ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:44:50 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Gastrade κατέθεσε στη ΡΑΕ αίτηση για τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης

Η εταιρεία που αναπτύσσει το έργο κατέθεσε αίτηση για τη χορήγηση νέας Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) για τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγάλο ενεργειακό έργο της Αλεξανδρούπολης καθώς η εταιρεία Gastrade, που αναπτύσσει το έργο κατέθεσε αίτηση για τη χορήγηση νέας Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) για τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Σταθμός θα αποτελείται από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης & Αεριοποίησης (FSRU) και θα αναπτυχθεί στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κμ Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κμ φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κμ ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

«Το έργο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ολόκληρη την περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα μειώσει δραστικά οποιοδήποτε κίνδυνο διακοπής τροφοδοσίας», αναφέρει η εταιρεία και προσθέτει: «Η Gastrade είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα η οποία έλαβε άδεια ΑΣΦΑ για το έργο του «Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης» για το οποίο πρόσφατα ελήφθη η Τελική Επενδυτική Απόφαση και τώρα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης με στόχο να λειτουργήσει στα τέλη του επόμενου χρόνου. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Οι μέτοχοι της Gastrade είναι η Ελμίνα Κοπελούζου (ιδρύτρια μέτοχος), η Gaslog Cyprus Investments, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ με 20% ο κάθε ένας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεκινά το market test του νέου σταθμού FSRU για τη Mediterranean Gas

Το LNG που θα μεταφέρεται στο Βόλο θα επαναεριοποιείται, και θα εισέρχεται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου όπου από εκεί μέσω διασυνοριακών αγωγών θα κατευθύνεται σε βαλκανικές χώρες αλλά και την Ιταλία μέσω της προωθούμενης διασύνδεσης με την Ελλάδα.