ΓΔ: 1412.79 -0.03% Τζίρος: 42.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:48:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μαγνήτης επενδύσεων τα logistics: 400.000 τ.μ. νέων αποθηκών στο Θριάσιο

Μεγάλα κεφάλαια από ελληνικούς και ξένους ομίλους θα ανεβάσουν σχεδόν κατά 600% την επιφάνεια των νέων αποθηκευτικών χώρων. Ποιες εταιρείες κινούνται δραστήρια. Στη Βουλή η σύμβαση για το εμπορευματικό κέντρο.

Με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου αυξάνονται οι αποθηκευτικοί χώροι στο Θριάσιο, που προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις ελληνικών και ξένων ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτιμάται πως η συνολική επιφάνεια των αποθηκευτικών χώρων που δημιουργούνται θα αυξηθεί από 60.000 σε 400.000 τ.μ., δηλαδή σχεδόν κατά 600%.

Περισσότερα από 60.000 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) νέων αποθηκευτικών χώρων κατασκευάζονται αυτή την περίοδο στο Θριάσιο, όπως αναφέρθηκε την Πέμπτη κατά την παρουσίαση του νέου Logistics Center της Briq Properties ΑΕΕΑΠ στον Ασπρόπυργο. Σύντομα η επιφάνεια των υπό κατασκευή αποθηκών θα αυξηθεί στα 90.000 τ.μ., καθώς η επένδυση της αμερικανικής HIG Capital μέσω της «Μακιός» στις πρώην αποθήκες Κασουδάκη βρίσκεται στο τελικό στάδιο εγκρίσεων. 

Οι νέες αποθήκες της «Μακιός» βρίσκονται σχεδόν μεσοτοιχία με το νέο εμπορευματικό κέντρο, επιφάνειας άνω των 200.000 τ.μ. που σχεδιάζει στο Θριάσιο η ΘΕΚ ΑΕ στην οποία συμμετέχουν η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και η Goldair Cargo. Η αναμορφωμένη σύμβαση παραχώρησης για το εμπορευματικό κέντρο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Οι υπό κατασκευή αποθήκες θα φτάσουν αισίως τα 290.000 τ.μ. Και αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η HIG Capital έχει συμφωνήσει με τη διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος ώστε να αναπτύξει στο πρώην εργοστάσιο του Ασπροπύργου ένα τεράστιο αποθηκευτικό συγκρότημα με λιμάνι, επιφάνειας άνω των 100.000 τ.μ. τότε οι υπό ανάπτυξη χώροι θα φτάσουν τα 400.000 τ.μ. Η συμφωνία εξυγίανσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος θα συζητηθεί ακριβώς σε ένα μήνα από σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου.

Το εμπορευματικό κέντρο που προωθεί η ΘΕΚ ΑΕ και η HIG Capital στο πρώην εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος δίνει και μια διέξοδο στις επενδύσεις σε νέους αποθηκευτικούς χώρους. Αν και υπάρχουν ακόμα αναξιοποίητες εκτάσεις στην περιοχή του Θριασίου, ούτε οι υποδομές (ούτε δρόμοι υπάρχουν, ούτε σιδηροδρομική σύνδεση, ούτε εύκολη πρόσβαση σε λιμάνι), ούτε οι τιμές βοηθούν.

Οι προβλέψεις δείχνουν πως η ζήτηση για νέους αποθηκευτικούς χώρους θα παραμείνει υψηλή ενώ αναζητούνται και ακίνητα στις παρυφές της πόλης ή εντός του αστικού ιστού που θα καλύψουν το σχεδιασμό των εταιρειών για το λεγόμενο «τελευταίο μίλι» μέχρι την πόρτα του καταναλωτή.

Η Briq Properties προωθεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην περιοχή του Θριασίου για την κατασκευή του υψηλών προδιαγραφών logistics center των 40.000 τ.μ. στη μισή επιφάνεια του οποίου θα εγκατασταθεί από τις αρχές του νέου έτους η Infoquest Technologies. Η Prodea ΑΕΕΑΠ υλοποιεί επίσης επενδύσεις στην ίδια περιοχή, ενώ κινητική παραμένει η Premia που επίσης θα μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα σε ακίνητα logistics. 

Η αναταραχή που προκαλεί η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των υπηρεσιών logistics προς τρίτους (3PL) και το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι τρεις από τους παράγοντες που οδηγούν την αγορά αποθηκών. Οι αναλυτές τονίζουν πως η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο και ταυτόχρονα στην υποχώρηση των αποδόσεων (yields).

Πάντως, η αύξηση των τιμών της γης μειώνει τις αποδόσεις. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Briq, Αννα Αποστολίδου υποστήριξε πως η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ έχει απόδοση κοντά στο 8% στο συγκρότημα του Θριασίου, αλλά η αγορά έχει ήδη υποχωρήσει στο 6,5% - 7%. Το κόστος αγοράς εκτάσεων στην περιοχή διπλασιάστηκε την τελευταία διετία και πλέον κινείται κοντά στα 120 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από περίπου 60 ευρώ ανά τ.μ. που είχε αποκτήσει το ακίνητο η Briq.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κοντά σε deal η Prodea για δύο μεγάλες αποθήκες στο Θριάσιο

Οι δύο αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται στο στόχαστρο της εταιρείας ακινήτων είναι μισθωμένοι σε ισχυρό όμιλο logistics. Η κρίση του κορονοϊού στρέφει την Prodea σε επενδύσεις μακριά από τον τουρισμό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε νέα εποχή τα logistics μετά την «έκρηξη» ηλεκτρονικού εμπορίου

Εταιρείες ταχυμεταφορών, αλυσίδες λιανικού εμπορίου, σουπερμάρκετ και εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου θα ανασχεδιάσουν τα δίκτυα διανομής τους για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.