ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: doValue

Στη doValue περνά η διαχείριση τιτλοποιημένων δανείων της Alpha Bank

Με το project Neptune, η doValue αναλαμβάνει τη μακροπρόθεσμη διαχείριση σχεδόν του 50% της αρχικής τιτλοποίησης, ενώ η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Την ανάληψη της διαχείρισης του Project Neptune της Alpha Bank, το οποιό αφορά τιτλοποημένα δάνεια λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η doValue

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοινωση πρόκειται  για τμήμα μιας παλαιότερης συναλλαγής 1,1 δισ. ευρώ το οποίο αγόρασε η Fortress Investment Group από την Alpha Bank το 2020 και στη συνέχεια δόθηκε η διαχείριση στη CEPAL.

Με το project Neptune, η doValue αναλαμβάνει τη μακροπρόθεσμη διαχείριση σχεδόν του 50% της αρχικής τιτλοποίησης. Η συναλλαγή αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου 2022. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς επιχειρήσεις εξασφαλισμένα από ακίνητα στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για μία ακόμα μεγάλη συναλλαγή για την doValue στην Ελλάδα, μετά την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας αξίας 5,7 δισ. ευρώ, σε συνεργασία με τις Fortress και Bain. Επίσης, έρχεται μετά την τιτλοποίηση της Eurobank (Mexico) αξίας 3,2 δισ. ευρώ, όπου η doValue παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης αλλά και μεταπώληση του χαρτοφυλακίου και εξειδικευμένους επενδυτές», σημειώνει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

H ανακοίνωση της doValue 

Η doValue S.p.A. («doValue» ή η «Εταιρεία») ανακοινώνει ότι, μέσω της θυγατρικής της doValue Greece, της έχει απονεμηθεί νέα εντολή εξυπηρέτησης που εκπροσωπεί πρόσθετη Ακαθάριστη Λογιστική Αξία περίπου 500 εκατ. («Project Neptune»). Η εργασία είχε ήδη αναφερθεί στο πλαίσιο των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων του 2021 που παρουσιάστηκαν στοαγορά στις 18 Φεβρουαρίου 2022.

Σημειώνετια ότι το 2020, μια οντότητα συνδεδεμένη με κεφάλαια που διαχειρίζεται η Fortress Investment Group απέκτησε χαρτοφυλάκιο από την Alpha Bank με Ακαθάριστη Λογιστική Αξία περίπου 1,1 δισ. ευρώ και ανέθεσε τη μεταβατική εντολή εξυπηρέτησης στην ελληνική υπηρεσία εξυπηρέτησης CEPAL. Με το Project Neptune,

Η doValue θα αναλάβει ως μακροπρόθεσμος servicer τη διαχείριση περίπου του 50% του αρχικού χαρτοφυλάκιο 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την ενσωμάτωση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Απριλίου 2022. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια που χορηγούνται σε Επιχειρήσεις και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις εξασφαλισμένα με ακίνητα στην Ελλάδα.

Το Project Neptune είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα για την doValue στην Ελλάδα για να καθιερωθεί ως κορυφαίος servicer και ακολουθεί την ανάθεση του Project Frontier (τιτλοποίηση HAPS από Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος χαρτοφυλακίου περίπου 5,7 δισ. Ακαθάριστης Λογιστικής Αξίας το οποίο ανατέθηκε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας στην doValue που ενεργεί σε κοινοπραξία με την Fortress and Bain) και Project Mexico (τιτλοποίηση HAPS από την Eurobank χαρτοφυλακίου περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ακαθάριστης λογιστικής αξίας, όπου η doValue, μέσω της doValue Greece, κατάφερε να διατηρήσει την εντολή εξυπηρέτησης προσφέροντας backstop στη Eurobank και μεταπωλώντας το χαρτοφυλάκιο στο πλαίσιο του ένας εξειδικευμένος επενδυτής).
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

alpha bamk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Ολοκλήρωσε την πώληση του χαρτοφυλακίου Sky ύψους 2,3 δισ.

Το Project Sky συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη συναλλαγή Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Κύπρο και τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα οριστική μεταβίβαση χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων που έχει πραγματοποιηθεί από ελληνική τράπεζα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καλεί τους δανειολήπτες η Alpha Bank να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γεφυρα»

Η τράπεζα στηρίζει τους δανειολήπτες που δέχθηκαν πλήγμα λόγω της πανδημίας και θέλουν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα του υπ. Οικονομικών για την επιδότηση δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στήριξη επιχειρήσεων και ιδιωτών από την Alpha Bank με ρυθμίσεις

Για τις Μεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις που πλήττονται προβλέπεται αναστολή καταβολής χρεολυσίων, ενώ για τους ιδιώτες και τις Μικρές Επιχειρήσεις προβλέπεται τρίμηνη αναστολή δόσεων.
Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψάλτης: Η Alpha Bank 100% ιδιωτική με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή

Όπως τόνισε ο CEO της τράπεζας «η σημερινή εξέλιξη δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας για την Τράπεζά μας, αλλά, κυρίως, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία».