ΓΔ: 932.96 2.15% Τζίρος: 88.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Noval Property: Νέες επενδύσεις 98 εκατ., ετοιμάζεται για είσοδο στο ΧΑ

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει περαιτέρω επενδύσεις σε βιώσιμα ακίνητα νέας γενιάς, που θα πληρούν τα κριτήρια του Green Bond Framework. Αρχίζει σήμερα η προσφορά του νέου ομολόγου.

Με στόχο να δημιουργήσει το πλέον «πράσινο» χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην ελληνική αγορά, με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και «χτισμένο» πάνω στους πλέον αυστηρούς κανόνες βιωσιμότητας, η εταιρεία Noval Property προχωρά στην έκδοση ομολόγου άμεσα, ενώ έως τις 15 Οκτωβρίου 2022 θα έχει κάνει την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο. 

Η Noval Property είναι η δεύτερη σε αξία ακινήτων εταιρεία στη χώρα και αποτελεί τον βραχίονα του ομίλου Viohalco στις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία. Η προσφορά για το ομόλογο ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη το απόγευμα, το εύρος της απόδοσης θα είναι μεταξύ 2,60% και 2,95%, τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έκδοσης ενώ την Τρίτη 7/12 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο. 

Στόχος της έκδοσης του 7ετούς «πράσινου» ομολόγου είναι η υποστήριξη του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας ύψους 316 εκατ. ευρώ έως το 2025. Ένα πρόγραμμα που στοχεύει σε περαιτέρω επενδύσεις σε βιώσιμα ακίνητα νέας γενιάς, που θα πληρούν τα κριτήρια του Green Bond Framework. Από την έκδοση του ομολόγου, η μερίδα του λέοντος, ήτοι 98,39 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί για πράσινες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2025. Κεφάλαιο 12,45 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποπληρωμή δανεισμού, ενώ 5,33 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ολική αποπληρωμή του (από 23.07.2020) ομολογιακού δανείου της εταιρείας.

Όπως τονίστηκε στη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης της ομολογιακής έκδοσης, στην οποία παρευρέθηκαν χρηματιστές, τραπεζικά στελέχη και εκπρόσωποι του Τύπου, η Noval Property διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 43 ακινήτων, συνολικής αξίας 390 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Noval Property, Παναγιώτη Καπετανάκο, το ετησιοποιημένο μίσθωμα του συνόλου των ακινήτων της εταιρείας ανερχόταν στα 21,4 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου 2021 και είναι συνδεδεμένο με τις διακυμάνσεις του πληθωρισμού. 

Η εταιρεία διαθέτει ίσως το πιο νεόδμητο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, καθώς η συντριπτική πλειονότητά τους έχει χτιστεί μετά το 2010, ενώ το 87% της αξίας των ακινήτων της βρίσκεται στο νομό Αττικής και κυρίως στην Αθήνα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υπεραξία που «κουβαλούν». Το 21% των ακινήτων της Noval Property είναι «πράσινο», ενώ στόχος είναι με τις νέες επενδύσεις αυτό το ποσοστό να αυξηθεί κατά πολύ. Παράλληλα, διαθέτει σημαντική διασπορά μακριά από τον «εναγκαλισμό» με τον όμιλο Viohalco, καθώς μόνο το 17% του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της ανήκουν στον όμιλο. 

Το 36% των ακινήτων της είναι εμπορικά κέντρα, το 31% κτίρια γραφείων, 9% είναι ξενοδοχεία (Wyndham Grand Hotel στην Πλατεία Καραϊσκάκη στο κέντρο της Αθήνας) και τα υπόλοιπα είναι κτίρια άλλων χρήσεων, όπως βιομηχανικά ακίνητα, logistics κ.λπ. To σύνολο των ακινήτων της εταιρείας αθροιστικά είναι 453.000 τ.μ. Παράλληλα, από το επενδυτικό πρόγραμμα των 316 εκατ. ευρώ, το 24% θα κατευθυνθεί σε ξενοδοχεία και το 22% σε κτίρια γραφείων. Η εταιρεία θα υλοποιήσει επενδύσεις που αφορούν γραφεία, τουριστικά καταλύματα, logistics και κατοικίες, συνολικού εκτιμώμενου ύψους περίπου 85 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις και η στόχευση 

Έμφαση θα δοθεί στην υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης και σχετικής πιστοποίησης των δεκάδων κτιρίων γραφείων κατά Leed (πρότυπο ενεργειακής απόδοσης) και Well (πρότυπο ευεξίας εργαζομένων). Η πιο πρόσφατη επένδυση της εταιρείας είναι η αγορά -από κοινού με τη διεθνή επενδυτική εταιρεία fund Brooklane Capital- του προνομιακού ακινήτου – φιλέτου στην οδό Χειμάρρας στη Λ. Αμαρουσίου – Χαλανδρίου. Πρόκειται για το κτίριο της πρώην Kodak, όπου οι δύο πλευρές (μερίδιο 50 – 50) σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα επιχειρηματικό πάρκο γραφείων υψηλών προδιαγραφών και φιλικό προς το περιβάλλον, με την συνολική δομημένη επιφάνεια να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 20.000 τ.μ.

Το κοινό σχήμα Noval - Brooklane απέκτησε το ακίνητο, στο πλαίσιο κλειστού πλειοδοτικού διαγωνισμού που διοργάνωσαν οι πιστώτριες τράπεζες της Ektasis Development, που ήταν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Το τίμημα ανήλθε σε 28,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα επενδυθούν επιπλέον κεφάλαια για την συγκεκριμένη επένδυση, η οποία υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ και ίσως φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ. 

Ένα ακόμα σημαντικό ακίνητο που σχεδιάζει να αναπτύξει η Noval αφορά στην δημιουργία του Πάρκου Πολιτισμού και Φιλοξενίας στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής. Πρόκειται για τις παλιές εγκαταστάσεις της Viohalco στην Πειραιώς, πλησίον του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, σε έκταση 70 στρεμμάτων. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πολυχώρου πολιτισμού κι εκπαίδευσης, που θα πλαισιώνεται από ξενοδοχείο κι ένα πάρκο αναψυχής. Η επένδυση έχει εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, με το συνολικό ύψος της να φτάνει στα 152 εκατ. ευρώ. 

Τα εμβληματικά της ακίνητα 

Η Noval Property διαθέτει μερικά εμβληματικά ακίνητα στην Αττική, όπως το The Orbit στην Λ. Κηφισίας (Αμπελόκηποι), το οποίο ξεχωρίζει για τον μοντέρνο αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό και τα βιοκλιματικά του χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι επιφάνειας 36.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 17.000 τ.μ. αφορούν την ανωδομή. Το ακίνητο είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου μισθωμένο, στην εταιρεία τεχνολογίας Beat καθώς και σε άλλες πολυεθνικές, όπως Microsoft κ.α. Είναι το πρώτο έργο με περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) στο επίπεδο Platinum στην Ελλάδα με χρήση της έκδοσης LEED v4.

Η αξία των ακινήτων της εταιρείας έχει διαρκώς ανοδική τάση, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2019 είχε αποτίμηση 298,5 εκατ. ευρώ, τέλη του 2020 αυξήθηκε κατά 22% στα 364,6 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο μισό του 2021 είχε ανέλθει στα 390 εκατ. ευρώ.  Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει αποσπάσει πολλαπλές «πράσινες» διακρίσεις για τα δύο τελευταία γραφειακά projects, το «The Orbit» στους Αμπελοκήπους και το «The Butterfly» στο Χαλάνδρι.

Έως το Σεπτέμβριο του ’22 η εισαγωγή στο Χ.Α. 

Όπως τόνισε χθες στο περιθώριο της εκδήλωσης ο CEO της Noval Παναγιώτης Καπετανάκος, η εισαγωγή στο Χ.Α. θα γίνει εντός του 2022, χωρίς να προσδιορίσει κάτι περισσότερο. Ως γνωστόν, οι ΑΕΕΑΠ είναι υποχρεωμένες να εισέλθουν στο Χ.Α. έχοντας χρονικό περιθώριο να το πράξουν δύο χρόνια από τη σύστασή τους. Η Noval Property συστάθηκε ως ΑΕΕΑΠ στις 15 Οκτωβρίου 2019, όμως έλαβε παράταση ενός έτους –όπως είχε το δικαίωμα– οπότε η εισαγωγή της στο Χ.Α. νομοτελειακά πρέπει να γίνει έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.

Στο πρώτο 6μηνο του 2021 η εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη 16,8 εκατ. ευρώ, με την καθοριστική συμβολή των 15,8 εκατ. ευρώ, που προέκυψαν από την αναπροσαρμογή των ακινήτων σε εύλογες αξίας. Ο τραπεζικός δανεισμός διαμορφώνεται στα 115,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμιακά διαθέσιμα είναι 15,9 εκατ. ευρώ. Το 79,016% της Noval ελέγχεται άμεσα από τον όμιλο Viohalco, το 8,315% ελέγχεται έμμεσα από τον όμιλο, ενώ 12,669% έχουν λοιποί μέτοχοι.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στη Noval Property το πρώην ακίνητο Kodak στο Μαρούσι έναντι 28,6 εκατ.

Στο εν λόγω οικόπεδο πρόκειται να αναπτυχθεί σύγχρονο συγκρότημα πράσινων κτηρίων γραφείων συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 49.000 τ.μ. το οποίο θα υιοθετεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα αντληθέντα κεφάλαια της Noval Property

Τα αντληθέντα κεφάλαια, αφαιρουμένων των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης, θα ανέλθουν σε καθαρό ποσό περίπου 116,2 εκατ. Στις 7 Δεκεμβρίου αρχίζει η διαπραγμάτευση των ομολογιών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Noval Property: Μεταξύ 2,60% και 2,95% το εύρος απόδοσης για το ομόλογο

Το κοινό ομολογιακό δάνειο είναι ύψους 120 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά ξεκινά αύριο 30 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 2 Δεκεμβρίου, με έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών στο ΧΑ να τοποθετείται στις 7 Δεκεμβρίου.