ΓΔ: 789.74 1.35% Τζίρος: 35.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:00:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
Φωτο: Shutterstock

Πρόστιμο από την ΕΚΤ στην Τράπεζα Κύπρου για μεταφορές κεφαλαίων χωρίς άδεια

Το πρόστιμο είναι ύψους 575.000 ευρώ, με την ΕΚΤ να τονίζει ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου 2016 και Δεκεμβρίου 2017 η Τράπεζα Κύπρου έκανε μεταφορές κεφαλαίων χωρίς να έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 575.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς μετέφερε ρευστότητα στις θυγατρικές της που λειτουργούν χωρίς να ζητήσει προηγούμενη έγκριση από την εποπτική αρχή, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το 2016, ενόψει της κατάστασης ρευστότητας της τράπεζας εκείνη τη στιγμή, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να ζητήσει προηγούμενη έγκριση για οποιαδήποτε μεταφορά κεφαλαίου ή ρευστότητας σε οποιαδήποτε από τις θυγατρικές της. Η εθνική εποπτική αρχή είχε αρχικά επιβάλει αυτό το προληπτικό μέτρο το 2012 πριν από την καθιέρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας.

Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2017 η τράπεζα πραγματοποίησε σκόπιμα πολυάριθμες μεταφορές χωρίς να ζητήσει την έγκριση της εποπτικής αρχής. Αυτό συνέβη παρά την προφανή γνώση αυτής της απαίτησης και αφού η τράπεζα είχε ζητήσει σωστά την έγκριση της ΕΚΤ σε πολλές άλλες περιπτώσεις κατά την ίδια περίοδο, αποδεχόμενη έτσι ότι θα οδηγούσε σε παραβίαση. Αυτό εμπόδισε την ΕΚΤ να αξιολογήσει σωστά την κατάσταση της τράπεζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και, ως εκ τούτου, χαρακτηρίζεται ως υψηλού βαθμού ανάρμοστη συμπεριφορά.

Όταν αποφασίζει για το ύψος της ποινής που θα επιβληθεί σε μια τράπεζα, η ΕΚΤ εφαρμόζει τον οδηγό της για τη μέθοδο καθορισμού των διοικητικών χρηματικών κυρώσεων. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ χαρακτήρισε την παράβαση ως μέτρια σοβαρή. Η τράπεζα έχει το δικαίωμα να προσβάλει την απόφαση της ΕΚΤ ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Την παύση εργασιών της ρωσικής RCB Bank στην Κύπρο αποφάσισε η ΕΚΤ

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ η ρωσική τράπεζα δεν θα μπορεί να δέχεται νέες καταθέσεις, να χορηγεί νέα δάνεια ή να πραγματοποιεί νέες επενδύσεις. Η ΕΚΤ διόρισε και προσωρινούς διαχειριστές ώστε να παρακολουθούν τη ρευστότητα και το κεφάλαιο της τράπεζας.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρεις συνθετικές τιτλοποιήσεις από Πειραιώς με κεφαλαιακό όφελος 0,50%

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Τρ. Πειραιώς με τις συναλλαγές αυτές θα μειωθεί το σταθμισμένο έναντι κινδύνων ενεργητικό της κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Στα 2,7 δισ. ευρώ η λογιστική αξία των δανειακών χαρτοφυλακίων.