ΓΔ: 821.11 -0.24% Τζίρος: 12.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:39:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
Πηγή: ΑΠΕ

Χρ. Μεγάλου: Αισιοδοξία για την οικονομία, σε τροχιά μερίσματος η Τρ. Πειραιώς

Κεντρικός στόχος είναι η η διανομή στους μετόχους τουλάχιστον του 35% των κερδών της χρήσης του 2024 ενώ υπό προϋποθέσεις η τράπεζα είναι πιθανό να προχωρήσει στην καταβολή μικρού μερίσματος και για τη χρήση του 2023.

Την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας, παρά τις αναταράξεις που δημιουργεί η κρίση στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας με δημοσιογράφους με αφορμή την παρουσίαση του νέου business plan της τράπεζας.

Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι με αιχμή την πολύ καλή πορεία του τουρισμού, με την τράπεζα να εκτιμά ότι τα τουριστικά έσοδα θα φτάσουν στα επίπεδο του 2019, η οικονομία θα παραμείνει σε πορεία ισχυρής ανάπτυξης το 2022 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% - 4%, προσβλέποντας σταδιακή αποκλιμάκωση της πληθωριστικών πιέσεων.

Σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα σημείωσε ότι αυτές θα είναι περιορισμένες και όχι άμεσες. Σημείωσε ότι το πρώτο τρίμηνο έκλεισε ιδιαίτερα θετικά για την τράπεζα χωρίς επιπτώσεις στο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης ή την δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, και υπό την προϋπόθεση ότι οι εξελίξεις δεν θα επιδεινωθούν δεν αναμένεται, ακόμα και στο αρνητικό σενάριο όπου ο πόλεμος θα παραταθεί για πολλούς μήνες, να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στις τράπεζες.

Σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε ότι μετά την δραστική εξυγίανση του 2021, με τον δείκτη NPEs να συρρικνώνεται στο 13% (από 45% πριν ένα χρόνο), έμφαση τα δοθεί στην ανάπτυξη της τράπεζας, την ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας και την διανομή μερίσματος. Κεντρικός στόχος είναι η η διανομή τουλάχιστον του 35% των κερδών της χρήσης του 2024 ενώ υπό προϋποθέσεις η τράπεζα είναι πιθανό να προχωρήσει στην καταβολή μικρού μερίσματος και για τη χρήση του 2023.

Ο σχεδιασμός της τράπεζας προβλέπει διπλασιασμό εσόδων (2021 – 2025) με έμφαση την ενίσχυση των προμηθειών, των εσόδων από την ανάπτυξη του asset management και των επιτοκιακών εσόδων. Παράλληλα μεγάλα περιθώρια υπάρχουν για τον περαιτέρω περιορισμό δαπανών (-22% στην 5ετίας 2022 – 2025).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι όροι της εθελουσίας στην Πειραιώς, ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται

Στο Πρόγραμμα έχουν δικαίωμα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μόνο οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς με συμβάσεις αορίστου χρόνου / έμμισθης εντολής, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν συμπληρώσει 5ετή συνεχόμενη υπηρεσία την 31η Δεκεμβρίου 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Διεθνής διάκριση για την εφαρμογή winbank

Η αξιολόγηση έγινε από συντάκτες του διεθνούς κύρους αμερικανικού περιοδικού Global Finance με διεθνή εμπειρία στον χώρο της τεχνολογίας, λαμβάνοντας υπόψη την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών από τις τράπεζες.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Στηρίζει τη βιομηχανική επένδυση της Intertrade Hellas

Ο CEO της Τρ. Πειραιώς Χ. Μεγάλου τόνισε την σημασία εμβληματικών έργων στην χώρα και αναφέρθηκε στην στρατηγική απόφαση της Τράπεζας να στηρίζει τα βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια που ενισχύουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Αυξάνει τις εταιρικές χρηματοδοτήσεις της με κριτήρια ESG

Η τράπεζα είναι η πρώτη στην Ελλάδα που προχώρησε στην παροχή χρηματοδοτήσεων με ESG χαρακτηριστικά και ρήτρες περιβαλλοντικής αειφορίας σε κλάδους, από την ενέργεια και τη βιομηχανία μέχρι και πρόσφατα τη ναυτιλία.