ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ote-cosmote
Φώτο: OTE Group

Έκπτωση ζητά η Orange από τον ΟΤΕ στο τίμημα για Telekom Romania

Μείωση κατά 24 εκατ. από τα 497 εκατ. που είχαν συμφωνηθεί για την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής του ΟΤΕ έχει ζητήσει η Orange. Για τυπικό ζήτημα που δεν προκαλεί ανησυχία και συμβαίνει στα deals τόσων εκατομμυρίων κάνουν λόγο πηγές της αγοράς.

Σε διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της Orange βρίσκονται τα στελέχη του ΟΤΕ για το τελικό αντίτιμο της αγοραπωλησίας του 54% των μετοχών της Telekom Romania που είχε συμφωνηθεί τον Σεπτέμβριο.

Η Orange είχε ανακοινώσει τη συμφωνία για την απόκτηση της Telekom Romania τον Νοέμβριο του 2020, ως μέρος του επενδυτικού της πλάνου για ανάπτυξη στη ρουμανική αγορά, με την συμφωνία να ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2021. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Orange παρουσίασε για πρώτη φορά τις οικονομικές καταστάσεις της Telekom Romania.

Ειδικότερα, η Orange ζήτησε από τον ΟΤΕ να υπάρξει αναδρομική προσαρμογή στο τίμημα που είχε συμφωνήσει να πληρώσει για το μερίδιο στην Telekom Romania. Ο πολυεθνικός όμιλος έχοντας αναλύσει λεπτομερώς τους λογαριασμούς του ρουμανικού φορέα παροχής σταθερών υπηρεσιών μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 κατέθεσε αίτημα στον ΟΤΕ να μειωθεί το τίμημα έως και 24 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους όρους της πώλησης, όπως αυτοί αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς.

Η κίνηση αυτή πάντως δεν δείχνει να προκαλεί ανησυχία, καθώς ο όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις με την Orange, με κύκλους της αγοράς να αναφέρουν πως αυτό συμβαίνει επειδή ο πολυεθνικός όμιλος κλείνει για πρώτη φορά οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας στη Ρουμανία και αποτελεί ένα τυπικό ζήτημα που υπάρχει σε deals τόσων εκατομμυρίων και υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως το καθαρό χρέος, το κεφάλαιο κίνησης και τυχόν λοιπές προσαρμογές πριν το κλείσιμο.

Υπενθυμίζουμε ότι το τίμημα για την πώληση του 100% της Telekom Romania που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά σταθερής στη Ρουμανία συμφωνήθηκε σε 497 εκατ. ευρώ με το αναλογούν στον ΟΤΕ να φτάνει τα 296 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 αφού έλαβε υπό όρους έγκριση από την EE στα τέλη Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι η TKR θα εκχωρούσε το μειοψηφικό της μερίδιο στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Telekom Romania Mobile Communications, που έφτανε το 30%, η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε από τον ΟΤΕ στις 9 Σεπτεμβρίου 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διπλάσιες ταχύτητες ίντερνετ από τον ΟΤΕ και επενδύσεις σε οπτικές ίνες

Χωρίς πρόσθετο κόστος για τους συνδρομητές, ο ΟΤΕ θα προσφέρει διπλάσιες ταχύτητες στις ευρυζωνικές συνδέσεις, ενώ θα αυξήσει το επενδυτικό πρόγραμμα για τις οπτικές ίνες. Τι συμφωνήθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη και CEO της Deutsche Telekom.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γκαζώνει» ο ΟΤΕ για τις οπτικές ίνες, στο Μαξίμου ο CEO της D. Telekom

Οι κυβερνητικές παραινέσεις για επιτάχυνση επενδύσεων και η είσοδος νέων παικτών στα δίκτυα ανεβάζουν την πίεση στον ΟΤΕ για γρήγορες επενδύσεις. Ραντεβού Μητσοτάκη με το «αφεντικό» της μητρικής D. Telekom μέσα στον Δεκέμβριο.
internet-diadiktyo-fiber
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οπτικές ίνες: Η νέα συμμαχία της Telekom και οι φήμες για την Ελλάδα

Σχήμα για επενδύσεις στις οπτικές ίνες συγκροτεί η μητρική του ΟΤΕ, Deutsche Telekom. Η ίδια θα εισφέρει 1 δισ. ευρώ και επενδυτική εταιρεία άλλα 500 εκατ. ευρώ. Έντονη κινητικότητα και στην ελληνική αγορά.
fiber-internet-diktyo-tilepikoinwnies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο πόλεμος ΔΕΗ - ΟΤΕ για το ίντερνετ προβληματίζει και το Μαξίμου

Αντίθετος ο ΟΤΕ στο σχέδιο της ΔΕΗ για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, καθώς τίθεται σε αμφισβήτηση η μονοπωλιακή του θέση. Ο προβληματισμός της κυβέρνησης και το παράδειγμα της Ιταλίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο άγνωστος πόλεμος για την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

Το παρασκήνιο του διαγωνισμού για τα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων. Η παρέμβαση από τη διοίκηση της ΔΕΗ με αίτημα αναβολής, η απόφαση του Μαξίμου να προχωρήσει η διαδικασία και οι διχογνωμίες στην κυβέρνηση.