ΓΔ: 2493.46 -0.74% Τζίρος: 96.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:33:34
Φωτο: Shutterstock

Η Gastrade κατέθεσε στη ΡΑΕ αίτηση για τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης

Η εταιρεία που αναπτύσσει το έργο κατέθεσε αίτηση για τη χορήγηση νέας Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) για τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγάλο ενεργειακό έργο της Αλεξανδρούπολης καθώς η εταιρεία Gastrade, που αναπτύσσει το έργο κατέθεσε αίτηση για τη χορήγηση νέας Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) για τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Σταθμός θα αποτελείται από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης & Αεριοποίησης (FSRU) και θα αναπτυχθεί στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κμ Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κμ φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κμ ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

«Το έργο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ολόκληρη την περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα μειώσει δραστικά οποιοδήποτε κίνδυνο διακοπής τροφοδοσίας», αναφέρει η εταιρεία και προσθέτει: «Η Gastrade είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα η οποία έλαβε άδεια ΑΣΦΑ για το έργο του «Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης» για το οποίο πρόσφατα ελήφθη η Τελική Επενδυτική Απόφαση και τώρα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης με στόχο να λειτουργήσει στα τέλη του επόμενου χρόνου. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Οι μέτοχοι της Gastrade είναι η Ελμίνα Κοπελούζου (ιδρύτρια μέτοχος), η Gaslog Cyprus Investments, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ με 20% ο κάθε ένας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιπροσωπεία του Κατάρ στο Ιράν εν μέσω κλιμάκωσης στη Μ. Ανατολή

Αντιπροσωπεία από το Κατάρ έφτασε στο Ιράν για συνομιλίες με στόχο την αποκλιμάκωση μετά την επίθεση σε καταριανό πλοίο LNG στα Στενά του Ορμούζ, ενισχύοντας τον ρόλο της ως μεσολαβητή μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.
Αλέξανδρος Εξάρχου και Κωνσταντίνος Ξιφαράς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Atlantic SEE: Το «σημείο-κλειδί» της συμφωνίας των 9 δισ. με την Venture Global

Το κλειδί της συμφωνίας είναι η δυνατότητα ανακατεύθυνσης φορτίων προς άλλες αγορές από την Atlantic SEE LNG Trade εάν δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση. Τι σημαίνει για τον Κάθετο Διάδρομο και την Ελλάδα.
ΔΕΠΑ Εμπορίας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η στρατηγική θέση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη νέα γεωγραφία του φυσικού αερίου

Μια σταθερά ενισχυόμενη παρουσία στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου διαμορφώνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσα από τη συμμετοχή της σε στρατηγικές υποδομές, την ενεργό παρουσία της στο LNG και την ανάπτυξη διασυνοριακών εμπορικών ροών.