ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
DEI-xreoseis
Shutterstock

Εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ και λύση για τη ΛΑΡΚΟ οι στόχοι της κυβέρνησης

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, το 2020 θα παρουσιαστεί ένα master plan Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη που κάνει πράξη την απολιγνιτοποίηση και προσθέτει ότι στα μέσα του 2020 θα παρουσιαστεί ένα master plan Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, επισημαίνει σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλά επίσης για τους κυβερνητικούς στόχους σε σχέση με τις ΑΠΕ που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση της συμμετοχής τους στο 35% της κατανάλωσης ενέργειας, μέχρι το 2030, έναντι 17% σήμερα και της συμμετοχής τους τουλάχιστον στο 60% της ηλεκτροπαραγωγής έναντι αρχικού στόχου 56%.

Αναφέρει ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που παρουσιάστηκε, προβλέπει πράσινες ενεργειακές επενδύσεις της τάξης των 44 δισ. ευρώ ενώ, μεταξύ άλλων, «μόνο από την πράσινη ενέργεια και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μπορούν να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας έως το 2030».

Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι αφού η κυβέρνηση διασφάλισε την βιωσιμότητα της ΔΕΗ, θα επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό της «με ένα νομοσχέδιο που νοιάζεται και για την ΔΕΗ και για τους καταναλωτές και φορολογούμενους».
Χαρακτηρίζει την ΛΑΡΚΟ ως «το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε μετά την ΔΕΗ» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά και δίκαια αυτό το θέμα δεκαετιών στοχεύοντας συνολικά «σε μια λύση στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζόμενους».

Τέλος, ερωτηθείς αν η ΝΔ άλλαξε στάση στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή στάσης» υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ «είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι μετά την κύρωσή της από την Βουλή αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου που η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί» και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι με το πλεονέκτημα της συμμετοχής μας στην ΕΕ να αμβλύνουμε τις αρνητικές πτυχές της».

Σχετικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξηγεί ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν «δεν έγινε για να λυθούν επιτόπου όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Έγινε διότι με έναν δύσκολο γείτονα, όπως η Τουρκία, είναι καλύτερο να κρατάς διαύλους επικοινωνίας παρά να κλείνεσαι στο καβούκι σου».

Σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα έχει τις συμμαχίες της ενώ η Τουρκία «με τις κινήσεις της τείνει να απομονωθεί» και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «δεν παραιτούμαστε των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όπως έχει δηλώσει από την πλευρά της και η Κυπριακή Δημοκρατία».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μετά την ΔΕΗ, σειρά παίρνουν ΛΑΡΚΟ και ΕΛΤΑ

ΛΑΡΚΟ και ΕΛΤΑ βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού με χιλιάδες εργαζόμενους να ζουν με την αγωνία για το μέλλον τους. Κλειδί στο κεφάλαιο ΛΑΡΚΟ, η λέξη «ασυνέχεια». Με περικοπές θέσεων εργασία και λουκέτο σε καταστήματα απειλούνται τα ΕΛΤΑ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Το ελληνικό πρόγραμμα εξορύξεων θα προχωρήσει κανονικά

Η Ελλάδα παίζει σωστά τα χαρτιά της, η Τουρκία είναι απομονωμένη στο γελοίο θέμα με Λιβύη. Η Ελλάδα υψώνει τη φωνή της δεν παραιτείται των δικαίων της με σταθερότητα και αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της» επισήμανε ο υπουργός.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σκρέκας: Νέα εποχή για τη ΔΕΗ, τα αποτελέσματα «μιλούν» από μόνα τους

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα της ΔΕΗ, συγκριτικά με αυτήν που είχε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Πώς σχολίασε τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εμπορική «επίθεση» της ΔΕΗ με εκπτώσεις και νέο λογότυπο

Νέες εκπτώσεις και υπηρεσίες ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης στην παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της ΔΕΗ. Για success story έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.