ΓΔ: 866.7 -0.04% Τζίρος: 10.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:28:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΔΕΠΑ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ενεργειακή ασφάλεια εν μέσω κρίσης για την Ελλάδα

Μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει καταφέρει να αναμορφωθεί σε μια ταχύτατα εξελισσόμενη επιχείρηση ενέργειας και διαδραματίζει ήδη σημαντικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Με δεδομένο ότι οι ειδικοί της αγοράς τοποθετούν την ύφεση της ενεργειακής κρίσης κατά την ερχόμενη άνοιξη, η Ευρώπη και μαζί της φυσικά, η χώρα μας, έχει μπροστά της έναν δύσκολο χειμώνα.

Η κατακόρυφη άνοδος του ενεργειακού κόστους και το παρατεταμένο ράλι τιμών, προκαλούν έντονη ανησυχία στη βιομηχανία και την αγορά ενέργειας, που αναμένουν τις επόμενες κινήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων για να αναχαιτιστούν οι σοβαρές επιπτώσεις σε οικονομία και κοινωνία.  Παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου από τα επίπεδα ρεκόρ των 162 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχε φτάσει πριν από μερικές εβδομάδες, η ανασφάλεια παραμένει, λόγω των κινήσεων στον γεωπολιτικό ενεργειακό χάρτη.

Στη χώρα μας, το «κλειδί» για την επάρκεια εφοδιασμού φαίνεται πως το κρατά η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία έχει εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας, και ανανεώνει εγκαίρως όλες τις συμφωνίες της με μεγάλους προμηθευτές.

Έχοντας διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας στο πλαίσιο που της αναλογεί αλλά και με πρόθεση να παρέμβει περισσότερο εφόσον χρειαστεί, το δεύτερο στοίχημα είναι η συγκράτηση των τιμών, με σκοπό την ανακούφιση των -ήδη επιβαρυμένων από την πανδημία- νοικοκυριών. Η απόφαση της κυβέρνησης για παρέμβαση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αγορά, με την απορρόφηση από την εταιρεία του 15% των ανατιμήσεων δεν ελήφθη τυχαία: αφενός η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ο βασικός προμηθευτής των υπόλοιπων παρόχων, οπότε η οικονομική ελάφρυνση μπορεί να φτάσει σε όλους τους οικιακούς πελάτες. Αφετέρου η εταιρεία σήμερα διαθέτει την οικονομική ευρωστία να το πράξει- σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσίαζε πριν από μερικά μόλις χρόνια. Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά εν μέσω πανδημίας η ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε προσφέρει μια σημαντική ένεση ρευστότητας στην εγχώρια αγορά ενέργειας, μετά τη δικαστική της νίκη επί της τουρκικής BOTAS. Με την καταβολή των αναδρομικών χρεώσεων που είχε επιδικάσει το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης στην BOTAS, τον Μάιο του 2020 η ΔΕΠΑ Εμπορίας επέστρεψε στους πελάτες της περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ.

Το δίδυμο Ιωάννη Παπαδόπουλου-Κωνσταντίνου Ξιφαρά στη διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατάφερε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια να την αναμορφώσει σε μια ταχύτατα εξελισσόμενη και σύγχρονη ολοκληρωμένη επιχείρηση ενέργειας με υψηλή καθετοποίηση. Η εταιρεία διαδραματίζει ήδη σημαντικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, με πρωτοβουλίες και έργα που έχουν ως επίκεντρο το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα προς την απανθακοποίηση του ενεργειακού μείγματος, και επεκτείνονται στις ΑΠΕ και τις «πράσινες» πηγές ενέργειας όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Ο πλωτός τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη στον οποίο η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει με 20%, αποτελεί επίσης μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις που υλοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο και την ενεργειακή επάρκειά της, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει και τον ανταγωνισμό πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω, με όφελος για τους καταναλωτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στοχεύει σε πράσινη ανάπτυξη και ενεργειακή επάρκεια

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διασφαλίζει ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για τη χώρα παρεμβαίνοντας αποφασιστικά στην αγορά με στόχο να επιτευχθεί συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
sunedria
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ρόλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας

«Προτεραιότητα της εταιρείας αποτελεί η ενίσχυση του ρόλου του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας με παράλληλη στήριξη της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Ι. Παπαδόπουλος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Πώς θα πραγματοποιηθεί η έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η εταιρεία θα συνεργαστεί με όλους τους ιδιώτες παρόχους για την οριστικοποίηση των όρων, της διαδικασίας αλλά και του μηχανισμού πιστοποίησης ώστε να εξασφαλιστεί ότι η έκπτωση θα φτάσει σε όλους.
DEPA Emporias, Fysiko Aerio, Polyxroniou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η απολιγνιτοποίηση ενισχύει τον ρόλο του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Πολυχρονίου,  συντονιστή διευθυντή Δραστηριοτήττων Στρατηγικής και Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το φυσικό αέριο αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ των συμβατικών μορφών ενέργειας και των ΑΠΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Επτά επενδυτικά σχήματα στη Β' φάση του διαγωνισμού 

Ο νέος επενδυτής έχει τη δυνατότητα απόκτησης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας δυνάμει του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των μετόχων της ΔΕΠΑ, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ.