ΓΔ: 873.59 1.18% Τζίρος: 40.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:33:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΟΛΘ

Υπεγράφη συνεργασία μεταξύ ΟΛΘ και Οικονομικής Ζώνης Διώρυγας του Σουέζ

Σκοπός του συμφώνου είναι η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και η αύξηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των δύο πλευρών, μέσω της προώθησης της θαλάσσιας οδού μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Διέξοδο και μέσω Θεσσαλονίκης, για να φτάνουν δια θαλάσσης - και συνδυασμένων μεταφορών - στις αγορές της Ευρώπης τα αιγυπτιακά ευπαθή προϊόντα, που πραγματοποιούν μεγάλες εξαγωγές στη Γηραιά Ήπειρο, φαίνεται ότι «βλέπουν» τα στελέχη της Οικονομικής Ζώνης της Διώρυγας του Σουέζ (SCZone).

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα μελετηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ναυτιλιακής γραμμής για ευπαθή εμπορεύματα και χύδην φορτίο, στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας, που υπεγράφη μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ) και της SCZone, σε διαδικτυακή τελετή, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και του γενικού γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου.

Με τέσσερις βιομηχανικές περιοχές και έξι λιμάνια, η SCZone βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ της Αφρικής, της Ευρώπης και της Ασίας και καταλαμβάνει 461 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά μήκος των όχθεων της πρόσφατα διευρυμένης διώρυγας του Σουέζ, «σε στρατηγική θέση στην κύρια εμπορική διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο», όπως επεσήμανε -με την ευκαιρία της υπογραφής του συμφώνου- ο πρόεδρός της, Yehia Zaki, ο οποίος πρόσθεσε ότι η συνεργασία «υποκινείται από το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη σημαντικών εμπορευματικών ροών, καθώς και διασυνδέσεων εφοδιαστικής και λιμένων, όπως αυτές που εκπροσωπούνται από την SCZone και την ΟΛΘ Α.Ε».

Σκοπός του συμφώνου είναι η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και η αύξηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των δύο πλευρών, μέσω της προώθησης της θαλάσσιας οδού μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, διαμέσου της Διώρυγας του Σουέζ και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

«Ο κύριος στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ανταλλαγή γνώσεων και επαγγελματικής εμπειρίας μεταξύ των λιμένων του Πορτ Σαΐντ και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και η ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών με επίκεντρο εμπορικές και εκπαιδευτικές δράσεις που θα ενισχύσουν τις εμπορευματικές και επιβατικές ροές μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, όπως η δημιουργία ναυτιλιακής γραμμής για ευπαθή εμπορεύματα και χύδην φορτίο και η ανάπτυξη της κρουαζιέρας» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΛΘ ΑΕ.

Κατά τον εκτελεστικό πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΘ ΑΕ, Αθανάσιο Λιάγκο, στόχος είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης «να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από λιμάνι» και συγκεκριμένα να γίνει «ο κύριος πάροχος δικτύου συνδυασμένων μεταφορών πολλαπλών πυλών και λύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης». Η υπογραφή του συμφώνου με την SCZone, πρόσθεσε, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΟΛΘ ΑΕ για την προώθηση της εφοδιαστικής αλυσίδας της ευρύτερης περιοχής δραστηριοποίησής της σε μια νέα εποχή.

Πρόσθετες ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας δημιουργεί η συγκεκριμένη συμφωνία, όπως επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, επισημαίνοντας πως οι ευκαιρίες αυτές ενισχύονται σημαντικά από τη στρατηγική θέση των δύο μερών. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παρέχει ένα εξελισσόμενο, αποτελεσματικό και αξιόπιστο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών, το οποίο διασφαλίζει και αναβαθμίζει την εφοδιαστική αλυσίδα, προσφέροντας προστιθέμενη αξία σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο», υπογράμμισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΛΘ ΑΕ.

Στη διαδικτυακή υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας συμμετείχαν ακόμα ο γενικός διευθυντής του λιμένος του Πορτ Σαΐντ, πλοίαρχος Aly Assem M. Ibrahim, ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός εκτελεστικός διευθυντής της ΟΛΘ ΑΕ, Franco Nicola Cupolo, ο γενικός διευθυντής Επενδύσεων της ΟΛΘ Α.Ε., Artur Davidian, ο γενικός εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, Ιωάννης Φετάνης και άλλα στελέχη των δύο μερών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε Mytilineos, Rover Maritime και HDK η κατασκευή του προβλήτα 6 του ΟΛΘ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΛΘ το έργο ύψους 150 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την κατασκευή νέου πρόσθετου κρηπιδώματος μήκους 513 μέτρων και πρόσθετης χερσαίας ζώνης πλάτους 306,5 μέτρων καθώς και συμπληρωματικά έργα υποδομής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΛΘ: Στο 71,85% ανέρχεται το ποσοστό του Νίκου Σαββίδη μέσω Belterra

Η μεταβολή δικαιωμάτων ψήφου προήλθε από την έμμεση απόκτηση από τον κ. Σαββίδη 489.332 μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε., που αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,85% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της ΟΛΘ (έμμεση συμμετοχή).
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΛΘ: Αυξάνει τη συμμετοχή του ο Σαββίδης με πακέτο για το 2,97% των μετοχών

O συνολικός αριθμός μετοχών και ισόποσων δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας που κατέχει η Belterra, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, ανέρχεται σε 7.242.932, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,85% του μετοχικού της κεφαλαίου.