ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στο εμπόριο ρούχων από δεύτερο χέρι μπαίνει ο σουηδικός όμιλος H&M

Η H&M λανσάρει υπηρεσία μεταπώλησης στο ψηφιακό της κατάστημα, επιτρέποντας στους καταναλωτές να πωλούν και να αγοράζουν μεταχειρισμένα είδη όχι αποκλειστικά από τα δικά του brands αλλά και από ανταγωνιστές.

Δυναμική είσοδο στην αγορά της μεταπώλησης (resale) μεταχειρισμένων ρούχων και αξεσουάρ πραγματοποιεί η σουηδική εταιρεία fast fashion H&M, ταράσσοντας τα νερά της βιομηχανίας γρήγορης μόδας. Σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, ο σουηδικός κολοσσός λανσάρει υπηρεσία μεταπώλησης (resale) στο ψηφιακό του κατάστημα, επιτρέποντας στους καταναλωτές να πωλούν και να αγοράζουν είδη «από δεύτερο χέρι» όχι αποκλειστικά από τα brands που ο όμιλος αναπτύσσει, αλλά ακόμη και από ανταγωνιστές του, όπως η ισπανική Zara, η βρετανική Asos αλλά και η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών Nike

Το εγχείρημα μετράει μόλις λίγες ημέρες ζωής και προς το παρόν είναι διαθέσιμο αποκλειστικά στο e-shop της αλυσίδας στην Σουηδία, ωστόσο η Γερμανία θα αποτελέσει την επόμενη αγορά όπου η σχετική υπηρεσία θα λανσαριστεί για να ακολουθήσουν κι άλλες σταδιακά. Ο στόχος του σουηδικού κολοσσού είναι να διευρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο το μείγμα των διατιθέμενων ειδών προς μεταπώληση, ώστε να καταστεί το one-stop-shop για κάθε καταναλωτή που επιθυμεί να πουλήσει μεταχειρισμένα ρούχα, ανεξαρτήτως ετικέτας. 

Η αγορά της μεταπώλησης βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Η&Μ την τελευταία τριετία τουλάχιστον, καθώς εντείνει τις προσπάθειές της να μεταβεί σε ένα πιο κυκλικό μοντέλο λειτουργίας. Η πρόσφατη πρωτοβουλία έρχεται ουσιαστικά να προστεθεί στην σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με την εταιρεία τεχνολογίας Reflaunt και το λανσάρισμα πλατφόρμας μεταπώλησης στην αγορά του Καναδά, με την ονομασία H&M Rewear, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης, είχε ήδη προηγηθεί η εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου στην σουηδική πλατφόρμα μεταπώλησης Sellpy, το 2019. 

Περαιτέρω, στα πλαίσια της στρατηγικής για την εφαρμογή ενός πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνου μοντέλου λειτουργίας, η Η&Μ έχει αποκλείσει ήδη από τον Ιανουάριο προμηθευτές οι οποίοι χρησιμοποιούν τον άνθρακα ως βασική πηγή ενέργειας, ενώ έχει δεσμευτεί να συνδράμει όσους το επιθυμούν να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε μία προσπάθεια να μειώσει δραστικά το ανθρακικό της αποτύπωμα μέχρι το 2030. Για τον σκοπό αυτό, φέτος πρόκειται να διατεθούν επενδυτικά κεφάλαια ύψους 10 δισ σουηδικών κορόνων, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί σε πρωτοβουλίες μείωσης κατά 56% της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης για την οποία ευθύνεται ο όμιλος. 

Τέλος, στόχο της σουηδικής εταιρείας αποτελεί ο διπλασιασμός των εσόδων της αλλά και η διεύρυνση της κερδοφορίας της σε ποσοστό άνω του 10% μέχρι το 2030. Ήδη, η Η&Μ πέτυχε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 20%, το διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022 (πρώτο δίμηνο της νέας χρήσης), συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, διαβλέποντας σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των επιδόσεών της συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2022. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλμα πωλήσεων 39% και διπλάσια κέρδη για τη Zara Hellas το 2021

Οι επτά αλυσίδες του ισπανικού ομίλου, που λειτουργούν στην Ελλάδα κάτω από την ομπρέλα της ΙΤΧ Ελλάς, παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων και κερδών τη χρονιά που πέρασε. Προβλέπουν γρήγορη επιστροφή στα μεγέθη προ πανδημίας.
inditex-fashion-shops
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανανέωση των καταστημάτων Inditex - Zara, δυναμική αύξηση του τζίρου

Σε ανακαίνιση και επέκταση του καταστήματος Zara στο Golden Hall προχώρησε ο ισπανικός όμιλος. Στο 80% του τζίρου του 2019 έχει φτάσει ο τζίρος το τελευταίο τετράμηνο, δηλώνει στο Business Daily ο διευθύνων σύμβουλος, Ηλίας Μάλαμας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανοίγει νέα καταστήματα η Inditex κόντρα στην κρίση του εμπορίου

Σημεία πώλησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία μέσα στο 2021 ο ισπανικός όμιλος fast fashion, ενώ μεγάλη αύξηση πωλήσεων καταγράφεται και μέσω του ψηφιακού καταστήματος.