Φώτο: Shutterstock

«Καμπανάκια» τριών ξένων οίκων για «φτωχή» ανάκαμψη το 2021

Χαμηλώνουν τον πήχη της ανάπτυξης του επόμενου έτους σε 3,5% - 4% η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η ολλανδική ABN AMRO και η ιταλική UniCredit.

«Δυσμενές σενάριο» χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών την εκτίμηση για ανάπτυξη της τάξεως του 4.5% του χρόνου, ενώ «αισιόδοξο» το λένε οι οικονομολόγοι, που υποστηρίζουν ότι για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη χρειάζεται να βελτιωθούν αρκετά οι συνθήκες της πανδημίας τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Βουλή χθες, προβλέπεται ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ κατά 7,5% το 2021 με περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ, αν εξελιχθεί ομαλά η υγειονομική κρίση και εισρεύσουν γρήγορα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Περιέχει, επίσης, και ένα δυσμενές σενάριο βραδύτερης ανάπτυξης, στο 4,5% στην περίπτωση που τα πράγματα «δεν κυλήσουν καλά», σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Τρεις μήνες προτού μπει το 2021, οι συνθήκες δεν αφήνουν μεγάλο περιθώριο για αισιόδοξες προβλέψεις. Οι οικονομίες βυθίζονται στην ύφεση και δεν τολμάει κανείς να πει πότε θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Αυξάνονται τα περιοριστικά μετρά και η οικονομική αβεβαιότητα, επιβαρύνοντας το επενδυτικό και καταναλωτικό κλίμα, εν μέσω συγκεχυμένων πληροφοριών για την πορεία έρευνας του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Για την ελληνική οικονομία, δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες μέρες μια σειρά από νέες εκθέσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), την ολλανδική ABN AMRO και την ιταλική UniCredit. Και οι τρεις «διορθώνουν» προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για το 2021.

Η EBRD χαμήλωσε τον πήχη για την Ελλάδα στο 4% για το 2021, από 6%, που προέβλεπε τον Μάιο η τράπεζα. Η ABN AMRO εκτιμά ήπια ανάκαμψη 3,5% του χρόνου, ακολουθώντας μια παρόμοια άποψη με την UniCredit που «βλέπει» πιο αργή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 3,8% (έναντι 4,3% της προηγούμενης εκτίμησης).

Η ιταλική τράπεζα επισημαίνει, ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένουν θολές λόγω της έντονης αύξησης των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού όταν τα σύνορα της χώρας άνοιξαν εκ νέου, ωθώντας την κυβέρνηση να επαναφέρει τοπικούς περιορισμούς στην κοινωνική δραστηριότητα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, όπως εκτιμά οικονομολόγος ευρωπαϊκής τράπεζας, για να αναπτυχθεί το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες, μάλλον χρειάζεται να γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων που εισήχθησαν πρόσφατα μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Επίσης, θα πρέπει να έχει βρεθεί το εμβόλιο.

Για να «πιάσεις» το 5% στην Ελλάδα, χρειάζεται να έχει βρεθεί το εμβόλιο και να έχει αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς και των καταναλωτών, και εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα, τονίζει στο Business Daily ο ίδιος οικονομολόγος.

Οι επενδύσεις που είχαν «παγώσει» το 2020 θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην οικονομία, η οποία, συγκριτικά με τα χαμηλά το 2020, μπορεί εύκολα να κάνει μεγάλο άλμα. «Τα base effects του χρόνου θα είναι πολύ ισχυρά», επισημαίνει ο ίδιος.

Σημειώνεται, ότι το 2021, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει «έκρηξη» επενδύσεων με ρυθμό 30,4% μετά από πτώση 10,9% φέτος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο φέρνει η παράταση του lockdown

Για παράταση περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό έως και για 12 μήνες ακόμη προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ. Αυξάνονται συνεχώς τα βάρη στον προϋπολογισμό για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο διπλός κίνδυνος αστοχίας στο νέο προϋπολογισμό

Σε αβέβαιες προσδοκίες για εξάλειψη των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και για τεράστιες εισροές κοινοτικών κονδυλίων «πατούν» οι αισιόδοξες προβλέψεις για εκτίναξη της ανάπτυξης στο 7,5% και μείωση ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ.