ΓΔ: 1193.32 -0.90% Τζίρος: 76.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
LAMDA DEVELOPMENT
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδ. Αθανασίου. Πηγή: Lamda Development

Εξαγορά μεγάλου εμπορικού κέντρου εξετάζει η Lamda Development

Στη Lamda Malls περνούν όλα τα εμπορικά κέντρα του ομίλου και σχεδιάζεται εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Η διοίκηση δεν αποκλείει ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της θυγατρικής με εξαγορά. Τι λέει για ομολογιακό δάνειο.

Για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της Lamda Malls, τόσο μέσω της συγκέντρωσης όλων των υφισταμένων εμπορικών του ομίλου κάτω από μια κεντρική ομπρέλα, όσο και μέσω μιας πιθανής εξαγοράς μεγάλου εμπορικού κέντρου αν κριθεί συμφέρουσα, εργάζεται η διοίκηση της Lamda Development, όπως τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Οδυσσέας Αθανασίου κατά την παρουσίαση του The Ellinikon Experience Centre, του μεγάλου κέντρου επισκεπτών στο Ελληνικό.

Ο κ. Αθανασίου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξαγοράς, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της Lamda Malls, με απώτερο στόχο την ενίσχυση του brand και κατόπιν την εισαγωγή της εταιρείας στο ελληνικό χρηματιστήριο. Συνάμα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ομολογιακής έκδοσης – για τη μητρική Lamda Development - με στόχο την ενίσχυση της διαθέσιμης ρευστότητας, αν κριθεί ότι η εταιρεία μπορεί να επιτύχει ένα καλό επιτόκιο από τις τράπεζες.

Θυμίζουμε πως χθες ανακοινώθηκε η εξαγορά του μειοψηφικού ποσοστού (31,7%) στη θυγατρική της Lamda Malls από τη Lamda Development, έναντι τιμήματος 109 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Το συγκεκριμένο ποσοστό κατείχε η εταιρεία Wert Blue SarL, 100% θυγατρική της αμερικανικής Värde Partners. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 1ου τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς, μετά την πλήρωση των συμβατικών προϋποθέσεων που αφορούν κυρίως τις εγκρίσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Μετά την ανωτέρω συναλλαγή, η Lamda Development αποκτά τον απόλυτο έλεγχο της θυγατρικής Lamda Malls Α.Ε., η οποία κατέχει το σύνολο των μετοχών των εταιρειών Lamda Domi S.Μ.S.A. και Pylaia S.M.S.A., ιδιοκτητριών των Εμπορικών Κέντρων Golden Hall και Mediterranean Cosmos αντίστοιχα. Η διοίκηση της Lamda Development βλέπει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στα εμπορικά κέντρα και για το λόγο αυτό στοχεύει να ενισχύσει με κάθε τρόπο το χαρτοφυλάκιό της προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου γνωστοποίησε πως στο The Mall Athens θα γίνουν νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ με στόχο κάποιες σημαντικότατες παρεμβάσεις και ανακαινίσεις που θα ανανεώσουν την εικόνα του μεγάλου εμπορικού των βορείων προαστίων. Αναφορικά με τις επιδόσεις των εμπορικών κέντρων, ο επικεφαλής της Lamda τόνισε πως η κερδοφορία των Golden Hall και Mediterranean Cosmos κινήθηκε το 2021 καλύτερα από τα προ πανδημίας επίπεδα και το 2019, ενώ μικρή κάμψη παρουσίασε το The Mall Athens.

Σημειώνεται πως στη Lamda Malls θα εισφερθούν και τα malls που θα δημιουργηθούν στην έκταση του Ελληνικού, όπως το Vouliagmenis Mall με 72.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων και κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens στο Μαρούσι, καθώς και το Marina Galleria στον Άγιο Κοσμά.

Αρχίζουν οι εργασίες στο Ελληνικό

Σ’ ό,τι αφορά τις εργασίες και τα χρονοδιαγράμματα στο Ελληνικό, οι κατεδαφίσεις όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ξεκινούν τα πρώτα 200 μέτρα για την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, ενώ ένα project με προκλήσεις είναι να αφαιρεθούν οι αγωγοί από το έδαφος που «κουβαλούσαν» τα καύσιμα για τα αεροπλάνα, μήκους 5,5 χιλιομέτρων.

Ο σκοπός είναι τον Ιούλιο να ξεκινήσουν έργα υποδομών και τον προσεχή Οκτώβριο οι εκσκαφές για τον Πύργο. Ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι πλέον οι διαδικασίες προχωρούν γοργά κατά το δυνατόν, χωρίς κωλυσιεργίες σε κανένα επίπεδο που να οφείλονται στην εταιρεία.

Αναφορικά με την αύξηση του κόστους στα υλικά, επισήμανε πως είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων και της καλής συνεννόησης και όχι υπέρ των νομικών οδών για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Τα έργα για τον ουρανοξύστη θα ξεκινήσουν σε δέκα μήνες, ήτοι τον Μάρτιο του 2023 και τότε θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα και οι προσφορές.

Σχετικά με τη ρευστότητα της Lamda Development, ο κ. Αθανασίου επισήμανε πως «είμαστε υπερκαλυμένοι καθώς έχουμε κοντά στο 1 δισ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου, 1 δισ. ευρώ γραμμή χρηματοδότησης από τις τράπεζες, ενώ αναμένονται και έσοδα από πωλήσεις κατοικιών 300 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023».

Πάντως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ομολογιακής έκδοσης, αν κριθεί ότι θα λειτουργήσει εποικοδομητικά στο χρηματοδοτικό οικοσύστημα του ομίλου, ο οποίος έχει τεράστια projects προς υλοποίηση, οπότε κάθε χρηματοδοτική ενίσχυση είναι βοηθητική και θα λειτουργήσει αναπτυξιακά.

The Ellinikon Experience Centre

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Lamda Development, το The Ellinikon Experience Centre είναι το μεγαλύτερο Κέντρο Επισκεπτών στον κόσμο, ενώ περιλαμβάνει μοναδικά φυσικά και τεχνολογικά εκθέματα και καινοτόμες βιωματικές δράσεις με στόχο να ταξιδεύει τους επισκέπτες στο μέλλον μιας έξυπνης, πράσινης πόλης.

Μέσα από τις πέντε θεματικές ζώνες του Experience Centre, με τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις και τις καινοτόμες βιωματικές εμπειρίες, που αντλούν έμπνευση από την ιστορία και τη φυσική ομορφιά της περιοχής, το όραμα και όλα τα έργα της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, «ζωντάνεψαν» μπροστά στα μάτια των καλεσμένων.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να ξεναγηθούν στην πλούσια κληρονομιά του χώρου και στα εντυπωσιακά έργα που συνθέτουν τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του The Ellinikon στη μεγαλύτερη μακέτα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, μεγέθους 45 τ.μ.. Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στο μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης και στην αναβαθμισμένη ακτογραμμή και στη μαρίνα του The Ellinikon. Επίσης, γνώρισαν τις νέες, «έξυπνες» και βιώσιμες τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και «συνδεόμαστε», στη νέα πράσινη πόλη που δημιουργείται στο Ελληνικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποια είναι η R Energy 1 που θα δώσει πράσινη ενέργεια στο Ελληνικό

Την πρώτη της κίνηση στον χώρο των ΑΠΕ κάνει η Lamda Development με εξαγορά του 20% της R Energy 1 που μέσα σε μια δεκαετία έχει δημιουργήσει ένα καλό μπουκέτο φωτοβολταϊκών πάρκων και ετοιμάζεται να εισαχθεί στην ΕΝΑ Plus του Χ.Α.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lamda Development: Η κυριαρχία στα εμπορικά κέντρα και ο στόχος μεγάλου IPO

Με την εξαγορά του εκπτωτικού χωριού Mc Arthur Glenn στα Σπάτα η εταιρία ενισχύει αποφασιστικά το χαρτοφυλάκιο εμπορικών κέντρων. Το 2023 αναμένεται η εισαγωγή στο ΧΑ της θυγατρικής της Lamda Malls.
The Ellinikon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία Lamda με Orilina για επένδυση ύψους 70 εκατ. στο Ελληνικό

Βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δυο πλευρές θα εξεταστεί η ανάπτυξη κτιρίου κατοικιών και άλλων βοηθητικών εγκαταστάσεων στο παράκτιο μέτωπο που συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο αξιοποίησης του Ελληνικού.
Lamda Development, Elliniko
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε αλλαγές στην οργανωτική δομή προχώρησε η Lamda Development

O κ. Δ. Κίτσιος,θα αναλάβει το ρόλο του Chief Infrastructure & Controls Officer, ενώ ο κ. Δ. Ζωντανός αφήνει το ρόλο του Chief Construction and Planning Officer και συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο του Ελληνικού, αναλαμβάνοντας ρόλο συμβούλου στον CEO.