ΓΔ: 865.38 -0.68% Τζίρος: 51.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:50:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγη: Alpha Bank

Στηρίζουν οι θεσμικοί το νέο σχέδιο της Alpha Bank

Ισχυρό ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών στο Roadshow της Alpha Bank στο Λονδίνο. Στήριξη του νέου στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας από τους βασικούς μετόχους και τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Το νέο στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank, η μεγάλης κλίμακας εξυγίανση του ισολογισμού της, μέσω του σχεδίου Galaxy, αλλά και οι πρωτοβουλίες για τον λειτουργικό μετασχηματισμό και την οργανωτική αναδιάρθρωση της τράπεζας βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών, κατά τη διάρκεια του διήμερου roadshow που ολοκληρώθηκε χτες στο Λονδίνο.

Στο πλαίσιο των επαφών με τους θεσμικούς επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης και ο CFO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, μαζί με στελέχη του Investors Relations, συναντήθηκαν με περισσότερους από 50 αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και χαρτοφυλάκια όπως η Blackrock και η Schroders, από τους βασικούς μετόχους της τράπεζας.

Ο επόμενος κύκλος συναντήσεων προγραμματίζεται τον Δεκέμβριο σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της τράπεζας, το νέο στρατηγικό σχέδιο έχει τη στήριξη των μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων, ενώ σημαντικά αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών στο σύνολό τους, καθώς επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις θετικές προοπτικές της Eλληνικής Oικονομίας που δημιουργεί η μείωση της αβεβαιότητας, η δημοσιονομική αναπροσαρμογή προς την ανάπτυξη, η εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων.

Ειδικότερα, τα χαρακτηριστικά του στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank που, όπως προέκυψε από τον κύκλο επαφών στο Λονδίνο, ελκύουν περισσότερο τους ξένους θεσμικούς είναι:

  • Η μεγάλης κλίμακας εξυγίανση του ισολογισμού της, μέσω του σχεδίου Galaxy ύψους 12 δισ. ευρώ, που αποτελεί την 3η πανευρωπαϊκά από την έναρξη της κρίσης συναλλαγή τιτλοποίησης και μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το μέγεθος της τιτλοποίησης, που ανακοίνωσε ο ∆ιευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης, αναμένεται να προσελκύσει διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που, εκτός από τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν, θα αποκτήσουν πλειοψηφικό ποσοστό σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης καθυστερημένων δανείων στην ελληνική αγορά, τη Cepal με ενεργητικό υπό διαχείριση περίπου 27 δισ. ευρώ. Η εν λόγω συναλλαγή αποσκοπεί στη δραστική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων ∆ανείων στην Ελλάδα κατά περίπου 73% με αποτέλεσμα οι δείκτες NPEs και NPLs να μειωθούν σε 20% και 10%, από 44% και 28%, αντίστοιχα. Τέλος, το στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας για την περίοδο 2020-2022 προβλέπει τη μείωση των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό και των NPLs σε ποσοστό χαμηλότερο του 5% έως το τέλος του 2022, σηματοδοτώντας έτσι τη πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της.
  • Η πρόθεση της Alpha Bank να αξιοποιήσει πλήρως το σχέδιο «Ηρακλής» (HAPS), κάνοντας χρήση κρατικών εγγυήσεων ύψους 3,7 δισ. ευρώ ώστε να εκμεταλλευτεί τον μηδενικό συντελεστή ρίσκου (RW factor) για τη διακράτηση των senior ομολόγων της τιτλοποίησης, καθώς αυτά θα είναι εγγυημένα από το Ελληνικό ∆ημόσιο.
  • Η αποτελεσματική χρήση των κεφαλαίων, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των μετόχων, χωρίς έκδοση νέων μετοχών (zero dilution) και παράλληλα με τη διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής βάσης, άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του τριετούς της πλάνου. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα στοχεύει σε δείκτη CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) άνω του 17% το 2022, ενώ σκοπεύει να αξιοποιήσει το διαθέσιμο περιθώριο 2% για έκδοση κεφαλαίων κατηγορίας ΙΙ (Tier 2).
  • Ο σημαντικός μετασχηματισμός του λειτουργικού της μοντέλου, με στόχο ο ∆είκτης Εξόδων προς Έσοδα (Cost to Income) να διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο του 48% και ο ∆είκτης Κόστους προς Ενεργητικό (Cost to Assets) να μειωθεί κάτω των 145 μονάδων βάσης, το 2022. Συγκεκριμένα, βάσει του νέου τριετούς σχεδίου της τράπεζας, προβλέπεται μείωση των συνολικών εξόδων του ομίλου κατά περίπου 120 εκατ. ευρώ και του δικτύου καταστημάτων κατά περίπου 18%.
  • Η ταχύτερη ανάκαμψη στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων δεδομένης της σημαντικής μείωσης του πιστωτικού κινδύνου. Συγκεκριμένα, δεδομένης της σημαντικής βελτίωσης της ποιότητας των δανειακού χαρτοφυλακίου, μετά την ολοκλήρωση του project Galaxy, το κόστους πιστωτικού κινδύνου αναμένεται να μειωθεί σε λιγότερο από 70 μονάδες βάσης το 2022 από 200 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο του 2019, με αποτέλεσμα η τράπεζα να στοχεύει σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων (return of equity) 9% το 2022, από χαμηλότερο του 1% τον Σεπτέμβριο του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο μέσος όρος απόδοσης ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών της Ευρωζώνης κυμαίνεται περίπου στο 7%.
  • Η ευρεία οργανωτική αναδιάρθρωση της τράπεζας και η αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, με κατάργηση των θέσεων των αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων, σύσταση εννεαμελούς εκτελεστικής επιτροπής και δημιουργία θέσης γενικού διευθυντή που θα εποπτεύει το σχέδιο μετασχηματισμού. Στόχος των αλλαγών είναι η τράπεζα να προχωρήσει αποτελεσματικά το στρατηγικό πλάνο εξυγίανσης του ισολογισμού της και επιστροφής σε μακροχρόνια κερδοφορία, και να εστιάσει στη χρηματοδότηση της πελατείας της, προσφέροντας υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες μέσω μιας αποδοτικότερης λειτουργικής πλατφόρμας. Απώτερος στόχος της νέας διοίκησης είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας με νέα δάνεια 14 δισ. ευρώ μέχρι το 2022.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Νέοι επικεφαλής σε Alpha Finance και Alpha Asset Management

Επικεφαλής της Alpha Finance αναλαμβάνει ο κ. Δ. Κωστόπουλος, της Alpha Asset Management, ο κ. Π. Αντωνόπουλος, ενώ στη θέση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Σχέσεων με Θεσμικούς Επενδυτές και Αναλυτές (IR) τοποθετείται ο κ. Ι. Κεπαπτσόγλου.
psaltis-alpha
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Β. Ελλάδας

Το κλιμάκιο της Alpha Bank είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, στο πλαίσιο υλοποίησης της φιλόδοξης πιστωτικής της πολιτικής, που έχει ως στόχο την καθαρή διοχέτευση πόρων άνω των 8 δισ. ευρώ.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Για 4η συνεχή χρονιά Best Private Bank in Greece η Alpha Bank

Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank, Γιάννης Εμίρης δήλωσε πως η φετινή διάκριση επισφραγίζει τις επιδόσεις της τράπεζας σε μια χρονιά όπου προσαρμόστηκε ταχύτατα στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.