ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:08:57 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bank_building
Πηγή: Shutterstock

Τράπεζες: Εισαγόμενες μέσω… Κύπρου οι επιπτώσεις από τη Ρωσία

Μικρή η άμεση έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη Ρωσία, αλλά αρχίζει να προβληματίζουν οι δραστηριότητες στην Κύπρο, που επηρεάζεται περισσότερο από τις κυρώσεις της Δύσης στη ρωσική οικονομία.

Εισαγόμενες μέσω Κύπρου αναμένεται να είναι για τις ελληνικές τράπεζες οι επιπτώσεις από τις οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία ως αποτέλεσμα της εισβολής της στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες.

Υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Business Daily ότι, παρότι δεν έχουν εκτιμηθεί ακόμη οι ακριβείς επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικές κρίσης, τα μεγέθη δεν είναι τόσο σημαντικά ώστε να προκαλέσουν πρόβλημα στην Ελλάδα. Επισημαίνουν, πάντως, ότι οι σύμμαχοι επέβαλαν τις κυρώσεις στη Ρωσία εν γνώση των επιπτώσεων που θα έχουν και για τις δικές τους οικονομίες. Εξάλλου, όπως έχει ήδη αναφέρει το BD, στελέχη από τις συστημικές τράπεζες και το Ευρωσύστημα διατυπώνουν συγκρατημένα αισιόδοξες τις άμεσες επιπτώσεις της κρίσης στη ελληνική οικονομία, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις έμμεσες επιπτώσεις στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό.

Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, και για την κυπριακή οικονομία που παραδοσιακά διατηρεί στενούς δεσμούς με τη ρωσική, τόσο άμεσα λόγω των επενδύσεων αλλά και των τουριστών που κατακλύζουν κάθε καλοκαίρι τη χώρα, όσο και έμμεσα μέσω των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των καταθετικών ροών που ξεκινούν από τη Μόσχα και καταλήγουν στη Λευκωσία. Η Κύπρος, εξάλλου, εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στους φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με την ανανεωμένη λίστα 42 κρατών που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ το 2021.

Οι ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο

Από τις ελληνικές τράπεζες, παρουσία στην Κύπρο μέσω θυγατρικών έχουν η Eurobank, η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε αποεπενδύσει το 2016 από το νησί, πουλώντας το 100% των μετοχών στην κυπριακή θυγατρική της.

Η Eurobank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού  μετά την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου. Τον περασμένο Ιούλιο, η Eurobank ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την παρουσία της εξαγοράζοντας το 12,6% της Ελληνικής Τράπεζας, επιβεβαιώνοντας τον στρατηγικό της στόχο το 30% των εσόδων του ομίλου να προέρχεται από το εξωτερικό. Η κυπριακή θυγατρική αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κερδοφορίας του Ομίλου Eurobank, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία πρώτου εξαμήνου 2021, από τα 190 εκατ. ευρώ που ήταν τα κέρδη μετά φόρων, τα 24,1 εκατ. ευρώ προήλθαν από την κυπριακή δραστηριότητα.

Η θυγατρική της Alpha Bank στην Κύπρο κατέγραψε ζημιές προ φόρων 311,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2021, εξαιτίας της αναγνώρισης προβλέψεων 326 εκατ. ευρώ της εξυγίανσης του δανεικού της χαρτοφυλακίου από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η διοίκηση της Alpha Bank έχει θέσει ως στόχο την εξυγίανση της κυπριακής θυγατρικής μέσω της επίτευξης μονοψήφιων ποσοστών NPEs εντός του πρώτου εξαμήνου 2022, με στόχο «να επικεντρωθεί εκ νέου στις βασικές της δραστηριότητες, στηρίζοντας την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας και επιστρέφοντας σε τροχιά μεγέθυνσης του δανειακού χαρτοφυλακίου της και υψηλά ποσοστά κερδοφορίας», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση αποτελεσμάτων εννεάμηνου.

Η Εθνική Τράπεζα διατηρεί πολύ μικρή παρουσία στην Κύπρο. Όπως αναφέρουν πηγές της τράπεζας, μετά τη ματαίωση της πώλησης στην Astrobank το 2020, η ΕΤΕ περιόρισε δραστικά τη θέση της στο νησί. Και η τρέχουσα κρίση δεν συνιστά λόγω ανησυχίας. 

Τι «βλέπει» η S&P για την κυπριακή οικονομία

Στην πρόσφατη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, η S&P διατήρησε αμετάβλητη τη θετική προοπτική της εξηγώντας ότι «παρότι η κρίση στην Ουκρανία αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία -έναν σημαντικό οικονομικό της εταίρο- σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εκτιμάται ότι οι προοπτικές της παραμένουν ισχυρές με ρυθμούς ανάπτυξης 3,2% κατά μέσο όρο τα έτη 2023-2025».

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας θα επηρεάσουν τις αφίξεις Ρώσων φέτος στο νησί, λόγω της απαγόρευσης των πτήσεων, ωστόσο αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη μέσω των αφίξεων από αγορές της ΕΕ οι οποίες εν μέρει θα αντισταθμίσουν τις απώλειες. Σε ό,τι αφορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφέρει πάντως ότι η Ρωσία (συμπεριλαμβανομένων των πολιτών διπλής υπηκοότητας) αποτελεί βασική ώρα για επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο, καθώς αναλογεί στο 11% του κυπριακού ΑΕΠ και σε ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό των συνολικών εξαγωγών του νησιού. Αρνητικά αναμένεται, επίσης, να επηρεάσει την επιχειρηματική δραστηριότητα των Ρώσων στην Κύπρο τουλάχιστον για το 2022 εξαιτίας των κυρώσεων που στοχεύουν στις συστημικές ρωσικές τράπεζες, προειδοποιεί η S&P.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς αποτιμούν οι Έλληνες τραπεζίτες τις επιπτώσεις του πολέμου

Ασήμαντη η απευθείας έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία, όπως τονίστηκε από τους επικεφαλής των ομίλων στους αναλυτές. Σοβαρές οι έμμεσες επιπτώσεις που είναι, όμως, δύσκολο να αξιολογηθούν σήμερα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κυνηγούν» στελέχη Πληροφορικής οι τράπεζες και στρέφονται στο εξωτερικό

Πρώτους μισθούς που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ προσφέρουν οι τράπεζες για στελέχη με ειδίκευση στην Πληροφορική, αλλά δεν υπάρχει επαρκής προσφορά και στρέφονται ακόμη και σε αγορές όπως η Ινδία, η Πολωνία και η Ρουμανία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξέσπασε πόλεμος τιμών στις τράπεζες για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια

Ο σκληρός ανταγωνισμός για τα νέα δάνεια στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας οδηγεί σε εκταμιεύσεις δανείων ακόμη και με όρους που μπορεί να αποδειχθούν ζημιογόνοι στο μέλλον για τις τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το business plan για την Attica Bank: Χρειάζεται κεφάλαια 300 - 600 εκατ.

Τι προβλέπει το business plan της Boston Consulting που παρουσιάζεται σήμερα. Ανάλογα με το ύψος των δανείων που θα τιτλοποιηθούν, οι κεφαλαιακές ανάγκες κυμαίνονται από 300 έως 600 εκατ. Τι θα γίνει με καταστήματα και προσωπικό.