ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:06:22 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras_eurogroup
Ο υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε συνεδρίαση του Eurogroup. Πηγή: Shutterstock.

Δυνατότητα καρατόμησης διοικήσεων αποκτά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Τροπολογία που δίνει την δυνατότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να απομακρύνει τη διοίκηση της Follie Follie και να ορίσει άλλη προσωρινή, κατέθεσε ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στη Βουλή.

Τροπολογία για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περί σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης Εταιρειών, κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και αναμένεται να ψηφιστεί απόψε.

Εισηγούμενος στην Ολομέλεια την τροπολογία ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι με αυτές τις διατάξεις, εξοπλίζουμε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δηλαδή τον αρμόδιο φορέα για την εποπτεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, με την δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης, όπου διαπιστώνονται φαινόμενα σημαντικής δυσλειτουργίας εισηγμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Όπως είπε, χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα διαστρέβλωσης και εμπαιγμού του θεσμικού πλαισίου για την ορθή λειτουργία των εισηγμένων εταιρειών, αποτελεί αυτό της εταιρείας Follie Follie και της διοίκησής της.

«Το λέω αυτό θεσμικό εργαλείο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την οποία συνεργαστήκαμε στενά για τον σκοπό αυτό. Στοχεύει στην προάσπιση της εύρυθμης λειτουργίας και της αξιοπιστίας της ελληνικής αγοράς και κατ' επέκταση στην προάσπιση των συμφερόντων των επενδυτών και στην ενίσχυση της Οικονομίας» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται, σε έκτακτες μόνο περιπτώσεις, η δυνατότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ζητά από εισηγμένη εταιρεία, όπως η Follie Follie, την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της με τρόπο ανάλογο αυτού που σήμερα προβλέπεται για τους μετόχους της μειοψηφίας και τον ελεγκτή ανωνύμου εταιρείας, να ζητεί από το δικαστήριο τον διορισμό προσωρινής διοίκησης της εισηγμένης εταιρείας (αφορά και την εταιρεία) όταν αυτή βρίσκεται ουσιαστικά σε έλλειψη διοίκηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι αυτές οι ειδικές προβλέψεις περιορίζονται στον βαθμό του απολύτως αναγκαίου για την προάσπιση της εύρυθμης λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής: Ενεργούμε αποφασιστικά, τολμηρά, αποτελεσματικά. Οι προβλέψεις δεν αποτελούν παρέμβαση στην λειτουργία της ανώνυμης εταιρείας ή στην διαχείριση εταιρικών υποθέσεων αλλά ενέργεια για την αντιμετώπιση ειδικών περιστάσεων, όπως είναι η Follie Follie, προς τον σκοπό της προστασίας της ομαλής λειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς, που αποτελεί λόγο δημόσιου συμφέροντος. Σημειώνω άλλωστε ότι σε συνέπεια με τον περιορισμό του μέτρου στο απολύτως αναγκαίο βαθμό, οι εισηγμένες εταιρείες, όπως είναι για παράδειγμα οι Τράπεζες, που ήδη υπάγονται στην εποπτεία του SSM και της ΤτΕ, ρητώς εξαιρούνται από το πεδίο των διατάξεων», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών με ενθουσιασμό χαιρετίζει την νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης 

Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών με ενθουσιασμό χαιρετίζει την νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης , η οποία ψηφίζεται σήμερα, σύμφωνα με την οποία η Ε.Κ. αποκτά δυνατότητα αίτησης διορισμού προσωρινής διοίκησης σε εισηγμένες εταιρείες για τους παρακάτω, μεταξύ άλλων, λόγους :

α) παρακώλυση, από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, διενεργούμενου διαχειριστικού ή άλλου ελέγχου στον οποίο η εταιρία έχει υπαχθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ή σύγκρουση των συμφερόντων τους προς εκείνα της εταιρίας

β) αν υφίστανται βάσιμες υπόνοιες ότι η παραμονή μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρία θα συνιστούσε απειλή για την ομαλή λειτουργία και αξιοπιστία της αγοράς ή/και τα συμφέροντα των επενδυτών

Οι 2 παραπάνω διατάξεις «φωτογραφίζουν» φυσικά την εταιρεία Folli Follie και κατέστησαν αναγκαίες ενόψει της απαράδεκτα υποτονικής, σε σημείο που να εγείρει υποψίες διαπλοκής αντιμετώπισης έως σήμερα του σκανδάλου από την Ε.Κ.

Όπως λέει η ανακοίνωση «Αναμένουμε λοιπόν άμεσα, με την δημοσίευση αυτής της νομοθετικής διάταξης, να ζητήσει η Ε.Κ. : α)την παραίτηση της υφιστάμενης διοίκησης που το μόνο επίτευγμα της είναι η προστασία της περιουσίας των μεγαλομετόχων της οικογένειας Κουτσολιουτσου , η διακοπή του διαχειριστικού ελέγχου και η ανοχή της παραμονής στο Δ.Σ. του κ. Τζώρτζη Κουτσολιουτσου και β) να οριστεί προσωρινή διοίκηση από πραγματικά ανεξάρτητα πρόσωπα που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων -επενδυτών της καταθέτοντας μεταξύ άλλων άμεσα αγωγή κατά όσων ζημίωσαν και κατάκλεψαν την εταιρία και τους μετόχους της.

Αύριο 29 Νοεμβρίου 2019, η Ένωση συνεχίζει τον αγώνα της για την διασφάλιση των συμφερόντων των μελών τη ,με παρέμβαση της κατά την εκδίκαση ( κτίριο 5 Αίθουσα 204 ) της Αίτησης Ασφαλιστικών Μέτρων για έκδοση Προσωρινής Διαταγής -Δέσμευσης Περιουσιακών Στοιχείων, δεκάδων ζημιωθέντων επενδυτών - μελών της Ενώσεως Ελλήνων Επενδυτών κατά της FOLLI, των Ορκωτών Ελεγκτών της, Εκτελεστικών και μη Μελών ΔΣ και κατά της "Αγίας Οικογένειας" φυσικά, για ποσόν συνολικά 7.000.000 ευρώ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νομικές ενέργειες από Folli Follie εναντίον όσων έβλαψαν την εταιρεία

Μετά την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου από την PwC, η νέα διοίκηση της Folli Follie δεσμεύεται ότι θα στραφεί εναντίον κάθε προσώπου που έβλαψε την εταιρεία με πράξεις ή παραλείψεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες ενέργειες για την υπόθεση Folli Follie προαναγγέλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί θα προχωρήσει άμεσα σε νόμιμες ενέργειες σε σχέση με τη διοίκηση της εταιρίας.