ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Τράπεζα Πειραιώς

Πού οφείλεται το άλμα (+23%) της Τράπεζας Πειραιώς

Γιατί τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της τράπεζα «τρέχει» και μάλιστα σήμερα έχει εκτοξευτεί με +23% έχοντας υπερδιπλασιάσει την τιμής της από τον Ιανουάριο του 2019 όταν είχε καταποντιστεί στα 0,57 ευρώ;

Η Τράπεζα Πειραιώς για μεγάλο χρονικό διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας. Και τα αρνητικά δημοσιεύματα έλαβαν μορφή χιονοστιβάδας μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης της διοίκησης της τράπεζας να μεταθέσει την έκδοση ομολογιακής έκδοσης Tier II για το 2019 καθώς το επιτόκιο διαμορφώνονταν σε απαγορευτικά υψηλό επίπεδο.

Η μετάθεση της έκδοσης δεν ήταν αποτέλεσμα που οφείλονταν τόσο στην αρνητική αξιολόγηση των επενδυτών για την Πειραιώς αλλά στην δραστική επιδείνωση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές και την μεγάλη μεταβλητότητα. Πρόσθετο εμπόδιο για την Πειραιώς στάθηκε η μετάθεση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ακριβώς λόγω του κακού κλίματος διεθνώς.

Το 2018 ήταν έτος ρεκόρ για τον όμιλο Πειραιώς, τόσο σε ότι αφορά την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την υλοποίηση των δεσμεύσεων της διοίκησης της τράπεζας και την ενδυνάμωση του ισολογισμού. Αλλά σε αυτά δεν πολυδίνονταν σημασία.

Τι έχει αλλάξει τώρα; Γιατί τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της τράπεζα «τρέχει» και μάλιστα σήμερα έχει εκτοξευτεί με +23% έχοντας υπερδιπλασιάσει την τιμής της από τον Ιανουάριο του 2019 όταν είχε καταποντιστεί στα 0,57 ευρώ;

Πιθανότατα για τους ίδιους ακριβώς λόγους που έπεφτε τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο, αυτή τη φορά με αντίστροφη ερμηνεία: το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές έχει επανέλθει, οι επενδυτές είναι πιο θετικοί για τον τραπεζικό κλάδο, η Ελλάδα επέστρεψε με επιτυχία στις αγορές και ετοιμάζεται για την έκδοση 10ετούς ομολόγου, η αγορά αρχίζει να συνειδητοποιεί τη σημασία της προόδου στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και ότι τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ μπορούν να αποτελέσουν σημείο καμπής και ότι οι διοικήσεις έχουν επιταχύνει κατά πολύ το βηματισμό της.

Και όλα αυτά ανοίγουν το δρόμο στην διοίκηση της Πειραιώς για να προχωρήσει σε αυτό που πολλοί παρουσίαζαν ως αδύνατο: να προχωρήσει στην έκδοση της ομολογιακής έκδοσης Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ. Αυτό θα γίνει, πιθανότατα, αμέσως μετά την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο. Το ενδιαφέρον για την έκδοση είναι αυξημένο, κάτι που έχει επισημανθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, ενώ η διοίκηση της τράπεζας εργάζεται συστηματικά εδώ και μήνες με συνεχείς παρουσιάσεις και επαφές με επενδυτές.

Όλα αυτά αποτελούν κακές ειδήσεις για όσους, και είναι πολλοί, έχουν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις μετοχών της Πειραιώς (όπως και άλλων τραπεζών). Η υπερένταση του σημερινού +23% μπορεί να αποδοθεί σε τρεις λόγους που συνδέονται με τους σορτάκιδες:

-- κάποιοι προεξοφλούν την επιτυχή ομολογιακή έκδοση της τράπεζας και αγοράζουν,

-- κάποιοι αγοράζουν επιθετικά προσβλέποντας σε έκρηξη της τιμής όταν οι short θα αναγκαστούν να κλείσουν τις θέσεις τους

-- και, κάποιοι short έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν εσπευσμένα τις θέσεις τους.

(Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο economistas.gr στις 28/02/2019)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Δυνατότητα προνομιακής συμμετοχής των παλαιών μετόχων στην ΑΜΚ

Η προνομιακή κατανομή των υφιστάμενων μετόχων αναμένεται να αποφασιστεί από το ΔΣ και θα ισχύει τόσο για τους μη ειδικούς όσο και για τους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στο book building στην Ελλάδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, είχε επίσης την πρώτη θέση, με αθροιστική αξία συναλλαγών ύψους 6,79 δισ. ευρώ, με την Eurobank Equities να ακολουθεί με μερίδιο αγοράς 17,12% και την Euroxx Xρηματιστηριακή με 12,36%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι όροι της εθελουσίας στην Πειραιώς, ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται

Στο Πρόγραμμα έχουν δικαίωμα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μόνο οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς με συμβάσεις αορίστου χρόνου / έμμισθης εντολής, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν συμπληρώσει 5ετή συνεχόμενη υπηρεσία την 31η Δεκεμβρίου 2022.