ΓΔ: 860.11 1.05% Τζίρος: 37.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:20:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

ΔΕΣΦΑ: Σε επίπεδα - ρεκόρ η κατανάλωση φυσικού αερίου το 2021

Βάσει των στοιχείων που δημοσίευσε ο ΔΕΣΦΑ η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 10,87% σε σύγκριση με το 2020, με την άνοδο να οφείλεται στην υψηλή ζήτηση από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Χρονιά ρεκόρ για την κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν το 2021, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Tο σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο παρέμεινε η κύρια πύλη εισροής φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συμβολή του νέου σημείου εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, το οποίο διασυνδέει το ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP από τα τέλη του 2020.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το 2021, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 10,87% φθάνοντας τις 69,96 εκ. Μεγαβατώρες (MWh) από 63,1 εκ. MWh το 2020. Το μεγαλύτερο τμήμα της εγχώριας ζήτησης (68,65%) αντιστοιχεί στην κατανάλωση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ακολουθούν οι οικιακοί καταναλωτές και οι συνδεδεμένες στα δίκτυα διανομής επιχειρήσεις, με ποσοστό 18,77%, καθώς και οι εγχώριες βιομηχανίες, που συνδέονται απευθείας στο σύστημα υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ, με ποσοστό 12,56%.

 

Σχετικά με τις εκφορτώσεις LNG που πραγματοποιήθηκαν στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας κατά την περσινή χρονιά, αυτές ανήλθαν περίπου σε 24,51 TWh από 35 δεξαμενόπλοια έναντι 33,40 TWh από 49 δεξαμενόπλοια το 2020. Παρά τη μείωση συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, σχεδόν το ένα τρίτο (31,8%) του εισαγόμενου φυσικού αερίου προήλθε από εισαγωγές φορτίων LNG.

Οι μειώσεις προκύπτουν κατά κύριο λόγο από φορτία LNG προερχόμενα από τις ΗΠΑ και το Κατάρ (-26,96% και -44,59% αντίστοιχα), ενώ σημαντική αύξηση της τάξης του 60,24% σε σχέση με το 2020 είχαν οι εισαγωγές LNG από την Αλγερία. Αύξηση 29,74% παρουσίασαν και οι εισαγωγές LNG από την Αίγυπτο. Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας με 12,29 TWh (50,14%), με σημαντικές εισαγωγές ποσοτήτων να καταγράφονται κυρίως κατά το δ’ τρίμηνο του έτους και την Αλγερία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 5,40 TWh (22,04%). Έπονται Κατάρ και Αίγυπτος με 4,74 (19,37%) και 1,12 TWh (4,59%) αντίστοιχα, ενώ στην τελευταία θέση για το 2021 βρίσκεται η Αγκόλα με 0,94 TWh (3,84%). 

Με την έναρξη λειτουργίας ενός επιπλέον (του τέταρτου) σημείου εισόδου στο ΕΣΦΑ, αυτού της Νέας Μεσημβρίας, ενισχύεται περαιτέρω η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και διευρύνεται η διαφοροποίηση των πηγών και των υποδομών προμήθειας. Έτσι, για το 2021, οι εισαγωγές φυσικού αερίου κατέγραψαν αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τις 77,73 TWh, σε σύγκριση με τις 70,64 TWh για το 2020. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν από το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου (35,37 TWh), το οποίο κάλυψε το 45,5% των συνολικών εισαγωγών, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 10,41% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, εισήχθη μέσω του νέου σημείου εισόδου στη Νέα Μεσημβρία ποσότητα υψηλότερη των 13,61 TWh, που αντιστοιχεί σε 17,5% επί των συνολικών εισαγωγών, με, ενώ τέλος, περίπου 4,02 TWh (5,17%) εισήχθησαν στο ΕΣΦΑ από το σημείο εισόδου στους Κήπους του Έβρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνδεση του ΕΣΦΑ με τον TAP, μέσω της νέας πύλης εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, αναβαθμίζει σημαντικά τον ρόλο της χώρας στο περιφερειακό ενεργειακό τοπίο, καθώς το Σύστημα Φυσικού Αερίου συνδέεται πλέον με μία από τις μεγαλύτερες αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αυτή της Ιταλίας, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με τη Βόρεια Ευρώπη μέσω της Ελβετίας και της Γερμανίας.

 

Συνοψίζοντας, κατά το έτος 2021 οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας εφοδιασμού τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιοχής. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το ρυθμιζόμενο καθεστώς πρόσβασης τρίτων (Third Party Access - TPA), βάσει του οποίου ο ΔΕΣΦΑ παρέχει πρόσβαση στο ΕΣΦΑ, προάγει τον ανταγωνισμό των προμηθευτών φυσικού αερίου προς όφελος του τελικού καταναλωτή. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DESFA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΣΦΑ - Χρηματιστήριο Ενέργειας: Έτοιμη η Πλατφόρμα Συναλλαγών Φυσικού Αερίου

Η πλατφόρμα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις 21 Μαρτίου 2022 και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ανώνυμων συναλλαγών φυσικού αερίου προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων στην αγορά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύμβαση ΔΕΣΦΑ - Σωληνουργεία Κορίνθου για τον αγωγό «Δυτική Μακεδονία»

Ο αγωγός αυτός θα είναι ο πρώτος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στην Ελλάδα, πιστοποιημένος για μεταφορά έως και 100% υδρογόνου και ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο τερματικός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης

Η γενική συνέλευση της Gastrade αποφάσισε ομόφωνα για την Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID) για το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για την έναρξη των εργασιών του Τερματικού Σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.