ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Landis+Gyr Greece: Από την απειλή «λουκέτου» σε ένα εργοστάσιο πρότυπο

Η μονάδα της ελβετικής Landis+Gyr στην Κόρινθο παράγει πάνω από 6.000.000 «έξυπνους» μετρητές ενέργειας τον χρόνο, απασχολεί 550 εργαζόμενους και εξάγει το 90% της παραγωγής. Το 2012 είχε βρεθεί κοντά σε «λουκέτο».

Πενήντα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα συμπλήρωσε φέτος η ελβετική εταιρεία Landis+Gyr με το εργοστάσιο της Κορίνθου να είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο του ομίλου στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο της Landis στον κόσμο. Η μονάδα παράγει «έξυπνους» μετρητές ρεύματος και φυσικού αερίου και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις της Landis στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).

Το εργοστάσιο έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα που υπερβαίνει τα 6.000.000 μετρητές, η εξαγωγική δραστηριότητα ξεπερνά το 90% και με τους 550 εργαζόμενους που απασχολεί στηρίζει την οικονομία του νομού. Το τελευταίο οικονομικό έτος 2021-2022, οι συνολικές πωλήσεις της πολυεθνικής ανήλθαν στα 1,46 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 590 εκατ. δολάρια προήλθαν από την περιοχή ΕΜΕΑ.

Και όμως, η μονάδα της Κορίνθου κινδύνεψε να κλείσει το 2012 και σώθηκε χάρη στις πρωτοβουλίες της διοίκησης και των εργαζομένων.

Οι δύσκολες εποχές το 2010-2011 και η αποτροπή του λουκέτου

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το 1972 η ελβετική Landis+Gyr αποφάσισε να εγκατασταθεί παραγωγικά στην Ελλάδα. Αντικείμενο της εταιρείας ήταν η παραγωγή μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος στην Κόρινθο και πελάτης της η ΔΕΗ. Από τότε ξεκίνησε μια ανοδική πορεία για την εταιρεία που κράτησε σχεδόν 40 χρόνια. Το 2010 όμως και το 2011 η Landis+Gyr Greece εμφάνισε ζημιογόνα αποτελέσματα.

Η αγορά  λόγω της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας συρρικνώθηκε, καθώς δεν γινόντουσαν νέες συνδέσεις μετρητών. Στα κεντρικά της μητρικής στο Zug της Ελβετίας επικρατεί η άποψη πως θα ήταν σκόπιμο το εργοστάσιο της Κορίνθου να κλείσει και η παραγωγική του δραστηριότητα να μεταφερθεί σε άλλα εργοστάσια του ομίλου με μαζική παραγωγή, στη Βρετανία και στη Γαλλία.

Επίσης, οι Ελβετοί έβλεπαν ότι εκτός από τη μείωση των εγχώριων παραγγελιών, τα τελευταία χρόνια το εργατικό μη μισθολογικό κόστος (εισφορές κ.ά.) είχε αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις μονάδες που διέθετε ο όμιλος στην Ευρώπη.

Η διοίκηση του εργοστασίου στην Κόρινθο μπροστά στον κίνδυνο να μπει λουκέτο ήρθε σε συμφωνία με το σωματείο των εργαζομένων και υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις της τάξεως του 12% - 13%. Παράλληλα, κλείστηκε και μια συμφωνία με την ισπανική Iberdrola για την κατασκευή στην Κόρινθο περίπου 500.000 «έξυπνων» μετρητών.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τους Ελβετούς

Έτσι, η  μονάδα στην Ελλάδα έλαβε από τα κεντρικά του πολυεθνικού ομίλου παράταση ζωής και σταδιακά πριμοδοτήθηκε η ίδια με παραγγελίες από άλλα εργοστάσια του ομίλου, για να φθάσουμε στο σήμερα και στην πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κόρινθο με σύσσωμη την ηγεσία της πολυεθνικής να παρίσταται και να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο εργοστάσιο της Κορίνθου και στην ελληνική οικονομία.

Στο εργοστάσιο έγιναν περαιτέρω επενδύσεις και πλέον διαθέτει 30 αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής «έξυπνων» μετρητών. Ως η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της Landis+Gyr στην Ευρώπη και η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά το εργοστάσιό της στο Μεξικό, η εγκατάσταση της Κορίνθου έχει αναλάβει την κατασκευή οικιακών και βιομηχανικών μετρητών που μέχρι πρόσφατα παράγονταν στο Zug της Ελβετίας και στο Stockpot στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τη διοίκηση, το εργοστάσιο παράγει σήμερα όλους τους σύγχρονους οικιακούς και βιομηχανικούς «έξυπνους» μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των Ε360 LTE και Ε660 που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Η μητρική Landis+Gyr ιδρύθηκε το 1896 στην Ελβετία. Έχει ενοποιημένες πωλήσεις που προσεγγίζουν τα 1,5 δισ. δολάρια, δραστηριοποιείται σε 30 χώρες σε πέντε ηπείρους και απασχολεί 6.500 εργαζομένους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

GEK TERNA, Peristeris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περιστέρης: Αξιολογούμε το ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακή τόνισε πως ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση ανέδειξαν την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων ΑΠΕ και επανέλαβε τον στόχο για εγκατεστημένη ισχύ 6,4GW έως το 2029. Μέρισμα 0,34 ευρώ ενέκρινε η γενική συνέλευση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Motor Oil σπάνε τα ρεκόρ κερδοφορίας

Η ευνοϊκή συγκυρία με υψηλές τιμές αργού και αυξημένα περιθώρια διύλισης εκτοξεύει την κερδοφορία για τα δύο διυλιστήρια και διευκολύνει τις πράσινες επενδύσεις. Προβληματίζουν η επικείμενη αύξηση επιτοκίων και η αναμενόμενη μείωση της ζήτησης καυσίμων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Λογαριασμός» 150 εκατ. στα ΕΛΠΕ από τα πρόσθετα κόστη ενέργειας - ρύπων

Επιταχύνουν τη στροφή στην πράσινη ενέργεια οι αυξημένες δαπάνες για φυσικό αέριο, ρεύμα και δικαιώματα ρύπων. Επενδύσεις 2 δισ. την προσεχή πενταετία, το 50% θα κατευθυνθεί στις ΑΠΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έφτασε η ώρα των «έξυπνων» μετρητών: Ο διαγωνισμός των 850 εκατ. ευρώ

Οι «έξυπνοι» μετρητές παίρνουν τη θέση των ρολογιών της ΔΕΗ και αλλάζουν όλα για καταναλωτές, παρόχους και τον διαχειριστή του δικτύου. Οι... τρικλοποδιές και οι μεγάλοι παίκτες που θα διεκδικήσουν την προμήθεια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Το χρήμα θα γίνει ακριβό και σπάνιο για μεγάλο διάστημα

Τι είπε ο επικεφαλής του ομίλου για τις οικονομικές επιδόσεις του 2022, για τα «ουρανοκετάβατα κέρδη» της ενέργειας, για το πάρτι στις τιμές αλουμινίου και τη στρατηγική ανάπτυξης στις ΑΠΕ.