ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πού κατευθύνονται επενδύσεις 600 εκατ. από την Prodea σε ακίνητα

Σε πράσινα κτήρια στρέφει το 87% των επενδύσεών της η κορυφαία εταιρεία ακινήτων. Η διοίκηση προαναγγέλλει κινήσεις για την αύξηση της διασποράς της μετοχής, καθώς ένας μέτοχος ελέγχει σήμερα σχεδόν 98%.

Επενδύσεις που θα φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ προωθεί η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, με τα 150 εκατ. να επενδύονται μέσα στην τρέχουσα χρήση, τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αρ. Καρυτινός.

Στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας, ο κ. Καρυτινός επανέλαβε πως η διοίκηση επιδιώκει να αυξήσει τη διασπορά της μετοχής, καθώς σήμερα ένας μέτοχος ελέγχει σχεδόν το 98% της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Η χθεσινή συνέλευση εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο της Prodea να προχωρήσει όταν κρίνει απαραίτητο σε αύξηση κεφαλαίου, με τη διοίκηση να ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξει άμεσα σχετική πρωτοβουλία.

Ο κ. Καρυτινός υποστήριξε πως η Prodea Investments θα συνεχίσει να επενδύει σε «πράσινα» κτήρια γραφείων, καθώς υπάρξει περιορισμένη διαθεσιμότητα και μεγάλη ζήτηση, σε μια καλή περίοδο για την εγχώρια αγορά ακινήτων.

Ταυτόχρονα, όμως, θα ενισχύσει τις επενδύσεις σε αποθήκες (logistics), αλλά και τη θέση που ήδη έχει λάβει στην ξενοδοχειακή αγορά, με επίκεντρο τα πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα. Επίσης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Prodea επιδιώκει να επεκταθεί στον τομέα των οικιστικών συγκροτημάτων.

Το επενδυτικό σχέδιο των 600 εκατ. ευρώ συνδέεται με την απόκτηση ακινήτων συνολικής επιφάνειας γύρω στα 417.000 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.)., με το 62% να είναι γραφεία, το 25% logistics, το 9% ξενοδοχεία και οικιστικές αναπτύξεις και το υπόλοιπο 4% κτήρια μικτής χρήσης (με γραφεία, καταστήματα, κ.λπ.).

Το 87% των συγκεκριμένων ακινήτων αφορά «πράσινα» κτήρια που έχουν και διεθνείς πιστοποιήσεις για την κατανάλωση ενέργειας, νερού, κ.α. Το 66% των νέων επενδύσεων είναι ήδη συμβασιοποιημένο, το 17% βρίσκεται κοντά στην συμβασιοποίηση και το υπόλοιπο 17% βρίσκεται σε αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea.

Στα υπό κατασκευή κτήρια περιλαμβάνεται το δεύτερο κτήριο στο συγκρότημα Importex στην Λεωφ. Συγγρού που θα μείνει στην κατοχή της Prodea, ενώ το πρώτο έχει ήδη πωληθεί στην Generali. Το συγκρότημα αναπτύσσεται από κοινοπραξία της ΑΕΕΑΠ με την Dimand.

Οι δύο εταιρείες αναπτύσσουν και το κτήριο γραφείων στο Μαρούσι που θα στεγάσει την Kaizen Gaming και βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το εμπορικό κέντρο The Mall Athens. Υπό ανακατασκευή είναι και κτίριο στη Λεωφ. Συγγρού (“The Wave”), συνολικής επιφάνειας 5.500 τ.μ.

Το 2023 θα παραδοθεί ο ανακαινισμένος Πύργος Πειραιά από το σχήμα Dimand – EBRD – Prodea που κατά τον κ. Καρυτινό «θα μετατραπεί σε ένα από τα καλύτερα κτήρια στην Ελλάδα με μικτή χρήση».

Το χαρτοφυλάκιο της Prodea αποτελείται σήμερα από 373 ακίνητα, αξίας 2,3 δισ. ευρώ. Το ποσοστό πληρότητας φτάνει το 95%, ενώ τα ετησιοποιημένα μικτά μισθώματα τα 145,6 εκατ. ευρώ και η μικτή μισθωτική απόδοση το 6,8%. Το 49% του χαρτοφυλακίου αποτελείται από κτίρια γραφείων, το 19% από τραπεζικά καταστήματα, το 20% από εμπορικά καταστήματα και το 12% διάφορες άλλες κατηγορίες (ξενοδοχεία, αποθήκες, κ.α.).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

minion
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι διεκδικητές του Μινιόν και τα 120 κτήρια του Δημοσίου στην Αθήνα

Prodea και Dimand φέρονται να μπαίνουν στη διεκδίκηση του Μινιόν. Μεγάλο ενδιαφέρον για ακίνητα του Δημοσίου στην Αθήνα που θα αξιοποιηθούν όταν προχωρήσει το σχέδιο για κυβερνητικό πάρκο στην πρώην Πυρκάλ.
Pyrgos Peiraia, Piraeus Tower
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο» στη νέα οικοδομική άδεια για να πάρει ζωή ο Πύργος Πειραιά

Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε τη νέα άδεια για την αποπεράτωση του Πύργου, που μένει αναξιοποίητος σχεδόν για μισό αιώνα και έχει παραχωρηθεί στις εταιρείες Prodea και Cante Holdings.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Οι «πράσινες» επενδύσεις με το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

Στον κατάλογο με τις επενδύσεις περιλαμβάνονται αρκετά ακίνητα, όπως δύο κτίρια αποθηκών στο Θριάσιο, ακίνητα με χρήση Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής και η ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κοντά σε deal η Prodea για δύο μεγάλες αποθήκες στο Θριάσιο

Οι δύο αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται στο στόχαστρο της εταιρείας ακινήτων είναι μισθωμένοι σε ισχυρό όμιλο logistics. Η κρίση του κορονοϊού στρέφει την Prodea σε επενδύσεις μακριά από τον τουρισμό.