ΓΔ: 1443.04 -0.39% Τζίρος: 49.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:11:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Το παρασκήνιο των συζητήσεων για το deal της Viva Wallet με JP Morgan

Το διοικητικό καθεστώς μετά τη συζητούμενη εξαγορά του ελληνικού ομίλου αποτελεί το τελευταίο ζήτημα που θα πρέπει να διευθετηθεί, καθώς ο Χ. Καρώνης σκοπεύει να παραμείνει «στο τιμόνι».

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία με τον κορυφαίο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο της JP Morgan βρίσκεται η ελληνική εταιρεία Viva Wallet. Οι συζητήσεις λαμβάνουν χώρα εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει συμφωνία, ενώ γίνεται λόγος για ισχυρό ενδιαφέρον από την JP Morgan για πλήρη εξαγορά της ελληνικής εταιρείας έναντι τιμήματος που οι ίδιες πηγές το φέρουν από 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια αποτίμηση εξαιρετικά μεγάλη και ένα deal, που, άμα τελεσφορήσει,  θα είναι ένα το μεγαλύτερο στο οικοσύστημα των startup, δημιουργώντας τον πρώτο ελληνικό «μονόκερο», δηλαδή μια νεοφυή επιχείρηση με αξία άνω του 1 δισ. δολ. Ταυτόχρονα, όμως, θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα deal γενικότερα στην ελληνική επιχειρηματική ιστορία.

Σε χθεσινό δημοσίευμά του, το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι η JP Morgan Chase εξετάζει πιθανή επένδυση στη Viva Wallet, θέλοντας να ενισχύσει το μπουκέτο της με περισσότερους "financial disruptors", δηλαδή εταιρείες που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες στο χώρο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, το κυρίαρχο ζήτημα που έως τώρα δεν έχει επιτρέψει την ολοκλήρωση του deal αφορά το διοικητικό καθεστώς της Viva Wallet μετά την εξαγορά. Πηγές με αντίληψη των εξελισσόμενων συζητήσεων αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο Χάρης Καρώνης, ιδρυτής και κύριος μέτοχος της εταιρείας (μαζί με τον κ. Μάκη Αντύπα), που βρίσκεται στο «τιμόνι» της ελληνικής εταιρείας εδώ και 21 χρόνια, σκοπεύει να παραμείνει επικεφαλής για πολλά χρόνια ακόμη. Οι δύο συνιδρυτές ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών με συμμετοχή 52,5%.

Ο κ. Καρώνης είναι ο άνθρωπος που γιγάντωσε τη Viva Wallet που από μια μικρή… startup με την ονομασία Realize ΑΕ (προπομπός της Viva Wallet) το 2000, έχει εξελιχτεί σε έναν digital χρηματοπιστωτικό όμιλο με παρουσία σε 24 χώρες και ένα αχανές πελατολόγιο, έχοντας ανοιχτεί σε «δρόμους» που (και) λόγω της συγκυρίας του Covid-19 έχουν οδηγήσει σε ιλιγγιώδη ανάπτυξη.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω και δεδομένης της επιθυμίας του κ. Καρώνη να παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείας που δημιούργησε για πολλά χρόνια ακόμη, δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη η τελική μορφή της συνεργασίας, δεδομένο είναι όμως ότι το deal, εφόσον ολοκληρωθεί, θα οδηγεί στην απόκτηση του ελέγχου του ομίλου από την JP Morgan. Η ελληνική εταιρεία εδώ και χρόνια συνεργάζεται με την Jefferies Financial Group που λειτουργεί ως ειδικός σύμβουλος στην αναζήτηση επενδυτών και στη διερεύνηση όλων των στρατηγικών επιλογών.

Ο 45χρονος Χάρης Καρώνης είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, με αντισυμβατικά χαρακτηριστικά. Τα τελευταία χρόνια έχει συμβολή στην επανάσταση στο κομμάτι των ψηφιακών πληρωμών και του fintech, τομείς όπου η Eλλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρισκόταν μέχρι το πρόσφατο παρελθόν σε αρχικό επίπεδο ανάπτυξης.

Το γεγονός ότι η Viva Wallet «γεννήθηκε» μέσα από εταιρεία πληροφορικής της δίνει την τεχνογνωσία και το συγκριτικό πλεονέκτημα να μπορεί να «παντρεύει» τις νέες υπηρεσίες στη... διαδρομή του πλαστικού χρήματος με όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που δίνει η νέα ψηφιακή οικονομία. Παράλληλα, η εταιρεία έχει εισέλθει στον τραπεζικό χώρο της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, μέσω της απόκτησης της τραπεζικής άδειας της Praxia Bank, μέσω της οποίας έχει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη χωρίς εθνικές αδειοδοτήσεις, κάτι που λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη και στο πλαίσιο των συζητήσεων για εξαγορά.

Τα προηγούμενα deal

Στην 21χρονη διαδρομή τους, ο Χάρης Καρώνης, μαζί με τον Μάκη Αντύπα έχουν επιτύχει σημαντικά deal που αναβάθμισαν τη Viva Wallet και της προσέδωσαν τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να αναπτυχθεί. Πλέον η εταιρεία έχει γίνει ένας δυνατός «παίκτης» στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς στο χώρο της ψηφιακής οικονομίας και του «πλαστικού» χρήματος.

Τον περασμένο Απρίλιο πέτυχε την πιο ισχυρή χρηματοδότηση από το ξεκίνημά της, καθώς εξασφάλισε από τρεις ισχυρούς επενδυτές, την Tencent, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Breyer Capital κεφάλαια 80 εκατ. ευρώ, με στόχο να επιταχύνει την ανάπτυξη της λειτουργίας "Tap on Phone", που αφορά πληρωμές σε καταστήματα και μετατρέπει οποιαδήποτε Android συσκευή σε τερματικό, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να δέχονται ανέπαφες πληρωμές ή με PIN, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης ενός τερματικού.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2018, το ελληνικό fund Diorama Invesments Sicar της DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ, μπήκε με ποσοστό 10% στην εταιρεία, επενδύοντας κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ. Πρωτύτερα, το 2014, το 20% της Viva Wallet εξαγοράστηκε από τον επιχειρηματία Πάρη Κασιδόκωστα, γιο της Μαριάννας Λάτση.

Συνάμα, μέσω της εξαγοράς τους πρώτους μήνες του 2020 της Praxia Bank που έχει μετονομαστεί σε Vivabank έχει αρχίσει να παρέχει digital τραπεζικές υπηρεσίες σε πελάτες της ανά την Ευρώπη. Ήταν μια σημαντική κίνηση, καθώς έναντι 25 εκατ. ευρώ απέκτησε τραπεζική άδεια με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Ποιος είναι ο όμιλος Viva Wallet Holdings

Η Viva Wallet είναι η πρώτη ευρωπαϊκή neobank που διαθέτει εξολοκλήρου υποδομή στο Microsoft Azure cloud ενώ πλέον απασχολεί πάνω από 600 υπαλλήλους. Παρέχει υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες και πληρωμές σε δέκα νομίσματα, ενώ είναι επίσημο μέλος της Visa και της MasterCard για υπηρεσίες acquiring και issuing. Παρέχει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών υπηρεσίες αποδοχής πληρωμών μέσω της εφαρμογής Viva Wallet POS, των add-on Google Play συσκευών και μέσω του payment gateway σε online καταστήματα.

Το 2020 η Viva Wallet εμφάνισε έσοδα 44 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος αναμένει τριπλασιασμό μεγεθών με κύκλο εργασιών περί τα 130 εκατ. ευρώ, επίδοση που μαρτυρά το momentum των εργασιών της, ενώ θα είναι απόρροια της ωρίμανσης της παρουσίας της σε πολλές από τις χώρες που έχει παρουσία.

H σημερινή μετοχική σύνθεση της Viva Wallet έχει ως εξής: Ποσοστό 52,5% διαθέτουν οι ιδρυτές της, Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας, ποσοστό 13% ελέγχει η οικογένεια Μαριάννας Λάτση, 10% διαθέτει η Deca Investments και 24% το fund Hedosophia.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χ. Καρώνης στο BD: Το deal Viva - JP Morgan και το όραμα για την Ευρώπη

Ο ιδρυτής της Viva μιλάει για τη συμφωνία που φέρνει 100 εκατ. δολ. στην ομάδα των 200 στελεχών της εταιρείας και τη στήριξη από την οικογένεια Λάτση και το fund Hedosophia. Αφήνει αιχμές για την Deca του Δ. Δασκαλόπουλου. Η αποτίμηση των 2 δισ. δολ. και το σχέδιο ανάπτυξης στην Ευρώπη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς έγινε η Prodea κορυφαίος επενδυτής σε κτήρια γραφείων στο Μαρούσι

Σημαντικές επενδύσεις μέσα στο 2022 στη σημαντικότερη περιοχή για κτήρια γραφείων της Αττικής. Ποια ακίνητα - «φιλέτα» απέκτησε η Prodea από την αρχή του έτους, ως το χθεσινό deal για τα γραφεία της Viva.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παράταση διαπραγματεύσεων για Viva Wallet αλλά όλοι κρατούν μικρό καλάθι

Το τίμημα για τη μελλοντική εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών από την JP Morgan, «αγκάθι» στην ολοκλήρωση του deal. Η δυστοκία φέρνει σε αμηχανία και τον πρωθυπουργό, ο οποίος στις συναντήσεις με επενδυτές του εξωτερικού ερωτάται για την τύχη της.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει με τη Viva Wallet: Γιατί «κόλλησε» το deal με JP Morgan

Το deal - διαφήμιση για την ελληνική οικονομία για την εξαγορά του 49% της Viva Wallet από την JP Morgan κινδυνεύει να ματαιωθεί. Οι διαφορές για την αποτίμηση ναρκοθετούν την αρχική συμφωνία. Καταληκτική ημερομηνία η 30η Νοεμβρίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επένδυση 6 εκατ. για το MAXHub της Sitel στο κέντρο της Αθήνας

Το MAXhub της Αθήνας έχει καταστεί το στρατηγείο του Sitel Group για όλη την Ευρώπη και συνεργάζεται με τα αντίστοιχα τμήματα σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Ραγδαία η ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα.