ.Πειραιώς επιτυγχάνει τους στόχους που έχει θέσει και επιβεβαιώνει την εγγενή αξία της. Βρίσκεται πολύ κοντά σε ROTE που θα ξεπερνά το 5% το 2022, με μείωση της σχέσης τιμής κερδών (PE) σε μονοψήφιο αριθμό. Το turnaround της τράπεζας επιβεβαιώνει τις δυνατότητες εκτέλεσης του σχεδίου μετασχηματισμού σε πολλά πεδία όπως στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
  • Η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της τράπεζας, φαίνεται από την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα 500 εκατ. ευρώ, την μείωση του λειτουργικού κόστους ως ποσοστό επί των εσόδων στο 45% και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 16% με παράλληλη διατήρηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 16% μέσω δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης. «Η τράπεζα βρίσκεται στο τελευταίο μίλι για μονοψήφιο δείκτη NPE» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου.
  • Οι εργασίες της τράπεζας αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες χορηγήσεις δανείων έχουν φτάσει στα 4,6 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο και θα επιτευχθεί με βεβαιότητα ο στόχος για νέα δάνεια ύψους 5,7 δισ. ευρώ. Παρατηρείται υγιής ζήτηση δανείων από όλους τους κλάδους, όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου. Παράλληλα η αύξηση των προμηθειών είναι σημαντική φτάνοντας στο 21% ενώ η τράπεζα αναπτύσσει τις εργασίες της στη διαχείριση κεφαλαίων με τα υπό διαχείριση κεφάλαια να έχουν ανέλθει στα 3,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ αφορούν τον τομέα Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
  • Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τονίζεται ιδιαίτερα από την διοίκηση της τράπεζας ότι ύστερα από τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων ύψους 16,4 δισ. ευρώ τους προηγούμενους μήνες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί στα 5,9 δισ. ευρώ από 22,5 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2020. Σε μόλις 8 μήνες έχει υλοποιηθεί κατά περισσότερο από 90% το σχέδιο για εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με σταθερό στόχο να διατηρηθεί γύρω στο 16% ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας και μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο η τράπεζα προετοιμάζει άλλη μια δράση κεφαλαιακής ενίσχυσης χωρίς προσφυγή στους μετόχους και αραίωση της συμμετοχής τους ενώ μεσοπρόθεσμα η υλοποίηση του Sunrise θα σταθεροποιήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.
  • Το χαρτοφυλάκιο δανείων της Τρ. Πειραιώς, έχει πλέον πολύ μικρότερες ανάγκες για τον σχηματισμό προβλέψεων πιστωτικού κινδύνου και είναι χαρακτηριστικό ότι όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου το οργανικό κόστος κινδύνου συμπιέστηκε στις 57 μονάδες βάσης κατά το γ' τρίμηνο για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Η μείωση του κόστους κινδύνου στα 48 εκατ. ευρώ ήταν καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις
  • Η λειτουργική απόδοση της τράπεζας βελτιώθηκε σε πολλά επίπεδα για να επιτευχθεί η ανθεκτικότητα των καθαρών εσόδων τόκων ενώ άνοιξε μια νέα εποχή σε ότι αφορά τα έσοδα από προμήθειες που ήταν αυξημένα κατά 100 εκατ. ευρώ και παράλληλα διατηρήθηκε η πειθαρχία στα κόστη και εκλογικεύθηκε περαιτέρω το κόστος των δαπανών μισθοδοσίας μέσω και της μείωσης των καταστημάτων κατά 110.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών ο CFO του ομίλου της Τρ. Πειραιώς Θ. Γναρδέλης σημείωσε ότι ενώ οι χορηγήσεις νέων δανείων κινούνται σύμφωνα με τους στόχους, οι αποπληρωμές δανείων κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις που άντλησαν ρευστότητα από τις αγορές έφτασαν τα 4,2 δισ. ευρώ και ξεπέρασαν τις προβλέψεις, περιορίζοντας ελαφρώς την καθαρή πιστωτική επέκταση. Όμως το 2022 η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς εκτιμά ότι ο στόχος για πιστωτική επέκταση 1,5 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί και με την συνδρομή των νέων δανείων που θα χορηγηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημαντική συμβολή στη κερδοφορία της Τρ. Πειραιώς θα έχει το έσοδο τόκων που θα εγγραφεί το 2022 χάρις στα αρνητικά επιτόκια δανεισμού από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης από αυτή την πηγή θα προστεθούν το 2022 έσοδα 68 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περνά στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς η Trastor έναντι 98 εκατ.

Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, κ. Μεγάλου η συναλλαγή θα ενισχύσει άμεσα τα έσοδα της Τρ. Πειραιώς από προμήθειες και αυξήσει την παρουσία της τράπεζας στην αγορά ακινήτων.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Στη Davidson Kempner ναυτιλιακά δάνεια 400 εκατ. ευρώ

Η ελληνική τράπεζα σημειώνει ακόμη ότι η συναλλαγή μειώνει τον δείκτη ΜΕΑ 15% από 16% που ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και αυξάνει αντίστοιχα τον δείκτη κάλυψης ΜΕΑ σε 40% περίπου από 39% προηγουμένως.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Πιθανή διανομή ομολόγων σε μετόχους μετά την ολοκλήρωση «Sunrise II»

Το 44% των ομολόγων ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας αποκτήθηκε από την Intrum, ενώ το 7% από τη Serengeti Opportunities Partners, με την Πειραιώς να διατηρεί το 100% των ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Νέες ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα μέσω της winbank

Η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει στους καταναλωτές, online υπηρεσίες για την άνετη και ταχεία κάλυψη των αναγκών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Δυνατότητα για ηλεκτρονικό καταναλωτικό δάνειο μέχρι και 15.000 ευρώ.