ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:32:26 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Από ουραγός, πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ανακύκλωση λιπαντικών

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη συλλογή και ανακύκλωση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων από την ΕΝΔΙΑΛΕ ΑΕ, εταιρεία του ομίλου Motor Oil, που διαχειρίζεται το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων.

Μέσα σε λιγότερες από δύο δεκαετίες η Ελλάδα έγινε από ουραγός της Ευρώπης στην ανακύκλωση / αναγέννηση λιπαντικών ελαίων, πρωταθλητής. Ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχίσει τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο επειδή ήταν τελευταία στην ανακύκλωση λιπαντικών, τα τελευταία χρόνια διατηρεί την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά.

Η επιτυχία οφείλεται στην ΕΝΔΙΑΛΕ ΑΕ, εταιρεία του ομίλου Motor Oil, που διαχειρίζεται το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων. Στο σύστημα συμμετέχουν όλες οι εταιρείες που διακινούν λιπαντικά έλαια στην Ελλάδα όχι μόνο για οχήματα, αλλά και για βιομηχανικές και άλλες χρήσεις.

Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ Γιώργος Δεληγιώργης ανέφερε πως το 2021 συλλέχθηκαν 25.952 τόνοι αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, από το σύνολο των 36.720 τόνων που εκτιμάται ότι παρήχθησαν, δηλαδή ποσοστό 71% (εθνικός στόχος 70%). Επίσης, ανακυκλώθηκε το σύνολο της ποσότητας που συλλέχθηκε, επίδοση που ξεπερνά κατά 20% τον εθνικό στόχο (αναγέννηση σε ποσοστό 80%) και κατά 40% τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (61,2%).

Η Ελλάδα διατηρεί την πανευρωπαϊκή πρωτιά εδώ και πολλά χρόνια με τη διοίκηση της ΕΝΔΙΑΛΕ να υποστηρίζει πως η επιτυχία οφείλεται στη συστηματική προσπάθεια όλων των συμμετεχόντων. Επιπλέον, επισήμανε το χαμηλό κόστος για τους συμμετέχοντες που βρίσκεται σχεδόν στο ένα τρίτο των αντίστοιχων χρεώσεων από συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης στην Ευρώπη. 

Το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων λειτουργεί με περίπου 40.000 σημεία συλλογής λιπαντικών (πρατήρια, συνεργεία) μέσω 42 αδειοδοτημένων συλλεκτών με στόλο περίπου 80 οχημάτων. Στη συνέχεια τα λιπαντικά συγκεντρώνονται σε οκτώ κέντρα συλλογής που λειτουργούν σε ολόκληρη την Ελλάδα και στο τέλος καταλήγουν σε οκτώ εξειδικευμένες εταιρείες αναγέννησης / ανακύκλωσης λιπαντικών.

Το μεγαλύτερο μερίδιο στην αναγέννηση λιπαντικών το κατέχει πάλι η LPC μέσω της μεγαλύτερης και πιο προηγμένης μονάδας λίπανσης και αναγέννησης στην Ευρώπη με ικανότητα επεξεργασίας άνω των 40.000 τόνων αποβλήτων λιπαντικών ελαίων το χρόνο. Στις μονάδες ανακύκλωσης κατευθύνονται χρησιμοποιημένα λιπαντικά κινητήρων εσωτερικής καύσης, για υδραυλικά και βιομηχανικά έλαια, για έλαια επεξεργασίας μετάλλων και έλαια μετασχηματιστών.  

Τα λιπαντικά πριν ανακυκλωθούν περιέχουν τοξικά και καρκινογόννα βαρέα μέταλλα που μολύνουν την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα, πολύ-αρωματικές ενώσεις που είναι καρκινογόνες σε απλή επαφή με το δέρμα, χλωριωμένες ενώσεις που κατά την καύση τους παράγονται διοξίνες και άλλα επικίνδυνα στοιχεία, όπως φουράνια. Τέλος, κάποια λιπαντικά περιέχουν θειάφι σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από τα συμβατικά καύσιμα.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Τοποθέτηση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες

Οι μπαταρίες που εγκαταστάθηκαν μπορούν να αποθηκεύουν και ακολούθως να διοχετεύουν στο εσωτερικό δίκτυο του διυλιστηρίου 4MWh διαμορφώνοντας μια ευέλικτη και φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία.