ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Eurobank

Δάνεια 9 δισ. της Eurobank οδεύουν σε έναν επενδυτή

Στην τελική ευθεία εισέρχεται από σήμερα η πλέον κρίσιμη συναλλαγή του Σχεδίου Επιτάχυνση της Eurobank, με την πώληση δύο μεγάλων πακέτων «κόκκινων» δανείων (project Pillar και project Cairo), συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται από σήμερα η πλέον κρίσιμη συναλλαγή του Σχεδίου Επιτάχυνση της Eurobank, με την πώληση δύο μεγάλων πακέτων «κόκκινων» δανείων (project Pillar και project Cairo), συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, μαζί με την εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων FPS (Financial Planning Services).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλέον πιθανό σενάριο είναι οι δύο τιτλοποιήσεις και η FPS να καταλήξουν στον ίδιο επενδυτή, καθώς από τις επαφές των επιτελών της Eurobank με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές προκύπτει ότι μια συνολική συναλλαγή έχει μεγαλύτερο νόημα για τον επενδυτή και, το κυριότερο, οδηγεί σε αισθητά καλύτερο τίμημα για την τράπεζα.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε το Pillar, που αφορά στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, να αποκτηθεί από μεμονωμένο επενδυτή, ωστόσο είναι δεδομένο η τιτλοποίηση – μαμούθ, ύψους 7 δισ. ευρώ, Cairo μαζί με την FPS θα καταλήξουν σε έναν επενδυτή.

Σήμερα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για το Pillar, δηλαδή θα τιμολογήσουν την συναλλαγή. Από πλευράς Eurobank υπάρχει αισιοδοξία για την τιμολόγηση και την πρόοδο της συναλλαγής σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Η πώληση του Pillar έχει ευρύτερη σημασία για την τραπεζική αγορά, καθώς αποτελεί την πρώτη μεγάλη συναλλαγή «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «οδηγό» για επόμενες συναλλαγές.

Παράλληλα σήμερα θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προσφορές, οι οποίες ωστόσο θα είναι μη δεσμευτικές, και για την τιτλοποίηση Cairo που αφορά δάνεια διαφόρων κατηγοριών με εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για την επιτυχία του Σχεδίου Επιτάχυνση οι πωλήσεις των δυο τιτλοποιήσεων θα πρέπει να γίνουν σε καλές τιμές, και η αυξημένες εξασφαλίσεις που συνοδεύουν τα υπό πώληση «κόκκινα» δάνεια είναι το κρίσιμο στοιχείο που θα κάνει την τελική διαφορά στην τιμολόγηση.

Σε ό,τι αφορά την εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων του ομίλου, την FPS, η Eurobank σχεδιάζει να προχώρηση στην πώληση του 70% των μετοχών της. Η FPS σήμερα απασχολεί 700 εργαζόμενους και έχει υπό διαχείριση περίπου 1,2 εκατομμύρια «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 19 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% είναι της Eurobank.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Με την υλοποίηση του Σχεδίου Επιτάχυνση, το οποίο εισέρχεται στην τελική ευθεία, η Eurobank θα πετύχει την μεγάλη επιστροφή στην κανονικότητα. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) από 39% σήμερα θα περιοριστεί στο 15% στο τέλος του 2019, ενώ με τις επόμενες κινήσεις της διοίκησης ο δείκτης θα περιοριστεί στο 5% με 6% μέχρι το τέλος του 2021, δηλαδή η τράπεζα θα επανέλθει σε ευρωπαϊκά επίπεδα.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ανέλθει στο 19%, ενώ όλοι οι δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας της Eurobank θα βελτιωθούν θεαματικά μετά την αποκοπή των προβληματικών δανείων από τον ισολογισμό της «νέας» Eurobank. Η επιστροφή της μετοχής της Eurobank στον βασικό δείκτη της MSCI για την Ελλάδα, τον MSCI Standard Greece αποτελεί ένα από τα πρώτα αποτελέσματα του Σχεδίου Επιτάχυνση, το οποίο έβαλε τέλος στις αμφιβολίες για τις δυνατότητες αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης.

(Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο economistas.gr στις 15/05/2019)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Απογειώθηκαν» τα βασικά μεγέθη της Eurobank στο πρώτο εξάμηνο

Σχεδόν τετραπλάσια τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, πέντε φορές πάνω τα κέρδη ανά μετοχή και εκτίναξη της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 27,5%. Νέες εκταμιεύσεις δανείων €5,2 δισ. Άλλαξε επί τα βελτίω το πλάνο για το 2023.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Αναμορφώθηκε η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σκοπός της Επιτροπής παραμένει να συνδράμει τη Διοίκηση της Τράπεζας στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου και να προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φ. Καραβίας: Η πορεία της τράπεζας ενισχύει τις πιθανότητες διανομής μερίσματος

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τόνισε στη ΓΣ  ότι η πορεία της τράπεζας την εφετινή χρονιά «ενισχύει την πεποίθησή μας για την διανομή μερίσματος». Έτος ορόσημο το 2021 για τον Όμιλο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Στις 21 Ιουλίου η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurobank, μεταξύ των θεμάτων θα είναι και η έγκριση της σχετικής τροποποίησης της Τριμερούς Συμφωνίας Πλαισίου Συνεργασίας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών της Cardlink One στη Worldline

Η Eurobank θα λάβει ως τίμημα για το 80% των μετοχών της Cardlink One το ποσό των 254 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τράπεζας, η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περίπου 80 μ.β. στο δείκτη CET1 του ομίλου Eurobank.