ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κωστής Χατζηδάκης

Χατζηδάκης: Τι ζητούμε από την Eldorado, πώς θα πουληθεί η ΔΕΠΑ

Περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο και θέσεις εργασίας επιδιώκει να εξασφαλίσει από τους Καναδούς της Eldorado η κυβέρνηση. Αλλαγή σχεδίου για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, δεν θα σπάσει σε δύο εταιρείες.

Μεγαλύτερα δικαιώματα εκμετάλλευσης για το Δημόσιο και περισσότερες θέσεις εργασίας επιδιώκει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την καναδική Eldorado Gold. Παράλληλα, αλλάζει το σχέδιο διάσπασης της ΔΕΠΑ, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών για την κρατική εταιρεία αερίου ως ενιαία εταιρεία.

Αυτά προκύπτουν από σημερινές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, στο πρακτορείο Reuters. Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, η Eldorado Gold διαθέτει δύο μεταλλεία σε λειτουργία και δύο έργα στη φάση της ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα, με τη σχεδιαζόμενη επένδυσή της να είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. 

Ωστόσο, τα έργα είχαν λιμνάσει λόγω καθυστερήσεων στην αδειοδότηση και περιβαλλοντικών θεμάτων. Για τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όμως, αποτελούν ορόσημα, στη μάχη για το  «ξεκλείδωμα» ξένων επενδύσεων με στόχο την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης. Νωρίτερα, εξάλλου, τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση προχώρησε στη χορήγηση εκκρεμών αδειοδοτήσεων.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε με μία σύμβαση, η οποία, από τη μία πλευρά, θα στέλνει ένα φιλοεπιχειρηματικό μήνυμα και από την άλλη πλευρά, θα διασφαλίζει περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερα δικαιώματα εκμετάλλευσης και την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής σε συμφωνία με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», είπε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο Reuters. 

«Υπάρχουν διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή. Έχουμε πει στην Eldorado Gold ότι δεν θέλουμε αυτές οι διαπραγματεύσεις να επιβραδυνθούν, αλλά αυτό εξαρτάται από τις προτάσεις που θα παρουσιάσει η εταιρεία. Δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία, με κάθε κόστος», υπογράμμισε ο υπουργός. 

Σημειώνεται πως σημείο τριβής μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Eldorado Gold υπήρξε η συμβατική υποχρέωση της εταιρείας να κατασκευάσει εργοστάσιο μεταλλουργίας που θα κατεργάζεται το μετάλλευμα που εξορύσσεται στις Σκουριές. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πει ότι το επενδυτικό σχέδιο της Eldorado Gold ήταν ανεπαρκές.

Υπενθυμίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τη σύμβαση ώστε, ενδεχομένως, να συμπεριλάβει μία νέα επένδυση από την Eldorado στην Ελλάδα.

Αλλαγή σχεδίου για την ΔΕΠΑ, τέλος οι NOME

Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει με το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή με διάσπαση εμπορικής δραστηριότητας και δικτύου, ώστε το Δημόσιο να διατηρήσει πλειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία δικτύου και να πουληθεί σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας εμπορίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι ζωηρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ ως ενιαία εταιρεία.

Για την ΔΕΗ, ο υπουργός επανέλαβε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τη σταθεροποίηση της εταιρείας, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σταματά άμεσα τις δημοπρασίες NOME, μέσω των οποίων η ΔΕΗ πωλούσε ενέργεια σε ανταγωνιστές της σε χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί ζημιές που φθάνουν τα 600 εκατ. ευρώ. Οι δημοπρασίες NOME καταργούνται και η προγραμματισμένη δημοπρασία του Οκτωβρίου ματαιώνεται, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Μπορούμε να συμβάλλουμε στην αγορά φυσικού αερίου

Για το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ΕΕ, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ολοκλήρωση και εμπορική λειτουργία του αγωγού Trans Adriatic που αναμένεται το 2020 και του αγωγού IGB με την Βουλγαρία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας

Ο υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ν. Μηταράκης σημείωσε πως «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με μειώσεις φόρων που αφορούν και την επιχειρηματικότητα, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Growth Awards: Oι έξι εταιρείες που ξεχώρισαν στις σύγχρονες προκλήσεις

Ο θεσμός, τον οποίο έχουν καθιερώσει η Eurobank και η Grant Thornton, συμπληρώνει φέτος επτά χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και κάθε χρόνο επιβραβεύει τις βέλτιστες επιχειρηματικές πρακτικές.