ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
alpha bamk
Φώτο: Alpha Bank

Alpha Bank: Έκλεισε η πώληση του Orbit στη Hoist Finance με 108 εκατ.

Το τίμημα για τα «κόκκινα» δάνεια ύψους 2,1 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,4% του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου. Μειώνεται κατά 2,3% ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Alpha Bank.

Την ολοκλήρωση της Συναλλαγής Orbit που αφορά «κόκκινα» δάνεια ύψους 2,1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Alpha Bank. Αγοραστής του Orbit είναι η Hoist Finance AB με τίμημα 108 εκατ. ευρώ ή 7,4% του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Alpha αναφέρει:

Σε συνέχεια της από 28.12.2021 ανακοίνωσής της, η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. ανακοινώνει ότι η 100% θυγατρική της, Alpha Bank Α.Ε., ολοκλήρωσε την πώληση ενός Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων και άνευ Εξασφαλίσεων Δανείων Λιανικής Τραπεζικής, συνολικού οφειλόμενου υπολοίπου ύψους Ευρώ 2,1 δισ. και συνολικής λογιστικής αξίας ύψους Ευρώ 1,3 δισ. με ημερομηνία αναφοράς την 31.12.2020, προς την εταιρεία Hoist Finance AB.

Όπως έχει ανακοινωθεί από τον Δεκέμβριο, η συναλλαγή συμβάλλει στην εξυγίανση του ισολογισμού της Alpha Bank, μειώνοντας περαιτέρω τον Δείκτη ΜΕΑ κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες και ενισχύοντας τη συνολική μη οργανική μείωση του εν λόγω δείκτη που επιτεύχθηκε κατά το τελευταίο έτος σε περίπου 26 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο Orbit σημειώνονται τα ακόλουθα:

  • Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο συνολικής λογιστικής αξίας € 1,3 δισ. και συνολικού οφειλόμενου ποσού € 2,1δισ., αποτελούμενο από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) λιανικής τραπεζικής, κυρίως καταναλωτικά δάνεια και υπόλοιπα πιστωτικών καρτών. 
  • Χαρτοφυλάκιο με πιο πρόσφατα δάνεια και καλύτερο προφίλ ανάκτησης σε σύγκριση με προηγούμενες συναλλαγές της Τράπεζας σε χαρτοφυλάκια ΜΕΔ άνευ εξασφαλίσεων. 
  • Η τιμή πώλησης του χαρτοφυλακίου είναι η υψηλότερη που έχει ληφθεί από όλες τις προηγούμενες συναλλαγές άνευ εξασφαλίσεων στην ελληνική αγορά ως ποσοστό της συνολικής απαίτησης.
  • Η Τράπεζα κατάφερε να ολοκληρώσει την συναλλαγή Orbit με καλύτερους όρους κόστους από τους προϋπολογισμένους για τη συγκεκριμένη συναλλαγή. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τον κατασκευαστικό κλάδο

Η μελέτη παρουσιάζει τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία του κλάδου των κατασκευών, περιγράφει τις κύριες, παγκόσμιες τάσεις που αναμένεται στο άμεσο μέλλον να διαμορφώσουν το τοπίο ανάπτυξης του κλάδου.
alpha bamk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα εποχή στην Alpha Αστικά Ακίνητα, προχωρά ο μετασχηματισμός

Δημιουργείται μια νέα εταιρεία η οποία θα παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης και εκμετάλλευσης για όλο τον κύκλο ζωής των ακινήτων, εκμεταλλευόμενη τη θετική συγκυρία για την εγχώρια αγορά ακινήτων.
alpha bamk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι σημειώνουν για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της Alpha Bank δέκα οίκοι

Οι αναλυτές κάνουν ειδική μνεία στο ύψος των νέων εκταμιεύσεων και την καθαρή πιστωτική επέκταση της τράπεζας που παραμένει για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στα υψηλότερα επίπεδα της αγοράς.
Βασίλης Ψάλτης, CEO, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Σε τροχιά επίτευξης των στόχων του 2022, επιστροφή σε κερδοφορία

Νέες εκταμιεύσεις 2,4 δισ. στο α' τρίμηνο, βελτίωση ποιότητας κερδών, μονοψήφιος δείκτης NPEs στο β' τρίμηνο, ισχυρή κεφαλαιακή βάση και στόχος η διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023.