ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σημαντική αύξηση λειτουργικών κερδών «βλέπει» η Fitch για τη Mytilineos

Προς το 18% θα κινηθεί το περιθώριο EBITDA από 13%, ενώ η Mytilineos θα επιτύχει σημαντική μείωση μόχλευσης, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης. Σε ιστορικά υψηλά κινείται η μετοχή.

Μεγάλη αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας και μείωση της μόχλευσης προβλέπει ο οίκος Fitch για τη Mytilineos, σε έκθεση όπου επιβεβαιώνει τη βαθμολογία της εταιρείας σε "BB" με σταθερές προοπτικές. Ο οίκος εκτιμά ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ισχυρό ρυθμό, ενώ στα πολύ θετικά στοιχεία για την εταιρεία συγκαταλέγεται η σημαντική μείωση της μόχλευσης. 

Σύμφωνα με τον Fitch οι αναμενόμενες υψηλές τιμές αλουμινίου το 2023, συνοδευόμενες από τις αναμενόμενες χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να στηρίξουν την ανάκαμψη του περιθωρίου EBITDA του ομίλου προς το 17% - 18% την περίοδο 2023-2025 σε σύγκριση με 13% την περίοδο 2021-2022. Το περιθώριο EBITDA μειώθηκε σε 13,1% το 2021 από 15,5% το 2020, κυρίως λόγω της χαμηλότερης κερδοφορίας στη μεταλλουργία και στα τμήματα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ τα τμήματα βιώσιμων μηχανολογικών λύσεων  (SES) και ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης (RSD) ανέφεραν βελτιωμένες επιδόσεις. Οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, διάβρωσαν την κερδοφορία.

Επιπρόσθετα στην έκθεση αναφέρεται ότι η καθαρή λειτουργική μόχλευση θα βελτιωθεί προς το 3,0x το 2022 (3,3x το 2021) και θα μειωθεί κάτω από 2,5x από το 2023. Ωστόσο, επί του παρόντος, οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, οι μεγάλες επενδυτικές δαπάνες και η πιθανή διακύμανση του κεφαλαίου κίνησης θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στις μετρήσεις μόχλευσης του ομίλου. Επιπλέον, θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ότι η χρηματοδότηση εξαγορών με νέο χρέος ως πιστωτικά αρνητική, αλλά αυτό αποτελεί έναν απρόβλεπτο κίνδυνο.

Ακόμη ο οίκος εστιάζει στο ιδιαίτερα χαμηλό κόστος παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας, που τοποθετεί τη Mytilineos μεταξύ των παραγωγών με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως (στο 1ο τεταρτημόριο στην παγκόσμια καμπύλη κόστους), αλλά και στο διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο. Όπως αναφέρει, οι ισχυρές συνέργιες μεταξύ των Τομέων και το πλήρως καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής, διασφαλίζουν την ισχυρή οικονομική απόδοση της εταιρείας ακόμα και σε περιόδους κρίσεων και υψηλών τιμών πρώτων υλών.

Όπως σημειώνει ο Fitch στην ανακοίνωσή της, «προβλέπουμε ότι η καθαρή λειτουργική μόχλευση θα μειωθεί από 3,3 φορές το 2021 σε περίπου 3,0x το 2022 και κάτω από 2,5x από το 2023. Παρά τις συνεχιζόμενες μεγάλες επενδύσεις, κατά την περίοδο 2022 - 2025, που αποδίδεται κυρίως στην οργανική επέκταση στο τμήμα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αναμένουμε ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) θα γίνουν θετικές από το 2023. Θεωρούμε ότι η επέκταση του ομίλου στον λιγότερο κυκλικό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιστωτικά θετική».

Η αξιολόγηση, τονίζει ο Fitch, «υποστηρίζεται από το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ, τις συνέργειες μεταξύ των επιμέρους δραστηριοτήτων και τις καθετοποιημένες και τις χαμηλού κόστους δραστηριότητες στον τομέα μεταλλουργίας. Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει επίσης μια ισχυρή και αυξανόμενη θέση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παρέχει στην εταιρεία βιώσιμες ταμειακές ροές».

Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Mytilineos βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας και τα 17 ευρώ σήμερα, εμφανίζοντας κέρδη που ξεπερνούν το 3%, ενώ με το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης κέρδιζε 9,85% από την αρχή του έτους.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Διπλάσιος τζίρος στο α΄ τρίμηνο, ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ

Τα EBITDA αυξήθηκαν στα 130 εκατ. ευρώ, επωφελούμενα τόσο από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του σε Μεταλλουργία και Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου όσο και τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση των μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιβεβαιώνει τη βαθμολογία BB για τη Mytilineos ο οίκος Fitch

Ισχυρή αύξηση EBITDA και σημαντική μείωση μόχλευσης από το 2023 προβλέπει ο οίκος. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα γίνουν θετικές από το 2023. Πιστωτικά θετική η επέκταση στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Σε ιστορικά υψηλά η κερδοφορία 9μηνου, νέες επενδύσεις το 2022

Αύξηση 27% για τον κύκλο εργασιών του ομίλου στα 1,698 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν 18% στα 115,2 εκατ. ευρώ. Ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην οικονομία από το υψηλό ενεργειακό κόστος.