ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Η ελληνική ομάδα της Roboteq στα γραφεία της στο Κορωπί.

Η ιαπωνική Nidec απέκτησε τη Roboteq και επεκτείνεται στην Αθήνα

Η Nidec ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 90% της Roboteq, το ελληνικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της οποίας αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι στην αξιολόγηση της εταιρείας από τον ιαπωνικό τεχνολογικό κολοσσός.

Την αμερικανική Roboteq που έχει δημιουργήσει κέντρο ρομποτικής στην Ελλάδα εξαγόρασε ο ιαπωνικός τεχνολογικός κολοσσός Nidec ο οποίος σχεδιάζει την επέκταση του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας στην Ελλάδα.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2019 η Nidec Corporation ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 90% της Roboteq Inc. με έδρα στις ΗΠΑ, κατασκευάστριας εταιρίας Ελεγκτών Ισχύος Ηλεκτροκινητήρων, Συστημάτων διαχείρισης μπαταριών και αισθητήρων πλοήγησης που χρησιμοποιούνται στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των αυτοκινούμενων ρομποτικών συστηματων (Mobile Robots).

Η Roboteq ιδρύθηκε από τον Έλληνα επιχειρηματία Κοσμά Παμπουκτσίδη και εδρεύει στο Scottsdale της Αριζόνα των ΗΠΑ. Το Νοέμβριο του 2018 η Roboteq άνοιξε κέντρο έρευνας και ανάπτυξης ( R&D ) στο Κορωπί. 

Η Nidec είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών μηχανών (electric motors) παγκοσμίως. Οι πωλήσεις της αγγίζουν τα 15δις $ ετησίως και απασχολεί 110 χιλιάδες υπαλλήλους σε ολόκληρο των κόσμο. Ένα από τα τμήματα της κατασκευάζει ηλεκτρικές μηχανές ειδικά για εφαρμογές σε Mobile robots. 

H Nidec αναγνώρισε την Roboteq ως εταιρεία κορυφαίας τεχνολογίας στο κομμάτι του ελέγχου ηλεκτροκινητήρων για αυτό το ταχεία αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς. Μετά την εξαγορά, οι εταιρείες θα μπορούν από κοινού να προσφέρουν το πιο ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων για αυτοκινούμενες ρομποτικές εφαρμογές παγκοσμίως. 

Η τεχνολογία, τo χαμηλό κόστος παραγωγής και το παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων της Nidec  θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε ακόμη περισσότερους και μεγαλύτερους πελάτες και θα βοηθήσει στην περαιτέρω ταχεία ανάπτυξη της ήδη πολύ γρήγορης ανάπτυξης της Roboteq. To ελληνικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι στην αξιολόγηση της Rodoteq από τη Nidec. Υπάρχουν σχέδια για πολύ σημαντική ανάπτυξη της ομάδας Ελλήνων μηχανικών στο μέλλον. 

«Γεννήθηκα στο εξωτερικό και δεν έχω μείνει ποτέ στην Ελλάδα αλλά πάντα ένιωθα συνδεδεμένος με τη χώρα», αναφέρει ο Κοσμάς Παμπουκτσίδης. «Η Ελλάδα έχει κορυφαία πανεπιστήμια από τα οποία αποφοιτούν μηχανικοί παγκόσμιας κλάσης. Πολλοί όμως από αυτούς τους αποφοίτους δεν βρίσκουν εργασία στην Ελλάδα και καταφεύγουν στο εξωτερικό. Στήνοντας ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα δημιουργείται ένα μοντέλο  που παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα για όλους: η ξένη εταιρία βρίσκει ταλαντούχους μηχανικούς και οι μηχανικοί παραμένουν στην Ελλάδα που είναι ένα μέρος πολύ πιο οικονομικό αλλά και πιο όμορφο για να ζει κανείς. Σήμερα, με τις γρήγορες επικοινωνίες και  το χαμηλό κόστος μετακινήσεων δημιουργεί μια πολύ αποτελεσματική φόρμουλα, την οποία ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας». 

Τι είναι τα Mobile Robots 

Η αγορά των Mobile Robots αναγνωρίζεται ευρέως ως μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες αγορές σήμερα. Οι αναλυτές εκτιμούν την αγορά στα 18 δις $ για το 2018 με ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει το 25% ετησίως. 

Τα mobile robots είναι μικρά αυτόνομα οχήματα που χρησιμοποιούνται κυρίως σε αποθήκες για να μετακινούν τα εμπορεύματα από το ένα μέρος στο άλλο. Πιο κάτω βλέπουμε διάφορους τύπους τέτοιων ρομπότ που έχουν ενσωματωμένη τεχνολογία της Roboteq. 

 

Οι πιο γνωστές τους χρήσεις είναι από εταιρείες όπως η Amazon, Walmart, H&M που χρησιμοποιούν εκατοντάδες τέτοια ρομπότ που συνεργάζονται μεταξύ τους στις αποθήκες τους. Τα ρομπότ της φωτογραφίας έχουν κατασκευαστεί από έναν πελάτη της Roboteq. 

 

Η Amazon φτιάχνει αυτή τη στιγμή ένα ρομπότ, τον “Scout”, για την παράδοση προϊόντων στο σπίτι. Ο Scout ενσωματώνει πολλά από τα προϊόντα της Roboteq. Αυτά τα ρομπότ για κατ’ οίκον παραδόσεις προβλέπεται ότι σύντομα θα παράγονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostopoulos-EAS-AUSA 2021
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δυναμικό «παρών» των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στην έκθεση AUSA 2021

Η προσπάθεια για την ανόρθωση των ΕΑΣ ξεκίνησε πέρυσι με την εταιρεία να κερδίζει διαγωνισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Αιγύπτου για την προμήθεια πυρομαχικών 105 εκατοστών.
Plasio, Πλαίσιο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαίσιο: Στις 9 Νοεμβρίου η ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου 0,17 ευρώ ανά μετοχή

Το θέμα που θα συζητηθεί είναι η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 3,7 εκατ., με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής κατά 0,17 ευρώ και επιστροφή του αντίστοιχου ποσού προς τους μετόχους.