ΓΔ: 917.64 -0.23% Τζίρος: 46.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Nitsiakos
Φορτηγό της βιομηχανίας Νιτσιάκος ΑΒΕΕ.

Πώς γίνεται η Νιτσιάκος η μεγαλύτερη βιομηχανία κρέατος στην Ελλάδα

Σε λειτουργία στις αρχές του 2022 η νέα μονάδα για μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας στα Ιωάννινα με επένδυση 10 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ήδη παράγει κοτόπουλο, γαλοπούλα και κουνέλι.

Στη μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα και από τις όχι πολλές στην Ευρώπη που παράγουν σχεδόν όλα τα είδη κρέατος μετατρέπεται η ηπειρωτική εταιρεία Νιτσιάκος ΑΒΕΕ, καθώς μέσα στον Ιανουάριο του 2022 θα θέσει σε λειτουργία τη νέα μονάδα αποστέωσης και συσκευασίας μοσχαρίσιου και αρνίσιου κρέατος στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων.

Πλέον η Νιτσιάκος ΑΒΕΕ καθίσταται η μεγαλύτερη, πιο πολυσύνθετη και πιο καθετοποιημένη ελληνική εταιρεία παραγωγής κρέατος, καθώς θα γίνει η μοναδική εταιρεία του κλάδου που θα εκτρέφει και θα παράγει εκτός από κοτόπουλο σχεδόν όλα τα είδη κρέατος: μοσχάρι, αρνί, γαλοπούλα και κουνέλι.

Πρόκειται για νέα μονάδα συνολικής επιφάνειας 4.500 τ.μ η οποία διαθέτει γραμμές αποστέωσης, παραγωγής κιμά και κρεατοσκευασμάτων καθώς και δυνατότητες συσκευασίας κενού και τροποποιημένης ατμόσφαιρας. Μια επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ για την εταιρεία Νιτσιάκος, η οποία έχοντας μερίδιο αγοράς στο κοτόπουλο περί το 35%, έχει ήδη μπει στο κρέας γαλοπούλας και κουνελιού.

Την τελευταία διετία η εταιρεία άρχισε σταδιακά να εκτρέφει πρόβατα και μοσχάρια και πλέον, μετά τις πολλαπλές δοκιμές, έχοντας ετοιμάσει τις υποδομές, θα προχωρήσει στις αρχές του 2022 στη διάθεση έτοιμων, τυποποιημένων προϊόντων, κάτι που θα της δώσει περαιτέρω προστιθέμενη αξία.

Τα νέα προϊόντα θα απευθύνονται τόσο στην αγορά της λιανικής όσο και της μαζικής εστίασης και θα διακινούνται μέσω του πανελλαδικού δικτύου πωλήσεων της εταιρείας. Απώτερος στόχος της Νιτσιάκος είναι να δημιουργήσει μια νέα αγορά και να οδηγήσει τις εξελίξεις και σ’ ό,τι αφορά το μοσχαρίσιο και το αρνίσιο κρέας που έως τώρα διατίθεται «χύμα». Στόχος είναι να «χτίσει» στο brand Νιτσιάκος, με σφραγισμένα – τυποποιημένα προϊόντα, με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Αυτή την περίοδο, η Νιτσιάκος βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης στελεχών και εργατοτεχνικού προσωπικού με εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο που θα στελεχώσουν τη νέα μονάδα η οποία αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του νέου έτους.

Η επένδυση των 10 εκατ. ευρώ είναι μέρος του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που είχε ανακοινώσει η εταιρεία προ διετίας. Πρόκειται για το 4ετές πρόγραμμα 2019 έως 2022, όπου η εταιρεία υλοποιεί επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των παρόντων μονάδων αλλά και τη δημιουργία καινούριων.

Το 2019 και το 2020 ολοκληρώθηκαν στρατηγικές επενδύσεις που έφτασαν τα 10 εκατ. ευρώ και, μεταξύ άλλων, περιλάμβαναν την επέκταση του τυποποιητηρίου των Ιωαννίνων και την εγκατάσταση νέων γραμμών μηχανικής αποστέωσης. Επίσης, έγινε εκσυγχρονισμός των δύο εργοστασίων ζωοτροφών σε Ιωάννινα και Άρτα με στόχο την ποιοτική βελτίωση του παραγόμενου pellet, καθώς και εγκατάσταση νέου βιολογικού καθαρισμού επεξεργασίας υγρών λημμάτων στο πτηνοσφαγείο Ιωαννίνων.

Θυμίζουμε ότι η Νιτσιάκος αποτελεί την πρώτη εταιρεία στον κλάδο της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα, στον κλάδο των τροφίμων, ενώ βάσει των πωλήσεων είναι μέσα στις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας.

Παράλληλα, δραστηριοποιείται τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα, έχοντας σημαντικότατη παρουσία στις ζωοτροφές, στα άλευρα και στα σιτηρά. Ένα από τα μυστικά της εταιρείας που της έδωσαν αβαντάζ μέσα στη μεγάλη οικονομική κρίση, όπου τριπλασίασε τον κύκλο εργασιών της, είναι ότι έχει «χτίσει» έναν πλήρως ολοκληρωμένο – καθετοποιημένο κύκλο παραγωγής: Καλλιεργεί σιτηρά, παράγει ζωοτροφές με τις ανάλογες συνέργειες (ανακύκλωση προϊόντων) που συνεπάγεται αυτή η διαδικασία, εκκολάπτει νεοσσούς, τυποποιεί και διανέμει τα προϊόντα της.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το 42% του κύκλου εργασιών του ομίλου προέρχεται από τη δραστηριότητα του κοτόπουλου, ενώ επίσης 42% προέρχεται από τις ζωοτροφές και τις πωλήσεις πρώτων υλών γι' αυτές. Τα υπόλοιπα είναι από το κουνέλι, τη γαλοπούλα και τα άλευρα. Πλέον η Νιτσιάκος είναι ο μεγαλύτερος «παίκτης» της αγοράς ζωοτροφών στην Ελλάδα, τόσο για παραγωγικά ζώα, όσο και για ζώα συντροφιάς.

Η Νιτσιάκος ΑΒΕΕ διαθέτει δέκα εργοστάσια και εγκαταστάσεις σε Ιωάννινα, Άρτα, Θεσσαλονίκη και Νιγρίτα Σερρών, πολλαπλά δίκτυα διανομής, ενώ απασχολεί περίπου 1.000 εργαζομένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις βασικές αγορές κρεάτων της χώρας (σ.σ. κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι) αυτή του μοσχαρίσιου κρέατος είναι η λιγότερο ανεπτυγμένη, καθώς οι ανάγκες της χώρας καλύπτονται σε ποσοστό άνω του 80% από εισαγωγές.

Τα μεγέθη της Νιτσιάκος τα τελευταία χρόνια, δείχνουν την ισχυρή ανάπτυξη που σημείωσε ακόμη και στα χρόνια της κρίσης. Το 2016 ο κύκλος εργασιών ήταν στα 301 εκατ. ευρώ, το 2017 ανήλθε στα 325 εκατ. ευρώ, το 2018 έφτασε στα 345 εκατ., το 2019 στα 362,4 εκατ. ευρώ, ενώ ξεπέρασε τα 370 εκατ. ευρώ ο τζίρος του 2020. Για το 2021 αναμένεται να ξεπεράσει τα 380 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο δανεισμός παραμένει σχετικά μικρός και απολύτως ελεγχόμενος.

Στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει και τις εξαγωγές της. Έχει ήδη κάνει την είσοδό της στην αγορά της Ιταλίας κυρίως στα νότια της χώρας με εξαιρετική ταχύτητα διείσδυσης και πάνω από 120 τόνους προϊόντων την εβδομάδα, ενώ στόχος είναι να επεκταθεί και στη Β. Ιταλία αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία.

Η πορεία από το 1972

Η εταιρεία Νιτσιάκος ιδρύθηκε το 1972 από τον Θεόδωρο Νιτσιάκο, ο οποίος με ελάχιστα κεφάλαια αλλά και σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό στον τομέα της γεωπονίας, ξεκίνησε την προσπάθεια. Γεννημένος στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων το 1944, ήταν αποφασισμένος να ασχοληθεί με τη φύση και την αγροτική παραγωγή από τα παιδικά του χρόνια. Έτσι, μεγαλώνοντας, σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης και κατόπιν μετεκπαιδεύτηκε στην Ολλανδία σε θέματα πτηνολογίας. 

Σήμερα η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος κοτόπουλου στην Ελλάδα και μέσα στις δέκα μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας με βάση το τζίρο. Στα Ιωάννινα που είναι η έδρα των επιχειρήσεων, σε έκταση 50 στρεμμάτων η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 12.000 τμ, ενώ μεγάλο εργοστάσιο υπάρχει επίσης στην Άρτα.

Η εταιρεία Νιτσιάκος, εδώ και χρόνια, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον ξενοδοχειακό κλάδο. Ο όμιλος διαθέτει το 5άστερο Du Lac Congress & Spa στα Γιάννενα, ένα μεγάλο ξενοδοχείο με συνεδριακό κέντρο, καθώς επίσης και το Μαριλένα στην Κέρκυρα. Μάλιστα, στοχεύει να επεκταθεί περαιτέρω στον τουρισμό σε Αθήνα και νησιωτική Ελλάδα, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πυρετός» επιχειρηματικών συμφωνιών, εξαγορών, ΑΜΚ και ομολογιακών εκδόσεων

Από την ενέργεια μέχρι την πληροφορική και από τα τρόφιμα μέχρι τη ναυτιλία και τις κατασκευές ένας καταιγισμός μεγάλων deals, εντός και εκτός Χρηματιστηρίου, σημειώνεται στη χώρα αναδιαμορφώνοντας τον επιχειρηματικό χάρτη.
kliafa_ergostasio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύγχρονη μονάδα για αναψυκτικά από την Κλιάφας με επένδυση 18 εκατ.

Στόχος του ομίλου Σαράντη που έχει εξαγοράσει την Κλιάφας είναι να κατακτήσει διψήφιο μερίδιο αγοράς στα αναψυκτικά σε βάθος τριετίας, ενώ έχει αρχίσει άνοιγμα και στις αγορές του εξωτερικού.
nero
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντεπίθεση της Χήτος με νέες συνεργασίες και επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ

Άνοιγμα στη νότια Ελλάδα με εξαγορά της Ζήρια, στρατηγική συνεργασία με τη γαλλική Danone Waters και επέκταση στα «ελαφρά» αναψυκτικά είναι μερικές από τις κινήσεις ισχυροποίησης της εταιρείας που εμφιαλώνει το νερό Ζαγόρι.
Bread Factory, Larisa
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Bread Factory: «Ψήνει» νέες επενδύσεις σε Αττική και περιφέρεια

Η αλυσίδα πολυχώρων εστίασης εγκαινίασε το ένατο κατάστημά της και σχεδιάζει επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ σε νέους χώρους στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. Στα 20 εκατ. ο τζίρος, ενώ απασχολεί 1.500 άτομα.