ΓΔ: 917.64 -0.23% Τζίρος: 46.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΔΕΗ

ΔΕΗ: Περιθώριο ανόδου 60% βλέπει η Euroxx, νέες εκτιμήσεις για τα κέρδη

Αυξάνει από 13 σε 16 ευρώ την τιμή στόχο η χρηματιστηριακή, καθώς για την περίοδο 2021 - 2024 ανεβάζει στο 9,9% την πρόβλεψη για την ετήσια αύξηση λειτουργικών κερδών.

Βελτιωμένες προβλέψεις για τη λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ την περίοδο έως και το 2024 ενσωματώνει η Euroxx στη νέα της ανάλυση για τη μετοχή. Η χρηματιστηριακή ανεβάζει την τιμή στόχο από 13 στα 16 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 60% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και εξακολουθεί να συνιστά αγορά της μετοχής ("overweight").

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, οι προβλέψεις για την κερδοφορία αναβαθμίζονται για την περίοδο μετά το 2022, ενώ για το 2021 η χρηματιστηριακή περικόπτει κατά 3% την πρόβλεψη για τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Ειδικότερα, το 2021 τα EBITDA αναμένεται στα 849 εκατ. ευρώ, με πτώση 4% σε ετήσια βάση, λόγω των πιέσεων από τις αυξήσεις των τιμών υλικών και ενέργειας.

Το 2022, με την προϋπόθεση ότι η ΔΕΗ θα μπορέσει να περάσει τη μεταβλητότητα του ενεργειακού μείγματος στα τιμολόγια της, τα EBITDA θα αυξηθούν κατά 8,1% στα 918 εκατ. ευρώ. Για την περίοδο 2021 - 2024, η πρόβλεψη για τη μέση ετήσια αύξηση των EBITDA αυξάνεται από 9,2% σε 9,9%, με βελτιωμένη ορατότητα, ειδικά για τον τομέα δραστηριότητας στη λιανική του ρεύματος.

Η Euroxx σημειώνει ότι η ΔΕΗ έχει σημειώσει ήδη σημαντική πρόοδο στον έλεγχο των εξόδων, στη μετάβαση σε ποιο αποτελεσματικό ενεργειακό μείγμα, με μείωση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 8% το πρώτο εξάμηνο του 2021, στην προστασία της από τις μεταβολές των τιμών χονδρικής (με τη σύνδεση των τιμολογίων λιανικής με τις τιμές στη χονδρική) και στη βελτίωση του ισολογισμού και της ρευστότητάς της με την αύξηση κεφαλαίου, την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ και τις τιτλοποιήσεις καθυστερούμενων λογαριασμών.

Στη συνέχεια ακολουθούν πολλά περισσότερα, τονίζει η Euroxx, καθώς η ΔΕΗ θέτει υψηλότερους και πιο φιλόδοξους στόχους. Στρατηγικός στόχος είναι η υιοθέτηση ενός πιο πράσινου και οικονομικά αποτελεσματικότερου επιχειρηματικού μοντέλου, με μεγάλη αύξηση (δπλασιασμό) της παραγωγικής δυναμικότητας από τις ΑΠΕ, κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής, είσοδο στην τηλεπικοινωνιακή αγορά χονδρικής και ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Ως αποτέλεσμα αυτών των δράσεων, η ΔΕΗ περιμένει πλέον μια αύξηση των επαναλαμβανόμενων EBITDA από περίπου 900 εκατ. ευρώ σήμερα σε 1,3 δισ. ως το 2024 και σε 1,7 δισ. ως το 2026.

 

Εξηγώντας την αύξηση της τιμής στόχου στα 16 ευρώ, η Euroxx σημειώνει ότι αντανακλά την εκτίμηση για αύξηση της αξίας της επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκτελεστεί με επιτυχία το επιθετικό σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ.

Η αποτίμηση της ΔΕΗ σε σχέση με τα EBITDA διαμορφώνεται σε 5,5 φορές, δηλαδή 47% χαμηλότερα από αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες, μια έκπτωση που η Euroxx χαρακτηρίζει «μάλλον αδικαιολόγητη», αν ληφθεί υπόψη ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ, ενώ και η πρόσφατη ένταξη της μετοχής στον MSCI Standard είναι ένας θετικός καταλύτης για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της μετοχής και της συμμετοχής θεσμικών επενδυτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Αύξηση 2,8% των επαναλαμβανόμενων EBITDA, ανήλθαν σε 644,2 εκατ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γ. Στάσση, η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας επέδειξε ανθεκτικότητα για ακόμη ένα τρίμηνο, το οποίο ήταν και το πιο δύσκολο μέχρι σήμερα από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Δεν έχει κλείσει συμφωνία για την εξαγορά της Enel Romania

Η επιχείρηση διερευνά ενεργά ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών στην Ελλάδα και σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση για τον σχολιασμό πρόσφατων δημοσιευμάτων.