ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Άνοιγμα της Letto σε Γερμανία - Σ. Αραβία με υποστήριξη από την EBRD

Η επιχείρηση κατασκευής επίπλων, που διαθέτει στο πελατολόγιό της μεγάλα ξενοδοχεία, με την βοήθεια της EBRD κατάφερε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και τις συνέπειες της καταγράφοντας αύξηση των πωλήσεων κατά 37% το 2020.

Η LETTO, μια οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, και που αποτελεί μια από τις κορυφαίους κατασκευαστές επίπλων κρεβατοκάμαρας ετοιμάζεται να επεκταθεί πέρα από τα ελληνικά σύνορα με την βοήθεια της EBRD που έχει υποστηρίξει μέχρι στιγμής περισσότερες από 140 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος Συμβουλών για Μικρές Επιχειρήσεις και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η οικογένεια Κόιου, είναι οι ιδιοκτήτες της LETTO, που σχεδιάζει και παρέχει έπιπλα σε σπίτια και ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ κύριος στόχος τους είναι τώρα να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Σαουδική Αραβία.

Η εταιρεία διαθέτει περίπου 100 σημεία πώλησης ενώ μεταξύ των πελατών της περιλαμβάνονται μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική αλλά και νησιά. «Υπάρχει μια μεγάλη αγορά επίπλων στην Ελλάδα, με πολύ όμορφα και λειτουργικά σχέδια επηρεασμένα κυρίως από την Ιταλία, από όπου αποκτήσαμε την τεχνογνωσία μας. Ωστόσο, οι εξαγωγές είναι απαραίτητες γιατί τα ελληνικά σπίτια και τα ξενοδοχεία είναι ανεπαρκή αν θέλουμε να αναπτυχθούμε», λέει η Δήμητρα Παπουτσή, Διευθύντρια Μάρκετινγκ της LETTO.

«Το να παραδεχτείς ότι χρειάζεσαι έναν σύμβουλο και να βρεις τον κατάλληλο είναι μια τεράστια διαδικασία. Κάποιος έπρεπε να οργανώσει τις σκέψεις μας και να μας οργανώσει και ως ομάδα. Η τράπεζα μας βοήθησε πολύ σε αυτό», αναφέρει η διευθύντρια Μάρκετινγκ της LETTO.

Το πρώτο βήμα ήταν ο σχεδιασμός ενός νέου στρατηγικού σχεδίου για τα επόμενα χρόνια. «Ήμασταν πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, οπότε η απόφαση να προχωρήσουμε στο δεύτερο έργο ήρθε πιο εύκολα, καθώς ξέραμε τι θέλαμε να κάνουμε και πού να πάμε για συμβουλές. Η EBRD μας βοήθησε να βρούμε τον κατάλληλο σύμβουλο πωλήσεων, ο οποίος είναι ακόμα μαζί μας και μας υποστηρίζει σε εβδομαδιαία βάση, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του έργου», προσθέτει.

Αυτό βοήθησε την εταιρεία να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού και τις συνέπειές της και το 2020 η LETTO κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 37% σε σχέση με το 2019, ενώ κατάφερε να ανακτήσει μεγάλο μέρος του τζίρου που έχασε από τον ξενοδοχειακό τομέα λόγω η κρίση στον τουρισμό.

Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της LETTO είναι να χρησιμοποιεί πιστοποιημένες πρώτες ύλες σύμφωνα με όλα τα πρότυπα της ΕΕ. Μάλιστα, η εταιρεία έχει επενδύσει σε ένα εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων για τη διαχείριση των υποπροϊόντων της, καθιστώντας την μια από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον εταιρείες στον κλάδο των επίπλων στην Ελλάδα.

Εκτός από την προσεκτική συλλογή και ανακύκλωση αλουμινίου, σιδήρου, νάιλον και χαρτιού, η εταιρεία επεξεργάζεται το πριονίδι και το μετατρέπει σε μπρικέτες (συμπιεσμένα μπλοκ) για σύγχρονους λέβητες μηδενικών εκπομπών που θερμαίνουν τις 5.000 τετραγωνικών μέτρων εγκαταστάσεις της. Με αυτόν τον τρόπο, τα υποπροϊόντα δεν μένουν αχρησιμοποίητα, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και αποφεύγοντας τη σπατάλη.

 «Όταν αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τις εγκαταστάσεις και να αγοράσουμε νέα μηχανήματα το 2004, δημιουργήσαμε επίσης ένα νέο σύστημα διαχείρισης για τα υποπροϊόντα μας. Είχαμε τόνους πριονίδι που προκαλούσε μόνο επιπλέον έξοδα για να οδηγηθεί στις χωματερές» αναφέρει η κα. Παπουτσή.

Τώρα, η LETTO σχεδιάζει τώρα να εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες ώστε να καλύψει όλες τις ενεργειακές της ανάγκες. Κάτι που είναι πιο σημαντικό από ποτέ, όχι μόνο από περιβαλλοντική άποψη, αλλά και για τη μείωση του κόστους λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντλεί 150 εκατ. ευρώ ο ΟΤΕ για επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

O ΟΤΕ προχωρά στην άντληση κεφαλαίων μέσω δανειακής σύμβασης με την EBRD και είναι η πρώτη που υλοποιείται στη χώρα στις ψηφιακές επενδύσεις, με την χρήση δανειακών κεφαλαίων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eλλάκτωρ: Πρόταση επαναγοράς του «ακριβού» ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ

Προσφέρει τιμή 101 στους ομολογιούχους. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Παραμένει ερωτηματικό η στάση των ομολογιούχων αφού έχουν τη δυνατότητα να λάβουν καλύτερες τιμές σύμφωνα με τους αρχικούς όρους έκδοσης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 856 εκατ. από τον ΔΕΣΦΑ

Στα νέα έργα περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του σταθμού συμπίεσης στην Κομοτηνή που αναθεωρήθηκε προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη ενίσχυσης των διακινούμενων ροών προς την Βουλγαρία μέσω του αγωγού IGB.
BC PARTNERS, STATHOPOULOS
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ν. Σταθόπουλος - BC Partners Europe: Tα συστατικά στο δρόμο προς την επιτυχία

O άνθρωπος που κρατά τα ηνία της BC Partners στην Ευρώπη, βρισκόταν στην Ελλάδα με την ιδιότητά του μέλους του Board of Directors της Ελληνικής Πρωτοβουλίας και πρωταγωνιστεί στην υλοποίηση επενδύσεων άνω των 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.