ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
business_daily_premia
Ακίνητο logistics της Premia στην Ελευσίνα. Πηγή: Premia.

Επενδύει 100 εκατ. σε ακίνητα η Premia, εξετάζει έκδοση ομολόγου

Φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για το 2022 και διαπραγματεύσεις για δύο ακόμη ακίνητα μέσα στο τρέχον έτος. Εξετάζεται έκδοση ομολόγου στο ΧΑ στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ διαθέτει ρευστότητα 51 εκατ. ευρώ.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει την επέκταση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της η Premia Properties, η οποία σχεδιάζει μέσα στη νέα χρονιά να επενδύσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, αφήνοντας, ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να «χτυπήσει» και νέα ακίνητα πριν ρίξει αυλαία το 2021. Η Premia Properties, που στοχεύει σε ορίζοντα πενταετίας το χαρτοφυλάκιό της να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ σε αξία, έχει επικεντρωθεί σε επενδύσεις στον κλάδο των logistics, των κτηρίων κοινωνικού χαρακτήρα, των οικιστικών projects και των εμπορικών ακινήτων.

Το μίνιμουμ ποσό των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διοχετευτεί για την προσθήκη νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό της, έχει ήδη προβλέψει για τη νέα χρονιά η Premia Properties. Τα κεφάλαια αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη 173 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν επενδυθεί από τη στιγμή που εισήλθε στην εισηγμένη ο Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας και πλέον βασικός της μέτοχος, Ηλίας Γεωργιάδης. Οι νέες κινήσεις αναμένεται να χρηματοδοτηθούν εν μέρει από ίδια κεφάλαια, δυνατότητα που της παρέχει η καλή εικόνα των ταμειακών της αποθεμάτων, τα οποία επί του παρόντος αγγίζουν τα 51 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η εισηγμένη ανάπτυξης ακινήτων εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, το οποίο θα είναι διαπραγματεύσιμο στο ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Ο παράγοντας που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο εάν τελικά η Premia προβεί στη συγκεκριμένη ενέργεια θα είναι οι συνθήκες που θα επικρατήσουν στην εγχώρια αγορά. Κατά τα άλλα, η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ρευστότητας, καθώς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «ακόμη και να μην προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα πλέον χρηματοδότησης καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να συνεισφέρουν με κεφάλαια σε αυτήν».

Προσθήκη νέων ακινήτων πριν κλείσει το 2021

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία βρίσκεται σε φάση διαπραγματεύσεων καθώς στο στόχαστρό της βρίσκονται ήδη διάφορα ακίνητα, τα οποία ενδέχεται να «χτυπήσει» και να κάνουν είσοδο στο portfolio της πριν ακόμη ρίξει αυλαία το 2021. Μάλιστα, τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνουν δύο ακίνητα τόσο σε Αττική όσο στην περιφέρεια, το ένα εκ των οποίων εντάσσεται στην κατηγορία των κτηρίων κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία και φοιτητικές εστίες.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της Premia ήταν η απόκτηση ενός αυτοτελούς ακινήτου εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά έναντι του τιμήματος των 10,2 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο συμφωνίας που συνυπέγραψε με την Dimand. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Premia Properties σκοπεύει μέχρι το τέλος του 2026 να έχει εντάξει στους κόλπους της αντίστοιχα ακίνητα συνολικής δυναμικότητας της τάξεως των 1.000 διαμερισμάτων.

Σύντομα στην ελίτ των ΑΕΕΑΠ

Θυμίζουμε ότι σε γενικές γραμμές, η Premia Properties στοχεύει σε ορίζοντα πενταετίας, όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν ο πρόεδρος της Ηλίας Γεωργιάδης, το χαρτοφυλάκιό της να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ σε αξία ενώ έχει επικεντρωθεί σε επενδύσεις στον κλάδο των logistics, των κτιρίων κοινωνικού χαρακτήρα, των οικιστικών projects και των εμπορικών ακινήτων. Επιπρόσθετα, η εταιρεία πρόσφατα υπέβαλε αίτηση για την αδειοδότηση ως Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), η οποία αναμένεται να εγκριθεί σύντομα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η συγκεκριμένη κίνηση δεν πρόκειται να φέρει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τη λειτουργία και την στρατηγική της, ωστόσο θα αξιοποιήσει τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

business_daily_premia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Premia: Αύξηση 63% της συνολικής αξίας επενδύσεων, ενίσχυση των κερδών

Μόλις 0,2 εκατ. ευρώ επλήγησαν τα έσοδα από μισθώματα λόγω κορονοϊού στο εννεάμηνο. Στα 131,6 εκατ. ευρώ η αξία των 16 επενδυτικών ακινήτων της Premia, ενώ εκτινάχθηκαν και τα ίδια κεφάλαια στα 114,6 εκατ. ευρώ μετά την ενσωμάτωση της ΑΜΚ ύψους 75 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Premia Properties: Απόκτηση ακινήτου 58 διαμερισμάτων στον Πειραιά

Η αξία της συναλλαγής θα ανέλθει σε 10,2 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία σκοπεύει μέχρι τέλους του 2026 να έχει στην ιδιοκτησία της ένα χαρτοφυλάκιο αντιστοίχων ακινήτων, συνολικής δυναμικότητας της τάξεως των 1.000 διαμερισμάτων. 
FASTIGHETS AB BALDER
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σουηδικός κολοσσός στην Premia ως στρατηγικός εταίρος με 17%

Το χαρτοφυλάκιό της FASTIGHETS AB BALDER που απέκτησε πρόσφατα το 17,22% του μετοχικού κεφαλαίου της Premia, ανέρχεται σε 16,3 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει 1.458 επενδυτικά ακίνητα και είναι επίσης ιδιοκτήτης 60 ξενοδοχείων.