ΓΔ: 893.23 1.65% Τζίρος: 80.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Η Ανδρομέδα «μαζεύει» 15 εκατ. ευρώ για νέες τοποθετήσεις στο ΧΑ

Σε αύξηση κεφαλαίου που θα είναι μεγαλύτερη από το τρέχον ενεργητικό της προχωρά η εταιρεία. Εκτιμά ότι είναι η κατάλληλη περίοδος για αγορές μετοχών. Δύσκολη η πλήρης κάλυψη, αλλά η διοίκηση αισιοδοξεί.

Σε μια περίοδο που η αγορά ψάχνει να βρει το βηματισμό της και πολλές μετοχικές αξίες είναι υποτιμημένες, η μοναδική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου του ελληνικού χρηματιστηρίου, η Alpha Trust Ανδρομέδα AEEX, επιχειρεί μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου για τα μεγέθη της, ώστε με τα νέα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στα ταμεία της να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί.

Η εταιρεία προχωρεί σε αύξηση ιδίων κεφαλαίων κατά 15,259 εκατ. ευρώ, πολύ πάνω από το τρέχον ενεργητικό της που ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ. Είναι μια πρωτοβουλία που δείχνει ότι η διοίκηση πιστεύει στην ελληνική αγορά για αυτό και θεωρεί την τρέχουσα περίοδο ως την πλέον κατάλληλη για τοποθετήσεις.

Η εταιρεία θα εκδώσει 2.406.816 νέες μετοχές με δικαίωμα προτίμησης για τους υφιστάμενους μετόχους και με αναλογία τρεις νέες για κάθε δύο παλαιές και τιμή διάθεσης 6,34 ευρώ. Η μετοχή έκλεισε την Παρασκευή στα 6,4 ευρώ, ενώ η εσωτερική αξία της μετοχής διαμορφώθηκε στα 7,5 ευρώ, διαπραγματεύεται δηλαδή με discount περίπου 15%.

Σε ελληνικά assets σχεδόν το σύνολο του ενεργητικού

Η Ανδρομέδα ΑΕΕΧ ανέκαθεν επενδύει πάνω από το 90% του ενεργητικού της σε ελληνικές μετοχές και μόλις ένα 10% σε ομόλογα και μετρητά. Μια αντίστοιχη αναλογία υφίσταται και σήμερα, με τις μετοχές που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της να προέρχονται κυρίως από τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το σύνολο των αντληθησομένων κεφαλαίων (καθαρού ποσού 15.144.783 ευρώ μετά την αφαίρεση των συνολικών εξόδων της έκδοσης ύψους 114.430 ευρώ και με την παραδοχή της πλήρους κάλυψης της αύξησης), τόσο σε περίπτωση πλήρους κάλυψης όσο και σε περίπτωση μερικής κάλυψης της αύξησης για επένδυση σε κινητές αξίες και λοιπά χρηματοπιστωτικά όπως μετοχικοί τίτλοι, ομόλογα, εταιρικές ομολογίες και παράγωγα προϊόντα. Όπως επισημαίνεται επίσης, σε πλήρη ανάπτυξη των επενδύσεων, οι μετοχές εκτιμάται ότι θα αποτελούν μεγαλύτερο από τα δυο τρίτα της αξίας του χαρτοφυλακίου.

Το στοίχημα της πλήρους κάλυψης

Μέτοχοι της εταιρείας είναι κυρίως θεσμικοί επενδυτές όπως η Euroclear Bank με 13,35%, η Regina με 11,376%, το Alpha Trust Equity Fund με 7,5%, το Αlpha Blue chips Ελληνικό μετοχικό με 5,2%, το Falcon Rex Invest με 5,06%, ο Φαίδων Ταμβακάκης με 5,23% και η οικογένεια Χατζηδάκη με 5,5%. Υπάρχει δηλαδή ένας «σκληρός» πυρήνας μετόχων που ελέγχει περίπου το 54%, ενώ το 46% είναι free float.

Εκ πρώτης όψεως είναι δύσκολο να καλυφθεί πλήρως η αύξηση, αλλά στην Ανδρομέδα είναι αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή. Αναφέρουν επίσης ότι γίνονται παρουσιάσεις και σε μη υφιστάμενους μετόχους με την προοπτική να συμμετάσχουν στην αύξηση αγοράζοντας δικαιώματα. 

Η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης θα γίνει στις 19 Ιουλίου. Η περίοδος της άσκησης του δικαιώματος προτίμησης θα αρχίσει στις 22 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Αυγούστου. Οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση θα εισαχθούν στο ΧΑ στις 11 Αυγούστου. Η εταιρεία το 2021 έκλεισε με απόδοση χαρτοφυλακίου 24,75%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του έτους το ενεργητικό έχει υποχωρήσει κατά 20,65%. Οι μεγαλύτερες θέσεις της εντοπίζονται στις μετοχές του ομίλου Quest, των Πλαστικών Θράκης, της  Entersoft, της ΕΛΒΕ, του Τιτάνα και της Reds.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προχωρά σε δύο placement η Prodea για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου

Μέσα στον Αύγουστο η πρώτη κίνηση για το 5%, στόχος η αύξηση της διασποράς της μετοχής. Πωλητές θα είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, όπως η Castlelake, Goldman Sachs κ.α. Επενδύσεις έως και 200 εκατ. στον οικιστικό κλάδο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η μετατροπή της Intracom σε fund και η διαδοχή του Σωκράτη Κόκκαλη

Οι διαδοχικές συμφωνίες για πώληση θυγατρικών, τα σενάρια αξιοποίησης της Intracom Defence, τα μετρητά ύψους 270 εκατ. ευρώ στο ταμείο της εισηγμένης και ο ρόλος του Ντίνου Κόκκαλη στο νέο εγχείρημα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Το χρήμα θα γίνει ακριβό και σπάνιο για μεγάλο διάστημα

Τι είπε ο επικεφαλής του ομίλου για τις οικονομικές επιδόσεις του 2022, για τα «ουρανοκετάβατα κέρδη» της ενέργειας, για το πάρτι στις τιμές αλουμινίου και τη στρατηγική ανάπτυξης στις ΑΠΕ.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Η ταραγμένη εποχή των εφοπλιστών και το deal με τη Μotor Oil

Οι δύο εφοπλιστές δεν κατάφεραν να διοικήσουν ούτε μια μέρα την Ελλάκτωρ αλλά αποχωρούν με κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων μετά τη συμφωνία με τη Motor Oil. Θα συνεχίσουν να επενδύουν στις ΑΠΕ, σχεδιάζουν και επιστροφή στις κατασκευές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Αναστήθηκαν» τα McDonald’s στην Ελλάδα με... συνταγή της Premier Capital

Η Premier Capital που διαχειρίζεται τα καταστήματα McDonald΄s στην Ελλάδα κατάφερε να αντιστρέψει την καθοδική πορεία του σήματος, να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, να επεκτείνει το δίκτυο και να εμφανίσει κέρδη μετά από 10ετίες ζημιών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άρχισαν να φέρνουν έσοδα στον ΟΤΕ τα δίκτυα οπτικής ίνας στο σπίτι

Έφτασαν τις 700.000 οι εγκατεστημένες παροχές FTTH, ενώ ήδη 92.000 συνδρομητές έχουν κάνει τη μετάβαση στις νέες υπηρεσίες, δίνοντας ώθηση στα έσοδα της εταιρείας. Παρά τις μεγάλες επενδύσεις, ο ΟΤΕ μειώνει τον δανεισμό του.