ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: ΙΤΧ Ελλάς

Στον Πύργο του Πειραιά έστησε η Zara το μεγαλύτερο κατάστημά της

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο κατάστημα στην Ευρώπη, το οποίο διαθέτει συλλογές ρούχων σε αποκλειστικότητα και ενσωματώνει τεχνολογικές καινοτομίες για την εξυπηρέτηση του επισκέπτη.

Ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και πιο προηγμένο τεχνολογικά εγχώριο κατάστημα της αλυσίδας Zara ξεκινάει σήμερα την λειτουργία του από τον ισπανικό όμιλο Inditex, στο εμβληματικό κτίριο του ανανεωμένου Πύργου του Πειραιά. Το νέο σημείο, συνολικού εμβαδού 5.000 τμ, ενσωματώνει τις πλήρεις συλλογές ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ για γυναίκες, άνδρες και παιδιά, καθώς επίσης και την πιο εκτενή συλλογή επίπλων και ειδών οικιακού εξοπλισμού της Zara Home, σε τρεις ορόφους, παραπέμποντας περισσότερο σε πολυκατάστημα υψηλών προδιαγραφών κι αντικατοπτρίζοντας το νέο concept της δημοφιλούς αλυσίδας.

Κατά την διάρκεια ξενάγησης εκπροσώπων των ΜΜΕ στους χώρους του καταστήματος, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην χώρα μας (ΙΤΧ Ελλάς), κ. Ηλίας Μάλαμας, αναφέρθηκε στα πλάνα της εταιρείας, η οποία έχει συμπληρώσει 31 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ελέγχοντας δίκτυο συνολικά 155 καταστημάτων των έξι αλυσίδων της, εκ των οποίων τα 41 φέρουν την υπογραφή της Zara. Το επόμενο άνοιγμα της αλυσίδας, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές των καταστημάτων θα είναι στην Θεσσαλονίκη, επί της οδού Τσιμισκή, το προσεχές φθινόπωρο, ενώ και το ανανεωμένο κτίριο του Μινιόν αναμένεται να υποδεχθεί την δημοφιλή αλυσίδα, όταν επαναλειτουργήσει.

Το νέο κατάστημα στους χώρους του σχεδόν έτοιμου Piraeus Tower θα αντικαταστήσει τα δύο σημεία Zara που λειτουργούσαν στην πόλη του Πειραιά, δημιουργώντας έναν ενιαίο προορισμό αγορών, τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο όμως και τους επισκέπτες, επωφελούμενο τόσο από το κεντρικότατο σημείο στο οποίο βρίσκεται, έναντι της εισόδου του λιμανιού, όσο και από το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας σχεδόν τις μισές Κυριακές του χρόνου, όπως προβλέπει ο νόμος για τις τουριστικές περιοχές. Το δε κτίριο του Πύργου του Πειραιά, η δεύτερη υψηλότερη κατασκευή στην Ελλάδα, με ύψος 84 μέτρα, αναμένεται να εγκαινιαστεί στις αρχές του Ιουνίου, έχοντας σχεδόν αγγίξει το 100% των μσθώσεων στους χώρους του, όπως ανέφερε ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, Dimand, που μαζί με την Prodea έχουν αναλάβει την ανακαίνιση του κτηρίου . Ο Πύργος κατασκευάστηκε το 1975, από τους αρχιτέκτονες Γ. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζο, με τους εσωτερικούς του χώρους να μην έχουν ποτέ καταληφθεί, μέχρι σήμερα.

Το νέο κατάστημα της Zara απασχολεί σχεδόν 180 υπαλλήλους, έχοντας απορροφήσει τους εργαζόμενους των δύο σημείων που λειτουργούσαν έως πρότινος στην πόλη, οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί προκειμένου να καθοδηγήσουν τον πελάτη/επισκέπτη του καταστήματος στις καινοτόμες υπηρεσίες που αυτό προσφέρει. Μεταξύ άλλων, λειτουργούν 22 αυτοματοποιημένα ταμεία εξυπηρέτησης self-check, σε σύνολο 28 ταμείων, με την υποστήριξη του προσωπικού, ειδικές θυρίδες παραλαβής παραγγελιών από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Zara, χωρητκότητας έως και 1000 πακέτων, αλλά και πλήρως ανανεωμένοι χώροι δοκιμαστηρίων, που εξασφαλίζουν την άνετη διέλευση των πελατών με την βοήθεια της τεχνολογίας, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Υπάρχει ακόμη υπηρεσία Pay&Go, ώστε οι πελάτες να κανουν αγορές σκανάροντας τα κινητά τους τηλέφωνα, αυτόματο σημείο online επιστροφών καθώς και σημείο ανακύκλωσης.

Περαιτέρω, για πρώτη φορά είναι διαθέσιμη σε φυσικό κατάστημα η συλλογή εσωρούχων, με έναν οικείο χώρο με αποκλειστικά έπιπλα και δοκιμαστήρια, καθώς και η σειρά αθλητικών Athletics, σε εξέχουσα θέση στον δεύτερο όροφο του καταστήματος. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται επίσης ο αποκλειστικός χώρος αφιερωμένος σε υποδήματα και αξεσουάρ, με εξατομικευμένη βοήθεια, αυξάνοντας την εικόνα του προϊόντος και βελτιώνοντας την εμπειρία του πελάτη.

Ως προς τις δραστηριότητες της ΙΤΧ στην χώρα μας, ο κ. Μάλαμας σημείωσε ότι ο τζίρος της ενισχύθηκε κατά 13% συνολικά κατά την δωδεκάμηνη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2024, εκφράζοντας ικανοποίηση για τις επιδόσεις των αλυσίδων του ομίλου, δεδομένου του δύσκολου κλίματος στο λιανεμπόριο στο τέλος του 2023. Η θετική εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια ενός έτους εξαιρετικών επιδόσεων για τον ισπανικό όμιλο, τόσο διεθνώς όσο και στην χώρα μας, με τον τζίρο του στην Ελλάδα να αγγίζει τα 614,8 εκατ ευρώ κατά την χρήση 2022/23, από 457,4 εκατ ευρώ το προηγούμενο έτος και την καθαρή κερδοφορία μετά φόρων να παραμένει σταθερή στα 21 εκατ ευρώ.

Σημαντική κρίνεται πάντως και η συνεισφορά των αγορών tax free σε καταστήματα που υποδέχονται ξένους επισκέπτες από χώρες εκτός ζώνης Σένγκεν, όπως το κέντρο της Αθήνας, αλλά και η Ρόδος και η Κρήτη, με τον κ. Μάλαμα να εκτιμά την σχετική συμμετοχή των εν λόγω πωλήσεων μεταξύ 10% και 15%, στα συγκεκριμένα σημεία.  Σε ποσοστό 15% υπολογίζεται επίσης η συνεισφορά των ηλετρονικών πωλήσεων των αλυσίδων της ΙΤΧ στην χώρα μας, βαίνοντας διαρκώς διευρυνόμενο.

Σύμφωνα με τη νέα φιλοσοφία της Inditex πάντως, στόχο αποτελεί η ανακαίνιση παλαιότερων σημείων και η μεγέθυνση τους εφόσον αυτό είναι δυνατόν, με την συγκέντρωση καταστημάτων να αποτελεί μέρος της στρατηγικής, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ο όμιλος Inditex απασχολεί 4.100 άτομα στην χώρα μας, αποτελώντας έναν άκρως επιθυμητό εργοδότη για υπαλλήλους τόσο πλήρους όσο και μερικής απασχόλησης, καθώς προσφέρει ένα ελκυστικό πακέτο αποδοχών, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται αποδοχές υψηλότερες του μέσου όρου της αγοράς έως και 30%, εκπτώσεις στις συλλογές των αλυσίδων του, αλλά και μπόνους αποδοτικότητας, ως ποσοστό επί των πωλήσεων.

Διεθνώς, ο όμιλος Inditex ολοκλήρωσε την δωδεκάμηνη χρήση στις 31 Ιανουαρίου 2024 καταγράφοντας αύξηση κατά 10% στις πωλήσεις, στα 35,9 δισ ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν κατά 30%, αγγίζοντας τα 5,4 δισ ευρώ. Ο όμιλος σχεδιάζει να διαθέσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 1,8 δισ ευρώ, κυρίως προς βελτίωση των εμπορικών του χώρων, καθώς και την τεχνολογική αναβάθμιση των ηλεκτρονικών του καταστημάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

inditex-fashion-shops
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανανέωση των καταστημάτων Inditex - Zara, δυναμική αύξηση του τζίρου

Σε ανακαίνιση και επέκταση του καταστήματος Zara στο Golden Hall προχώρησε ο ισπανικός όμιλος. Στο 80% του τζίρου του 2019 έχει φτάσει ο τζίρος το τελευταίο τετράμηνο, δηλώνει στο Business Daily ο διευθύνων σύμβουλος, Ηλίας Μάλαμας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανοίγει νέα καταστήματα η Inditex κόντρα στην κρίση του εμπορίου

Σημεία πώλησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία μέσα στο 2021 ο ισπανικός όμιλος fast fashion, ενώ μεγάλη αύξηση πωλήσεων καταγράφεται και μέσω του ψηφιακού καταστήματος.