ΓΔ: 1183.75 -0.67% Τζίρος: 34.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:04:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Την παύση εργασιών της ρωσικής RCB Bank στην Κύπρο αποφάσισε η ΕΚΤ

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ η ρωσική τράπεζα δεν θα μπορεί να δέχεται νέες καταθέσεις, να χορηγεί νέα δάνεια ή να πραγματοποιεί νέες επενδύσεις. Η ΕΚΤ διόρισε και προσωρινούς διαχειριστές ώστε να παρακολουθούν τη ρευστότητα και το κεφάλαιο της τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την σταδιακή παύση των εργασιών της ρωσικής τράπεζας RCB Bank η οποία αιφνιδιαστικά λίγο πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου άλλαξε την μετοχική της σύνθεση μεταφέροντας το πακέτο του βασικού της μετόχου της ρωσικής VTB Bank (PJSC) σε Κύπριους επενδυτές.

Το σχέδιο εθελούσιας σταδιακής παύσης των τραπεζικών εργασιών της RCB Bank που προβλέπει την πλήρη αποπληρωμή των καταθετών, είναι επακόλουθο του αντίκτυπου των γεωπολιτικών κινδύνων στις εργασίες της τράπεζας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η ΕΚΤ αποφάσισε ότι η RCB Bank δεν θα μπορεί να δέχεται νέες καταθέσεις, να χορηγεί νέα δάνεια ή να πραγματοποιεί νέες επενδύσεις. Παράλληλα διόρισε προσωρινούς διαχειριστές προκειμένου να συνεργαστούν με την τρέχουσα διοίκηση και να παρακολουθήσουν προσεκτικά τη ρευστότητα και το κεφάλαιο της τράπεζας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις προκειμένου να διευκολύνει την απόφαση της RCB Bank Ltd να προχωρήσει σε εθελούσια σταδιακή παύση των τραπεζικών εργασιών της. Το σχέδιο της RCB Bank, το οποίο περιλαμβάνει την πλήρη αποπληρωμή του συνόλου των καταθετών της, είναι επακόλουθο του αντίκτυπου των γεωπολιτικών κινδύνων στις εργασίες της τράπεζας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να δώσει στην RCB Bank την άδεια να πωλήσει μέρος του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων της στην Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ (Hellenic Bank Public Company Ltd). H RCB Bank ζήτησε από την ΕΚΤ να εγκρίνει τη συμφωνία πώλησης στην οποία κατέληξαν οι δύο οντότητες. Σύμφωνα με το σχέδιο σταδιακής παύσης των τραπεζικών εργασιών της RCB Bank, η πώληση θα διασφαλίσει επάρκεια ρευστότητας για την πλήρη αποπληρωμή των καταθέσεων των πελατών της.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς στις τραπεζικές εργασίες της RCB Bank ούτως ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση κινδύνων κατά τη διαδικασία σταδιακής παύσης τους. Συνεπώς, η RCB Bank δεν θα είναι σε θέση να δέχεται νέες καταθέσεις, να χορηγεί νέα δάνεια ή να πραγματοποιεί νέες επενδύσεις. 

Η ΕΚΤ αποφάσισε να διορίσει προσωρινό διαχειριστή που θα παρακολουθεί προσεκτικά τις θέσεις ρευστότητας και κεφαλαίου της RCB Bank και θα επιβλέπει τη συντεταγμένη αποπληρωμή των καταθετών της. Ο προσωρινός διαχειριστής δεν θα αντικαταστήσει το τρέχον διοικητικό όργανο αλλά αντιθέτως θα συνεργαστεί μαζί του και θα στηρίξει τη συντεταγμένη εφαρμογή του σχεδίου εθελούσιας σταδιακής παύσης τραπεζικών εργασιών που εκπόνησε η τράπεζα.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση επιτοκίου στο 12% αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Η απόφαση έχει στόχο την στήριξη του ρουβλίου και την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η έκτακτη συνεδρίαση για το επιτόκιο πραγματοποιήθηκε αφού το ρούβλι κατρακύλησε πέρα από το όριο των 100 έναντι του δολαρίου χθες Δευτέρα.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Αποφασισμένη η ΕΚΤ να ασκήσει έλεγχο στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο διορισμός Επιτρόπου στη γαλλική Société Générale,, εκπρόσωπος της ΕΚΤ τόνισε πως ο ενιαίος ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός δημιουργήθηκε για να ενισχύσει την ασφάλεια και την ευρωστία του τραπεζικού τομέα.
Sberbank-Russia
ΔΙΕΘΝΗ

Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα μπαίνει στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ

Η Sberbank αντιπροσωπεύει το 37% της τοπικής αγοράς, και έχει ήδη εξαιρεθεί από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT. Στα 1.229 ανέρχονται τα πρόσωπα και 110 οι εταιρείες που έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» της Ευρώπης.